Hädapätakad, kes ei suuda korralikult kaitsta ega rünnakulgi midagi korda saata — nii võisime iseloomustada Eesti koondise vutimehi juba hea mitu aastat, kirjutab Eesti Päevaleht.

Kuni üleeile hilisõhtuni, mil peatreener Tarmo Rüütli hoolealused näppasid Lilleküla staadionil viigipunkti suvise EM-i suurelt tegijalt Türgilt. Kuigi sinisärklaste väravavõimalused jäid taas kasutamata — mingi seaduspärasus peab ju kehtima! — korraldati favoriitide värava lähistele hulga mõtestatud reide ning suudeti ka kaitses kõik 90 minutit sitkelt võidelda.

Tulemus 0:0 ajas türklaste peatreeneri, Imperaatoriks hüütava karmikäelise Fatih Terimi sedavõrd marru, et ta loopis mängu järel tuld ja tõrva nii kohtunike kui ka rahvusvahelise vutiliidu FIFA delegaadi aadressil. Keevalist Terimi, kes keeldus esiti ka pressikonverentsile minemast, häiris väidetavalt vilepartii kohtumise lõpus, mille kohta ta ähvardas saata kaebuse.

Elevanti nõelanud sääsed ripsutasid samal ajal rõõmsalt tiibu.

Kõik olid tublid

“Sellist mängu oli kõigile vaja — ennekõike mängijale, aga ka jalgpalliliidule ja fännidele,” tõdes kapten Raio Piiroja, kelle ennastsalgav panus keskkaitses tõstis ta võõrustajate parima, puuriluku Pavel Londaku lähedale. “Olnuks väga kole lõpetada sügisesed valikmängud punktita ning kogu pika talve uut võimalust oodata.”

Viimati tegutses Eesti koondis nii hingestatult ja nauditavalt 2005. aasta septembris kodus Lätit võites (2:1), seejärel vajus mängumasin korduvalt sügavale sohu.

“Eriti magusaks muudab viigipunkti fakt, et saime selle Euroopa vähemalt neljandalt satsilt,” lausus Piiroja. “Tegime korraliku kodutöö — olime türklaste käekirja, pikkade pallide löömisega hästi kursis. Meile selline mäng istub.”

Kõigi kaaslaste eeskujul Londakut tunnustanud Piiroja iseloomustas väravavahi tööd ühe sõnaga: “Super!” Kuid ta ei unustanud teisigi: “Selliseid mänge ja tulemusi toob vaid meeskonna ühispüüd. Kõik olid tublid!”

Ründaja Andres Oper oli sama meelt: “Muidugi oli Pavel tubli, aga kui parimat valida, annaksin tiitli kogu meeskonnale.”

Oper tundis heameelt koondise arengu üle, mida kinnitasid talle ka võitluslikud mängud septembris Belgiaga (2:3) ja läinud laupäeval Euroopa meistri Hispaaniaga (0:3).

“Ilusasti välja võideldud viik,” hindas ta. “Suutsime palli vallata ega kartnud palliga mängida. Vahe mõne aasta taguse ajaga on suur — siis pelgasime palli saada, vahel peideti end koguni vastaste taha ära, et mitte söötu saada. Punkt on käes ja nüüd on hea edasi minna.”

Oper, kes pidi neli päeva varem peetud heitlusest Hispaaniaga reielihase vigastuse tõttu loobuma, rassis nüüd valu tundmata mõlemal väljakupoolel. Paraku luhtus tal avapoolaja lõpus väravavõimalus.

“Lööginurk jäi natukene halvaks, ise ma seda supervõimaluseks ei nimetaks,” hindas koondise kõigi aegade suurim väravakütt. “Mõtlesin võtta palli paremale jalale, aga lõin ikka vasakuga. Pärast ütles veel Martin Vunk, et ta oli värava ees vaba…”

Emotsionaalne laeng

Viigipunktist tähtsam on emotsionaalne laeng, mille kohtumine Türgiga sinisärklastele andis — kodupubliku mällu suudeti jätta jalgpallihooajast positiivsem pilt kui 0:7 lüüasaamisega tipnenud septembrikuise Bosnia-mängu järgses madalseisus eeldada võis.

“Tunded päris laes ei ole, sest võit jäi ikkagi tulemata, kuid positiivne on punktiarve avamine küll,” hindas vasakäär Ragnar Klavan. “Eriti rõõmustav, et iga mees võitles lõpuni ega lasknud nii lihtsalt vastasel võimutseda. Mäng kestab 90 minutit, ei tohi varem ära vajuda! Sellest jäigi meil ehk Hispaania-mängus puudu.”

Vungi sõnul võis Bosnias saadud saunast kokkuvõttes nii palju kasu olla, et see kruvis meeste võidutahte viimseni üles. “Iga mees andis endast 110 protsenti — muidu poleks viiki tulnud. Eks Bosnia oli meile paras äratuskell,” arvas ta.

Rüütli hingele jäid kriipima vaid hoolealuste luhtunud võimalused. “Kui hakata mängu kerima, võib seal leida mitmeid momente, kus ütled: “Jumal hoidku, selle pidanuks ära löö­ma!”. Ootasin kogu aeg põnevusega, millal saab otsustava läbisöödu anda. Mehed, kes suudaksid pallile järele joosta, olid ju ees olemas.”

Valikgrupis punase laterna kohalt eelviimaseks tõusnud Eesti järgmine valikmatš leiab aset tuleva aasta 28. märtsil, kui võõrsil kohtutakse Armeeniaga.

Kommentaar

Fatih Terim

Türgi koondise peatreener

Tulemus oli üllatav. Otsustas meie suutmatus lüüa väravat, milleks olid mõned suurepärased võimalused. Kui väga me ka ei üritanud, väravani ikka ei jõudnud… Kuna tabamust aja kuludes ei tulnud, sattusid mängijad paanikasse ning siis oli väravat veelgi keerulisem lüüa. Statistikat vaadates pidanuksime ära kasutama vähemalt ühe võimaluse, sest meil oli 16 nurgalööki ja 20 pealelööki väravale.

Ei tahaks oma mängijaid kritiseerida, nad andsid endast parima. Võinuksime lihtsalt veidi rohkem survet avaldada.

Loodan, et me ei hakka kahte Eestis kaotatud punkti kahetsema. Kuna hispaanlased võitsid Belgiat 2:1, võib eeldada, et pääseme edasi koos nendega.