2013. aasta hooaeg andis tuule tiibadesse Kasahstani siirdunud Rimo Hundile, elu esimese välisklubi said CV-sse ka Kalju poolkaitsja Eino Puri (FC Botosani Rumeenias) ja Narva Transi keskväljamees Alber Taar (Plocki Wisla Poolas), kes tänaseks tagasi kodumaale on pöördunud.

Kes võiksid Premium liiga tolmu jalge alt pühkida tänavu? Delfi vaatleb lähemalt viite kodumaist pallurit, kellel on potentsiaali 2015. aastal piiri taha siirduda.

1. Karol Mets

Kaks aastat Flora põhikeskkaitsjana tegusid teinud ning koondises aastaga 13 mängu kirja saanud Mets on välismaale siirdumise igati ära teeninud. Eesti Jalgpalli Liidu ja FC Flora president Aivar Pohlak, kes koos Tarmo Lehistega veab agentuuri Sports Net Grupp, on lubanud Metsa tulevikuga isiklikult tegeleda. Huvi mehe vastu on väidetavalt tuntud mitmest Euroopa liigast.

"Mul ei ole riigi suhtes mingeid eelistusi. Tahaks lihtsalt midagi uut proovida," ütleb Mets tänases Eesti Päevalehes, et tal pole suurt vahet, kus tema esimene välisklubi peaks asuma. "Kuigi olen veel noor mängija, olen Floras juba päris pikalt olnud. Olen selles suhtes pisut kannatamatu."

2. Igor Subbotin

Hiljuti tuli päevavalgele Saksamaa kolmanda liiga klubi SSV Regensburg Jahni huvi Subbotini vastu. Lepinguläbirääkimised jooksid aga liiva, kuna väidetavalt "tekkis Levadia ja Eesti Jalgpalli Liidu vahel huvide konflikt", nagu ütleb klubi spordidirektor Christian Keller Aivar Pohlakule saadetud kirjas. Süüditusi, nagu oleks ta isiklikult Subbotini üleminekule käe ette pannud, nimetab Pohlak alusetuks.

Oli kuidas oli, aga midagi kahtlast selles protsessis toimus ning tõsiasi, et ühe mängija lahkumisega Eestist nii palju janti kaasneb, tõestab, et tegu on väärtusliku mängumehega, kellel korralik hinnasilt küljes.

Kuigi Subbotini leping Levadiaga sai selle hooajaga läbi, teenib Eesti
meister kui tema kasvatajaklubi üleminekust nii mõnegi kopika.

Oktoobris tunnistas Subbotin ETV-le antud intervjuus, et agendi sõnul on tema vastu välismaalt huvi tuntud. Usutavasti pole Regensburg ainus kosilane.

3. Ken Kallaste

Nõmme Kalju president Kuno Tehva tunnistas talvel, et 26-aastase Kallaste kohta on maad kuulatud 2. Bundesligast. Välisklubide huvi Kallaste vastu pole kindlasti mitte juhuslik, sest mees on tõusnud koondises Magnus Pehrssoni esimeseks valikuks vasakkaitsja kohale ning nii mõnegi arvestatava jalgpalliriigi (Sloveenia, Rootsi, Norra) vastu teinud korraliku partii.

Kallaste leping Kaljuga lõppes samuti sel kuul ning usutavasti ta uue kontrahti alla kirjutamisega ei kiirusta, vaid sirutab käe pastaka järele alles kevade hakul, kui ta selleks ajaks välisklubi pole leidnud.

4. Artjom Artjunin

23-aastane Levadia keskkaitsja vaatas juba talvel piiri taha, kui käis testimisel Kasahstani klubis FC Kaisaris. Suutmata aga seal lepingut teenida, jätkas ta karjääri Levadias. Kuid nüüd on ta uuesti vabaagent ning teeb kindlasti ponnistusi, et uut hooaega juba kõrgemal tasemel alustada.

5. Ilja Antonov

Eelmisel nädalal sõlmis 21-aastane poolkaitsja Levadiaga uue kaheaastase lepingu, mis tema siirdumise piiri taha sel talvel küsitavaks muudab. Aga kui Antonovi areng peaks sama kiiresti jätkuma, nagu ta seda seni on teinud, võivad võimalikud kosilased juba Levadia ukse taha rivistuda küll.