Aasta üllatus — Tallinna Kalevi 1:0 võit Levadia üle

Kui tänavu kolm mängu kaotanud Levadia allajäämised Florale ja Transile on mõistetavad, siis jagusaamine Aavo Sarapi juhendatavalt amatöörklubilt Kalevilt kindlasti mitte. “Häbi peab olema, meil kõigil,” tõdes Levadia juhendaja Tarmo Rüütli pärast 14. aprillil sündinud vutiliiga viimaste aastate suurimat üllatuspommi.

Aasta draama — Flora ja Levadia 3:2 põnevusduell

Septembrikuu esimesel päeval kohtusid vanad rivaalid Lilleküla murul. Teise poolajale läksid Levadia pallurid vastu kindlas 2:0 eduseisus, kuid siis läks Floral järsku püss lahti. 12 minuti jooksul suutis kodumeeskond viigistada ja juhtimagi minna.

Aasta luhtumine — Flora 0:6 saun TVMK-lt

Mai keskel mängisid Kadriorus TVMK ja Flora. Rivaalide duellist kujunes aga tõeline ühesuunaline väravatesadu ja floralaste puurivaht Mihkel Aksalu seljatagune võrk andis korralikku “saaki”. Vineerikad tegid platsil, mis ise tahtsid.

Aasta suurvõit — TVMK hävitas Ajaxi 13:0

Saatusliku kuraditosinaga lõppenud kohtumisel said “kübaratrikiga” hakkama nii Aleksandr Kulatšenko kui Aivar Anniste. Lisaks sahistasid võrku veel Oliver Konsa, Vladislav Gussev ning Sergei Zenjov.

Aasta esiletõusja — FC Flora

Hooaja keskpaigani neljandal positsioonil istunud Flora peatreener Pasi Rautiainen tunnistas veel suve hakul, et sel aastal oleks ime, kui hoolealused klubi kas või pronksikarva medalile tüüriksid. Pärast juuni lõpus Levadialt saadud 1:2 kaotust pole Flora aga kaotanud järjest seitsmeteistkümnes (!) liigamängus ning hõbe on peaaegu käega katsuda.

Aasta läbikukkuja — FC TVMK

Hooaega ilusti alustanud vineeritootjate meeskond troonis vahepeal nii kindlalt tabeli teisel real, et kuigi nad tõsist ohtu tiitlikaitsja Levadiale ei kujutanud, tundus tiim siiski kindla hõbemedalikandidaadina. Siis aga pidurdus TVMK hoog ja aasta lõpus saadi mitu pettumust tekitavat tulemust. Tagatipuks pudeneti karikakonkurentsist. Nüüd on tiimi tulevik profiklubina õige tume.

Aasta iluväravad — Vjatšeslav Zahovaiko ja Konstantin Nahki tabamused

Kodustes heitluses erines teistest tabamustest floralase Vjatšeslav Zahovaiko löök septembri lõpus Levadia võrku — 27 meetrilt vasaku jalaga ristnurka! Aga ka levadialase Konstantin Nahki poolelt väljakult kõmmutatud väravat euromängus Belgradi klubiga PEAB meenutama, olgugi, et tegu on Eesti liiga hooaja kokkuvõttega.

Aasta häbiplekk — kahtlused kihlveopettustes

Kui jutud pärast TVMK ja Soome klubi Espoo Honka euromatši levima hakkasid, oli neile raske piiri panna. Väidetavalt kaotasid tallinlased kodus peetud ja seisuga 2:4 lõppenud mängu meelega… Klubi sattus UEFA uurimise alla, kaaluti ka politsei sekkumist. Suuremat skandaali suudeti vältida, kuid Eesti jalgpalli maine sai räsida.

Aasta vägikaikavedu — Konstantin Vassiljev ja Artur Kotenko vs. Viktor Levada

FC Levadia boss Levada lasi mööda võimaluse pakkuda kuus kuud enne võtmemängijate Vassiljevi ja Kotenko lepingute lõppemist Eesti koondislastele uut kontrahti. Pallurid asusid piiri tagant uut tööandjat otsima, Levada aga solvus, kihutades Vassiljevi koguni 3. liigas mänginud sõsarklubi juurde treenima.

Aasta ämber — Liivo Leetma “pausipanemine”

Kevadel korduvalt FC TVMK treeningutelt puudunud Eesti ekskoondislase Leetma käitumismallid ei sobi profiklubisse, leidis “fanera” juhtkond ning otsustas väidetavalt isiklikke äriasju välismaal ajamas käinu meeskonnast välja heita. Leetma siirdus 10 000-kroonise üleminekusumma eest Kalevisse, kus jätkab amatöörina.

Aasta ootaja — Vjatšeslav Zahovaiko lepinguseiklused

Kuveidi klubiga Al-Kuwait tipnesid pooleaastase sunnitud mängupausiga. Juhtumit asuti lahendama koguni rahvusvahelise vutiliidu FIFA tagatubades. Lahendatakse tänaseni, et Zahovaiko ja Flora saaks kätte vähemalt osagi laenulepinguga lubatud mammonast.

Aasta leegionär — Juha Hakola

Soome HJK juunioride meeskonnast Tallinnasse õppima siirdunud Juha Hakola oli tundmatu suurus kõigile peale kaasmaalasest treeneri Pasi Rautiaineni, kes ta oma tiiva alla võttis. Kiiresti said paljud aru, milline lihvimata teemant sattus Flora õuele. Rautiainen tunnistas, et ei suuda kokkugi lugeda, mitu väravat on sündinud tema eeltööst. Lisaks on põhjanaaber ise lisanud klubi kontosse 13 väravat.

Aasta tööhobune — Martin Reim

Euroopa jalgpalluritest kõige enam oma koondist esindanud FC Flora poolkaitsja pidas 27. oktoobril 350. meistriliiga kohtumise, korrates sellega Maksim Gruznovi saavutust. Kui vigastust raviv Transi ründaja täna platsile ei jookse, saab Reim rekordi ainuisikuliselt enda nimele.

Aasta riiukukk — Sergei Starovoitov

See 26-aastane Maag Tammeka kaitsja on tüli norinud lausa 14 kollase ja ühe punase kaardi jagu. Lemmikajaks reegleid rikkuda on ta valinud teise poolaja, eriti armastab aga 48. ja 88. minutit.

Aasta snaiper — Dmitri Lipartov

34-aastase Transi ründaja nime järel on siiani 29 tabamust, nende seas ka üks “kübaratrikk”. Lipartov on platsile jooksnud absoluutselt igas voorus (36), kuivale jäänud vaid 13 mängus. Lähim jälitaja väravaküttide edetabelis on levadialane Indrek Zelinski (23).

Aasta noormängija — Sergei Zenjov

18-aastane TVMK ründaja oli meeskonna võidus otsene osaline üheksal korral. 14 väravaga seitsmendat kohta hoidev Zenjov on resultatiivsuse edetabeli top15-s noorim mängija.