"Kultuuriministeerium ei saa anda luba ühelgi tasemel. Niisamuti ei saa Terviseamet ega keegi teine keelata ürituse toimumist. Terviseamet pole volitatud ja neil pole õigust lasta platsile joosta nendel mängijatel, kes on olnud nakatunuga lähikontaktis. Jutt ei käi mängu toimumise või mitte toimumise kohta. Mäng võib vabalt toimuda," ütles kultuuriminister Tõnis Lukas Delfile ja Eesti Päevalehele.

"Valitsus on välja andnud korralduse, mis on kehtinud nii eriolukorra ajal kui ka pärast. Lähikontaktsete puhul on selgelt välja toodud, millal ta võib isolatsioonist väljuda. Tööalastel põhjustel talle seda võimalust anda ei saa."

Miks Rally Estoniale ja IRONMAN Tallinn triatloniüritusele erireeglid tehti, aga jalgpalliliidu samasisulisele palvele eitavalt vastati, kommenteeris Lukas: "Neile anti erand ürituse suurusest ja osavõtjate arvust lähtuvalt. Kui jalgpalli puhul oleks teemaks ürituse toimumine või mitte, oleks saanud valitsus seda arutada. Antud juhul ei olnud juttu ürituse toimumisest, vaid sellest, kes võivad platsile joosta. See teema tuli valitsusel päevakorda minu algatusel. Valitsus võttis arvesse Terviseameti kui volitatud ameti argumendid ja nägi, et need on seaduspärased. Valitsusel endal mingit otsustusvõimalust sellel tasemel ei ole."

Lisame Terviseameti pressiesindaja Simmo Saare kommentaari, mis laekus Delfile veidi enne kella 14:

"Tänane Nõmme Kalju ja Sloveenia jalgpalliklubi NŠ Mura mäng ei saa meie hinnangul toimuda põhjusel, et mõlemas meeskonnas mängivad koroonaviirusesse haigestunute lähikontaktsed, kellel hetkel veel pole lähikontaktist haigestunuga möödunud 14 päeva. Eestis kehtivate reeglite (VV korraldus nr 257) kohaselt on kõikidel isikutel, kes on olnud lähikontaktis isikuga, kellel on diagnoositud COVID-19 haigus, keelatud lahkuda oma elukohast või püsivast viibimiskohast. Elukohast lahkumine on lubatud ainult erijuhtudel (elu ja tervist ohustav hädajuhtum, hädavajaliku toidu ja ravimite hankimine, kui see muidu ei ole võimalik jms). Seejuures peab isik võtma kasutusele kõik võimalikud meetmed võimaliku haiguse leviku tõkestamiseks ning vältima täielikult kontakti teiste inimestega.

Jalgpallimängul osalemine ei lähe VV korralduses toodud erijuhtude alla. Seega kehtib mõlema meeskonna sportlastele Vabariigi Valitsuse poolt kehtestatud karantiin ning nad ei tohi kokku puutuda teiste inimestega (sealhulgas teiste sportlastega oma meeskonnast ja vastastmeeskonnast, kohtunikega, mängu korraldajatega)."

15.24 väljastas Eesti Jalgpalli Liit ka pressiteate, mille avaldame täies mahus:

"UEFA Euroopa liiga I eelringi mängu Nõmme Kalju FC – NŠ Mura (Sloveenia) täna, 27. augustil ei toimu. Kohtumine pidi algama kell 17:30 Kadrioru staadionil publikuta ja rangete koroonaviiruse levikut tõkestavate meetmetega.

Mängu ei toimu, sest terviseameti hinnangul on mõlemas võistkonnas positiivse koroonaviiruse proovi andnud inimese lähikontaktsed, kes peavad viibima isolatsioonis 14 päeva. Kõigi lähikontaktsete koroonaviiruse proovid on olnud negatiivsed.

Terviseameti hinnang põhineb faktil, et üks laupäeval, 22. augustil Nõmme Kalju FC eest Premium liiga mängus osalenud jalgpallur andis positiivse koroonaviiruse proovi nii pühapäeval, 23. augustil kui ka teisipäeval, 25. augustil, sama mängija poolt esmaspäeval, 24. augustil antud koroonaviiruse proov oli negatiivne; samuti asjaolul, et üks NŠ Mura eest laupäeval, 22. augustil Sloveenia liiga mängus osalenud jalgpallur andis positiivse koroonaproovi esmaspäeval, 24. augustil.

Mis saab täna toimumata jäävast mängust edasi, otsustab UEFA."

Mis saab edasi?

Eesti Jalgpalli Liidu infojuht Mihkel Uiboleht ütles, et Terviseamet andis Sloveenia klubile loa Eestist lahkuda ehk karantiini jäämise kohustust neil ei ole. "Seda nad ka esimesel võimalusel teevad," lisas Uiboleht.

Jalgpalliliit ja Nõmme Kalju jäävad ootama UEFA edasisi otsuseid.

"Oleks õiglane, kui me saaks uue võimaluse mäng ära pidada," sõnas Nõmme Kalju president Kuno Tehva.