• Sinu aeg Derby jalgpalliakadeemias on edukalt lõpule jõudnud - leping klubiga on peaaegu käes?

Asi sei­sab tões­ti vaid vor­mis­ta­mi­se ta­ga. Der­by on öel­nud, et pa­kub kind­las­ti le­pin­gut ning mi­na olen nei­le oma­kor­da tea­da and­nud, et jät­kan hea mee­le­ga nen­de juu­res. Nüüd tu­leb liht­salt vaa­da­ta, et kõik de­tai­lid saaksid vor­mis­ta­tud.

·• Kas räägid neis detailides ka ise läbi, kaupled palka suuremaks või esindab sind ainult agent?

Mi­na üri­tan kõrva­le jää­da. Mä­nedžer (Ing­lis­maa jalg­pal­lis tä­hen­dab mä­nedžer peat­ree­ne­rit) ütles, et pa­kub le­pin­gut, mi­na ei ha­ka­nud see­pea­le mi­da­gi vaid­le­ma või kaup­le­ma, tä­na­sin tun­nus­tu­se eest. Eda­si­se töö teeb agent - vaid­le­mi­ne on­gi te­ma töö.

·• Mis nüansid need on, mille üle veel arutatakse? Lepingu pikkus?

Le­pin­gu pik­kus on üks olu­lis­test tin­gi­mus­test, mi­da aru­ta­da - kas va­li­da pi­kem või lühem le­ping. Mõle­mal on oma plus­sid-mii­nu­sed. Pi­kem an­nab kind­lu­se tu­le­vi­kuks - tean, kel­le­ga olen seo­tud.

Sa­mal ajal on see risk, sest kui as­jad ei peaks min­gil põhju­sel laa­bu­ma, jääk­sin re­serv­mees­kon­da ning see po­leks aren­gu­le hea. Lühem le­ping ei an­na kind­lust - aas­ta pä­rast olen võib-ol­la jäl­le olu­kor­ras, et ei tea, kus täp­selt jät­kan, kuid sa­mas olen va­ba mees eda­si lii­ku­ma, kui tu­leb pa­rem pak­ku­mi­ne.

Mui­du­gi on veel mõned nüan­sid li­saks le­pin­gu pik­ku­se­le, aga kii­ret al­la­kir­ju­ta­mi­se­ga po­le, le­pin­gud sõlmi­tak­se hooa­ja lõppe­des ning ae­ga veel on.

·• Kas sind vaevas mingil hetkel ka ebakindlus: pakutakse lepingut või mitte?

Eel­da­sin, et pa­ku­tak­se. Olin suh­te­li­selt häs­ti esi­ne­nud ning loot­sin, et tree­ner pa­ni mu esi­tu­si tä­he­le. Ta käis vaa­ta­mas nii noor­te- kui ka re­serv­mees­kon­na män­ge. Kuid agent ütles, et ju­hul kui Der­by min­gil põhju­sel ei tee mul­le et­te­pa­ne­kut pro­fi­na jät­ka­ta, on veel tei­si klu­bi­sid, kes on mi­nu vas­tu hu­vi tund­nud.

·• Ega paljudele akadeemia poistele ju see õnn naeratagi, et nad kohe klubi poolt üles nopitakse.

Jah, meie kur­su­selt pa­ku­ti le­pin­gut mul­le ja veel ühe­le poi­si­le. Li­saks pa­ku­ti ka­he­le män­gi­ja­le paa­ri­kuu­list kat­se­pe­rioo­di, et mä­nedÏer saaks neid veel jäl­gi­da. See prot­sent, kes lõpuks aka­dee­mia õppu­ri­test pro­fiks saa­vad, on üsna väi­ke - võib-ol­la 25-30.

·• Tähendab see ühtlasi, et poiste vahel tekib konkurents?

Ei, mees­kon­na­na hoia­me kok­ku. Ole­me ju ühes paa­dis, pea­me kõik end tões­ta­ma.

·• On sul mõni ere mälestus õpinguajast, mis tundub eriti helge? Mingi eriti kaunis värav, magus võit?

Min­geid ka­ri­kaid po­le me pa­ra­ku võit­nud. Re­ser­vi­de ka­ri­ka­fi­naa­lis Sun­der­lan­di­ga, ehk siis tu­leb tro­fee. Võidud ja vä­ra­vad on küll head, aga oma karjää­ri jook­sul ta­ha­vad kõik võita võima­li­kult pal­ju ka­ri­kaid. Se­da mä­le­ta­tak­se.

Kuid eks mul­le mee­nu ka paar ma­gu­sat kor­da, kui olen re­serv­mees­kon­na võidu­le ai­da­nud - eel­mi­ne mäng Bir­ming­ha­mi­ga, mil­le võit­si­me 1:0 mi­nu vä­ra­vast, sa­mu­ti matš Mans­fiel­di­ga ka­ri­ka­sar­jas, kui pää­se­si­me alag­ru­pist eda­si.

Sek­ku­sin va­he­tu­sest, lõin kaks vä­ra­vat. See on suu­repä­ra­ne tun­ne, kui mi­nu in­di­vi­duaal­ne et­teas­te on mees­kon­na hä­dast väl­ja ai­da­nud.

•• Inglismaa akadeemias said korraga nii jalgpalli mängida kui ka haridust omandada - Eestis sellist võimalust ei ole. Mida hindad seal viibitud aja jooksul omandatust kõige kõrgemalt?

