Muide, kolmekümnendate aastate ahvatleva filmidiiva Marlene Dietrichi jalgade kuju ei vastanud päriselt toonastele kaunidusmallidele, aga Marlene teatas enesekindlalt: «Mul pole, jah, kõige ilusamad jalad, kuid ma tean, mida nendega teha».

Eesti naisjalgpallurid teavad seda ka üha enam, ometi tuli teade naiste rahvuskoondise juba sajandast ametlikust kohtumisest paljudele küllap üllatusena. Sest informatsioon meie naistejalka tegemistest on vaid kohatine ja kuulduslik, kodumaisesse telepilti trehvab neist harva mõni kaadrike või kelmikas küsitluskatke. Isegi meistrivõistluste voorutulemusi teleinfo ei kajasta. Ehkki naised ei silka jalkaplatsil ammu enam ainult vaheldustarbest. Kodumaises kolmes liigas mängib 22 naiskonda pluss tüdrukute neli vanuseliigat. Lisaks maakondlik loodusrüppeline kodupaigajalgpall.

Aga koondise sajandat heitlust, mis iseenesest oli ka EM valikmäng, pidime seirama läbi soomlaste telekanali. Tõsi, nende meeskommentaator oli pildiliselt Ott Järvela kloon, ainult verbaalselt energeetikalt jäi ta Otile teadagi armetult alla. Ja tõsiasi oli ka see, et soomlannade halastamatu surve viljana meie neidiste mäng umbsõlmestus. Ilmnesid tehnilised ebasused, vähene kiirus ja muu, põhjapiigad olid meist etemad igas episoodis. Nii et, mürgihambaliseks muutudes võiks meie naiste üle ilkuda. Kuid seda ma küll ei tee, sest eestlannadele andis ette heita kõike muud, ent mitte allaheitu. Tehti, mis suudeti-osati.
Eesti naisjalkat ei saa süüdistada arenemisnõrkuses. Läbitud on ju vaid lühike teejupp. Ja palju sest aega tagasi on kui meie meeste A-koondis sai soomlastelt seitsmeseid pakke. Naised on praegu just seesuguses staadiumis.

Vaapo Vaher on kirjandusuurija, kriitik, esseist ja luuletaja. Ta on Eesti Kirjanike Liidu ja Eesti Kirjanduse Seltsi liige ning avaldanud sadu artikleid, uurimusi ja esseid. Aastate jooksul sai Vaapo Vaheri kolumneid regulaarselt lugeda Sporditähest.

Vaapo sulest on ilmunud mitmeid raamatuid kirjandusest ja kinokunstist, viimati nägi ilmavalgust suurt tähelepanu pälvinud vutist kultuuriloos pajatav "Jalgpall hingede öös". Vaapo on Eesti Jalgpalli Liidu juhatuse liige, kus tema vastutusalaks on meedia.