Oma eilse blogi vastukajale ma siiski pilgu heitsin, mu kirjutatus oli juttu Eesti meistrisarja päädivast hooajast. Arvasin, et ehk mõni mõtleb kaasa, kuid kommentaariumist kostis üksnes ärritunud falsetti: mida sa siin mulised, keda üldse huvitab see kohalik jalgpall!
Tunnistan, et sedapuhune piguheit kommidele tasus ära, sest säherdusele infantiilsele võhiklusele poleks iseseisvalt tulnud. Sigis hämmeldunud küsimisi. Näiteks — mida siis mõeldakse kohaliku jalgpalli all? Kas Eesti rahvuskoondis on kohalik jalka? Või on see miski müstiliselt sugenenud kamp eksootilisi importmehi? Kas kõik koondislased polegi esiotsa jalgu maha saanud ja arengut alustanud siinses Meistriliigas? Kas saab rahvuslikku jalkat raiuda kahte või rohkemasse erinevasse, vaat et vastandlikesse lehte? Et ühe areng huvitab, teise peale lasen sülge?

Juhmilegi, kui ta vähemasti püüab kahe ajupoolega mõtiskella, peaks olema klaar, et ilma Eesti sisese jalgpalli, kõigi tema osaharude edenemiseta ei saabu koondise triumfi. Et praegune kõmumäng iirlastega on üks süsteemse kodutöö resultaate. Et rahvusjalgpall on orgaaniline tervik, kus üks kasvab välja teisest. Klubijalka kosumine loob pinnase jõudsaks noortetööks. Jne. Iga nüanss ja finess kogu meie jalkaliikumises omab üldist tähendust ja mõju, alates kõige alamast osalusjalgpallist. See on sedavõrd elementaarne jutt, et üsna kummaline üle kõnelda, tegelikult ei tohiks siin olla üldse väitluspinda.
Arvan, et madalhinnangud Meistriliiga kohta ja kohaliku jalka eiramine-põlastamine pole üksnes süütu eksiolek või süsteemse mõtlemisvõime puudumine. Pigem avaldub nõnda nautleva tõusikühiskonna üks ülbitsevaid suhtumisi. Et — meie õgime üksnes küpseid vilju! Meie väärime vaid firmakaid!

Vaapo Vaher on kirjandusuurija, kriitik, esseist ja luuletaja. Ta on Eesti Kirjanike Liidu ja Eesti Kirjanduse Seltsi liige ning avaldanud sadu artikleid, uurimusi ja esseid. Aastate jooksul sai Vaapo Vaheri kolumneid regulaarselt lugeda Sporditähest.

Vaapo sulest on ilmunud mitmeid raamatuid kirjandusest ja kinokunstist, viimati nägi ilmavalgust suurt tähelepanu pälvinud vutist kultuuriloos pajatav “Jalgpall hingede öös”. Vaapo on Eesti Jalgpalli Liidu juhatuse liige, kus tema vastutusalaks on meedia.