Goethe oli sakslane ja sakslasi tuleb tõsiselt võtta nii luules kui jalkas. Takseerides praeguse Saksamaa koondise või FC Barcelona mänguilu, siis tõepoolest, mõlemad mängivad just lihtsalt ja hästi, ent katsugu keegi seda lihtsust järele teha. Pealegi, mõlemal meeskonnal on omaenda tunnuslik lihtsus ja headus.

Sakslaste puhul on mind ikka veedelnud, et nende koondise mänguesteetikat iseloomustab jääv rahvuslik joonis ja faktuur. Kuulugu pealegi viimastel aastatel sinna väga erinevat verd ja päritolu saksastunud muulasi kuni aafrikaliku nahatumeduseni välja, sakslaste esindusmängu kellegagi ära ei vaheta.

Ei-ei, ega ma ürita rahvuslust sakraliseerida, liberaalse natsionalistina ei kummarda ma jäägitult staatilist, raamitud rahvuslikkust. Vormid ja varjundid teisenevad, kuid tuum peab jääma ning kandma kommunikatiivset koodi olnu ja olemusega.

Tegelikult tahtsin kõnelda Eesti meistrivõistlustest, kus nädalavahetuse mängud tõid mitmesugust selgust, narvakad said virtuaalselt medalid kaela, saarlaste ja Levadia illusioonid purunesid pöördumatult. Flora astus pealtnäha pisikese, ent sisult suure sammu meistritiitli poole. Kahest mängust mulkidega vajavad nad ühte võitu ja ma usun, et see tuleb juba teisipäeval ära. Kuid tunnistagem, et Flora on hooaja lõpuks kaotanud oma näo, vähemasti on näojooned tuntavalt ähmastunud. Seesama tabas juba märksa varem Levadiat. Flora lohistab end inertsiga küllap eduni välja, aga vana sõber Maarjamäelt jääb ilma igasugusest aujärjest. Seesama omaenda lihtsuse ja headuse haju tabas veel mõnda, näiteks Tartut. Ehkki meie klubide geneetiline juurestik ei ulatu veel sügavustesse, võib iseloomulikke erisusi aina aduda. Perspektiivne on neid erinevusi edendada ja kultiveerida.

Vaapo Vaher on kirjandusuurija, kriitik, esseist ja luuletaja. Ta on Eesti Kirjanike Liidu ja Eesti Kirjanduse Seltsi liige ning avaldanud sadu artikleid, uurimusi ja esseid. Aastate jooksul sai Vaapo Vaheri kolumneid regulaarselt lugeda Sporditähest.

Vaapo sulest on ilmunud mitmeid raamatuid kirjandusest ja kinokunstist, viimati nägi ilmavalgust suurt tähelepanu pälvinud vutist kultuuriloos pajatav "Jalgpall hingede öös". Vaapo on Eesti Jalgpalli Liidu juhatuse liige, kus tema vastutusalaks on meedia.