Võit­nud Manc­hes­ter Uni­te­di sär­gis nii Ing­li­se kõrg­lii­ga kui Meist­ri­te lii­ga ka­ri­ka, pa­ni ta aas­ta­le punk­ti det­semb­ri­kui­se võidu­ga FI­FA klu­bi­de MM-il, kirjutab Eesti Päevaleht.

Kii­re, teh­ni­li­se ja spon­taan­se män­gi­ja­na tun­tud Por­tu­ga­li noor­meest hin­na­tak­se eri­ti kõrgelt äär­mi­selt hea vä­ra­va­vais­tu tõttu — eel­mi­sel hooa­jal lõi ta Ing­li­se lii­gas 31 vä­ra­vat, mi­da oli kau­gelt roh­kem kui ühe­gi tei­se mees­kon­na tippvä­ra­vakütil.

Ka ene­se­kind­lust pais­tab Ro­nal­dol ole­vat roh­kem kui ühel­gi tei­sel män­gi­jal — ar­ves­ta­des sõna­ka­su­tust, mil­le­ga Ro­nal­do maail­ma pa­ri­ma pal­lu­ri ga­lal sil­ma pais­tis. Vaid mõni päe­v en­ne pi­duõhtut oma viie ja poo­le mil­jo­ni­li­se Fer­ra­ri spor­tau­to so­diks sõit­nud ja ime­kom­bel vi­gas­tus­te­ta pää­se­nud Ro­nal­do kuu­lu­tas au­hin­da vas­tu võttes kõigi­le, et peab end võit­ma­tuks — mõni aland­li­kum pal­lur oleks Ju­ma­lat tä­na­nud, et elu ja ter­vi­se­ga pää­ses.

„Tun­nen end fan­tas­ti­li­selt, ülihäs­ti, pa­re­mi­ni kui en­ne õnne­tust. Sel­le au­hin­na võit­mi­ne on unis­tu­se täi­tu­mi­ne,” lau­sus Ro­nal­do, kii­tes Manc­hes­ter Uni­te­di peat­ree­ne­rit Alex Fer­gu­so­ni, kel­lel ole­vat te­ma edus suur roll män­gi­da.

Vas­tu vaiel­da Ro­nal­do sõna­de­le ei saa, kuid por­tu­gal­la­ne ise pais­tab ole­vat unus­ta­nud, kui ki­be­dalt ta veel su­vel Fer­gu­so­ni kaits­va tree­ne­rik­äe alt mi­ne­ma kip­pus, kui Mad­ri­di Real te­da pal­ga­ta soo­vis. Too­kord oli just Fer­gu­son see, kes pal­lu­rit väi­de­ta­valt vas­tu te­ma ene­se taht­mist va­baks ei and­nud. His­paa­nia mee­dia sõnut­si po­le nen­de su­perk­lu­bi siia­ni oma soo­vist loo­bu­nud — päe­va­le­he AS väitel on Ro­nal­do agen­dil su­vi­se üle­mi­ne­ku suh­tes kok­ku­le­pe Rea­li pre­si­den­di Ra­mon Cal­de­ro­ni­ga.

Karistus headuse eest

Kui Ro­nal­do 2006. aas­ta MM-i jä­rel FI­FA-lt tur­nii­ri pa­ri­ma noormän­gi­ja tiit­lit saa­da loo­tis, jät­tis vu­ti­liit ta pi­ka ni­na­ga. Sak­sa­maal „hal­va käi­tu­mi­se­ga” sil­ma paist­nud jalg­pal­lur jäi tiit­list ilma tä­nu Ing­li­se fän­ni­de ne­ga­tiiv­se­le kam­paa­nia­le. Ülemöö­du­nud aas­tal süüdis­ta­ti te­da teesk­le­mi­ses ja „su­kel­du­mi­se­s” roh­kem kui üks kord.

Ka möö­du­nud aas­tal ja­gus et­te­hei­teid — ju­ba hooa­ja tei­ses män­gus tee­nis pal­lur pu­na­se kaar­di, sest lõi Ric­hard Hug­he­si (Ports­mouth) pea­ga. Ro­nal­do lau­sus pä­rast, et õppis tol­lest juh­tu­mist ni­melt se­da, et ei la­se end edas­pi­di pro­vot­see­ri­da, siis­ki kõne­le­vad te­ma näoil­med män­gu ajal teist keelt — küllalt tih­ti on näh­tud är­ri­ta­tud Ro­nal­dot ham­baid ki­ris­ta­mas, kui vas­tasmän­gi­jad te­ma nii­gi lühi­kest kan­na­tust proo­vi­le pa­ne­vad ning män­gi­ja on lau­sa ava­li­kult koh­tu­nik­ke süüdis­ta­nud, et need ei kait­se te­da pii­sa­valt.

Fer­gu­son on siin­gi oma lem­mi­ku kait­seks väl­ja as­tu­nud: „Mõis­tan Cris­tia­no är­ri­tus­t, sest näen, kui­das vas­ta­sed te­da koht­le­vad. Kuid see on ka­ris­tus sel­le eest, et ta on nii suu­repä­ra­ne män­gi­ja. Ta peab sel­le­ga lep­pi­ma,” mär­kis Ma­nU peat­ree­ner.

Miks Ronaldo, aga mitte Messi?

•• Ronaldo järel tuli teisele kohale Barcelonas mängiv Lionel Messi, kes on küll koos Argentina jalgpallikoondisega möödunud aasta olümpiavõitja, kuid kel polnud panna Ronaldo tiitlite kõrvale välja ei Hispaania liiga võitu ega Meistrite liiga suurt edu.

•• Küllap võttis žürii arvesse just Ronaldo osalust tema koduklubi kahe suure tiitli võitmises, samas kui Messi ja kolmandaks jäänud Fernando Torrese leivaandjad Barcelona ja Liverpool jäid tühjade kätega. Eriti tähtsaks peab FIFA Meistrite liiga võitu — nimelt on maailma vutiliidule korduvalt ette heidetud selles sarjas mängivate pallurite eelistamist.

Maailma parimad jalgpallurid 2008. aastal:

1. Cristiano Ronaldo, 935 punkti

Manchester United, Portugal

2. Lionel Messi, 678 punkti

Barcelona, Argentina

3. Fernando Torres, 203 punkti

Liverpool, Hispaania

4. Kaka, 183 punkti

AC Milan, Brasiilia

5. Xavi, 155 punkti

Barcelona, Hispaania