Just män­gu­list aren­gut. Kui ta­han pa­re­maks saa­da, pean män­gi­ma en­dast pa­re­ma­te män­gi­ja­te­ga. Ees­tis võin noor­te­mees­kon­nas män­gi­des lüüa ühel hooa­jal 25 vä­ra­vat, kuid see ei tee mind pa­re­maks män­gi­jaks.

•• Eesti noormängijatele on tihti ette heidetud, et nad ei pea jalgpalli oma elus piisavalt tähtsaks. Sinu jaoks on see kõige tähtsam?

Kind­las­ti num­ber üks. Ta­han jalg­pal­lis oma po­tent­siaa­li sada protsenti rea­li­see­ri­da, et saak­sin nii heaks män­gi­jaks, kui võimeid on. Ma ei ta­ha paa­rikümne aas­ta pä­rast ka­het­se­da: olek­sin võinud ol­la pal­ju kõvem pal­lur, kui vaid olek­sin roh­kem pin­gu­ta­nud.

·• Aga võib-olla hakkad hoopis kahetsema: oleksin võinud elada hõlbuelu ja pidutseda, kui olin veel noor?

Kui ta­han tip­pu jõuda, pean mõned as­jad oh­ver­da­ma. Kui ta­han ol­la jalg­pal­lur, siis pa­ra­ta­ma­tult jääb teis­teks as­ja­deks ae­ga vä­hem. Tean, mis oh­ver­du­sed teen ja olen oma va­li­ku­ga ra­hul.

Soovitad seda valikut teistelegi noortele - pean just silmas varajast siirdumist kodust kaugele, et juurde õppida?

See ole­neb pal­ju­dest as­ja­dest. Pead kõvas­ti töö­ta­ma, et end mak­si­maal­selt teos­ta­da. Sa­mu­ti pead ole­ma õigel ajal õiges ko­has ning seal suut­ma näi­da­ta, mi­da os­kad.

Ees­tis on män­gi­jaid, kes on ju­ba vä­ga noo­re­na teis­test pa­re­mad. Neil oleks hea tea­tud het­kel eda­si lii­ku­da, et män­gi­da en­dast tu­ge­va­ma­te­ga, mit­te nen­de­ga, kel­lest saab ker­ge vae­va­ga ja­gu.

•• Eestis oled murdnud end alla 19-aastaste koondisse ning ka seal on teid saatnud edu. Maikuus võitlete eliitringi valikmängudes pääsu eest Euroopa meistrivõistlustele!

Jah, meil on pä­ris hea punt koos, män­gi­me häs­ti kok­ku ja ole­me ka häid tu­le­mu­si saa­nud. On sat­tu­nud vä­ga hea aas­tak­äik.

Eliitringi mängudes kohtute Saksamaa, Tšehhi ja Hispaaniaga - kas nii kõvadelt vastaselt on lootus punkte röövida?

Iga män­gu pea­me eral­di võtma, iga vas­ta­se vas­tu and­ma oma pa­ri­ma. Täh­tis on just see, et saak­si­me pä­rast män­gu lõppu öel­da: and­si­me pa­ri­ma.

·• Tähendab see, et umbes viie aasta pärast on loota põhikoondisele tublisti mängijalisa?

Ole­neb pal­jus­ki sel­le aja peat­ree­ne­rist - mõni mu­ret­seb ai­nult tu­le­mus­te pä­rast ja ka­su­tab pi­de­valt sa­ma koos­sei­su, mõni jul­geb kaasata ka noori. Meie koon­di­ses on mitmeid män­gi­jaid, kel­lel on os­ku­si, et ku­na­gi põhi­koon­di­ses män­gi­da.

·• Kui Derbyga lepingu allkirjastad, ega nad sind noortekoondise mängude ajal kinni hoidma hakka?

Der­by on ko­hus­ta­tud mind amet­li­keks va­likmän­gu­deks va­baks lask­ma. Tree­ner ütles, et mees­kond tun­neb mi­nust puu­dust, kuid rah­vus­va­he­li­sed män­gud ai­ta­vad aren­gu­le kaa­sa.

Tunnistusele kirjutati vaid parimad hinded

Jalgpalliakadeemia kõrvalt lõpetas Ojamaa ka kooli ning omandas keskhariduse. „Oli selline kahe aasta pikkune kursus väikese spordikallakuga. Kuigi tavaliselt kestab kool hooaja lõpuni, siis mina sain natuke varem lõpetatud. Mida varem saan keskenduda jalgpallile, seda parem," rääkis ta.

Millised olid noore palluri lõputunnistuse hinded? „Väga head. Sain double distinction'i - see on kõrgeim hinne, mida võimalik saada."

Keskharidus tähendab Ojamaa jaoks võimalust soovi korral edasi õppida. Inglise profijalgpallurite liit, mille liige ta on, korraldas hiljuti noorpalluritele seminari, kus tutvustati erinevaid õppimisvõimalusi.

„Kuna ma ei tea veel, kui pikalt seon end Derbyga, siis ei taha praegu kindlat otsust teha. Kindlasti tahaks end täiendada, et oleks suund, kuhu pärast karjääri edasi liikuda," nendib Ojamaa.

Kontaktid erinevate ülikoolidega on olemas. „Profijalgpallurite liit toetab õpinguid ka rahaliselt sada protsenti. Jalgpallurikarjääris ei tea ju kunagi, mis võib juhtuda, mis hetkel see võib pooleli jääda."

Isiklikku, Henrik Ojamaa, jalgpallur:

Sünniaeg: 20. mai, 1991

Haridus: Tallinna prantsuse lütseum (1.-10. klass), Loughborough kolledž.

Klubid: Tallinna jalgpallikool, FC Flora, Derby County.

Hobid: lugemine, lumelauasõit