Uurimuses tuvastati, et 10-st mängijast neli kannatavad aktiivse hambakaariese all ning rohkem kui pooltel uuritavatest esines hammaste erosiooni ehk hammaste kulumist.

Jalgpallurid olevat keskmiselt haigemate hammastega kui inimesed muudelt elualadelt. Uuringu eestvedaja, professor Ian Needlemani sõnul kimbutab aktiivne hambakaaries üldisest rahvastikust kõigest 30 protsenti ning kehv suuhügieen võib saatuslikuks saada ka mängijate esitusele väljakul.

"Paljudel on valud, mis võivad takistada nende mängu, mõjutada und, nende enesekindlust treeningul ja kõrge tasemega mängudel, eriti kui me räägime jalgpallist, kus iga väike detail on võtmetähtsusega," ütles Needleman.

Uurimuses osales 187 Suurbritannias mängivat professionaalset jalgpallurit kaheksast klubist, sealhulgas ka Manchester Unitedist ja West Ham Unitedist. Jalgpallurid läbisid hammastekontrolli ning täitsid küsimustiku hammaste tervise mõju kohta nende esitusele.

16 protsenti kontrollitavatest kurtsid, et nad kannatavad praegu valude käes ning 45 protsenti tunnistas, et nende hammaste olukord teeb neile muret. Üks viiendik (20 protsenti) palluritest läks veelgi kaugemale, öeldes, et hambavalud on alla viinud nende elukvaliteeti ning mõjutanud igapäevast treeningut.

Needlemani sõnul mängivad jalgpallurite kehvas suuhügieenis rolli mitmed faktorid. Tihe mängu- ja reisigraafik pärsib hambaravi külastuse päevaplaani mahutamist ning kõrge süsivesikusisaldusega dieet sunnib neid tarbima rohkem suhkruid, kui seda teeb tavaline inimene.

Veel leiti, et üle 40 protsendi jalgpalluritest tarbib päevas kolm kuni viis pudelit spordijooki, mis on eriti kõrge suhkrusisaldusega. 2011. aastal tõi sama ajakiri välja seose spordijookide tarbimise ja hambakaariese riski vahel.

Needleman pakub lahendusena välja, et jalgpalliklubid peaksid oma mängijad tihedamini hambaarsti juurde saatma ning suuhügieeni tähtsust mängijate seas rohkem levitama.

Selle uurimuse tulemused on sarnased samuti Needlemani poolt läbi viidud 2012. aasta uurimusega, milles tõdeti, et 55 protsenti Londoni olümpial osalenud sportlastest kannatas hambakaariese all ning 18 protsenti tunnistasid selle mõju oma treeningutele ja võistlustele.