Tim

Kui läheb inimene, keda teadsid ja kellega liikusid lähestikku, siis mõtled ikka, kuidas võivad hetkega muutuda tühiseks kõik meie maised toimetamised nii heas, kui halvas.

Kui inimene läheb ise, siis mõtled, miks, ja kas ja kuidas olnuks võimalik teda aidata.

Tim oli lihtne inimene parimas tähenduses. Tean, et tal oli kaasasündinud puudega laps ja et ta oli abielus naisega jõukast ja lugupeetud perekonnast –profijalgpallurid, aga seda Timgi omal ajal oli, ju Inglismaal jumalused.

Tim oli edasipüüdlik mees, tal olid parimad paberid väravavahtide õpetamiseks ja peatreeneri rahvusvaheline litsents.

Mullu saatis Inglismaa kõrgliigasse tõusnud Sunderlandi klubi uus juhendaja Timi esindusmeeskonna juurest akadeemiasse noori koolitama, mullu ei pikendanud temaga koondise väravavahtide treeneri lepingut ka Eesti Jalgpalli Liit. Tõsi, Timi ja liidu suhted jäid sõbralikeks, sest mõistis temagi, et soovime panustada omadele.

Ta leiti Manchesteri lähedalt metsast.

Täna mõtlen meie viimasele pikemale kõnelusele aastapäevad tagasi, mil kutsusin Timi Eestisse, et täpsustada Jelle tagasiastumise järel meie arusaama koondise siseelust. Mäletan hästi tunde väldanud vestluse lõppu: “„Tahaksin olla hooaja lõpuni koondise peatreeneri kohusetäitja,“ ütles Tim ja ma juurdlen, kas olnuks täna maailmas üks inimene rohkem, kui me otsustanuks tema soovi täita. Kui tal läinuks hästi, oleks see kindlasti nii, aga selge on seegi, et ebaedu raskes ametis muserdanuks veelgi mehe murelikku meelt ja siis näiks täna maailm kurvemanagi.

Loodan, et mõistate: kõnelen elust ja tema juhustest ja sellest, et iga juhuse taga on tuhandeid teeriste, kust saatus võib pöörduda ühele või teisele poole ja et kõik me oleme mingil hetkel tahtmatult suunanäitajad ja vihjan ettevaatlikult sellelegi, et kui inimest on võimalik aidata eluga toime tulla, siis tuleb seda alati teha, sest muu pole oluline.

Ja mida inimlikum sa oled, seda rohkem on sul lootust olla kõneldud teeristil õigele poole viitaja, kuigi sa ei saa seda mitte kunagi teada.

Aivar Pohlak