Terviseameti peadirektor Üllar Lanno meenutas, et Eesti - Armeenia kohtumise toimumine oli veel mängupäeva hommikul kahtluse all, kuna ühe Armeenia delegatsiooni liikme koroonaviiruse proov oli osutunud positiivseks. Mängupäeva hommikul külastas Armeenia delegtasioon üheskoos Armeenia kirikut kesklinnas Tartu maanteel, rikkudes sellega Euroopa jalgpalliliidu UEFA paika pandud koroonaprotokolli "Return to Play". Matšijärgselt pidid Armeenia koondise möödalaskmiste tõttu eneseisolatsiooni jääma Lilleküla staadionil platsil käinud FC FLora ja Viljandi Tuleviku pallurid. Flora järgmine mäng Narva Transiga tuli edasi lükata, Viljandi oma mängu Levadiaga edasi lükata ei soovinud, kuna nende ridadest mõjutas see otsus vaid Pavel Marinit.

"Sealt anti terviseametile väga selgeid lubadusi alaliidu poolt, et sportlastele ei teki riski ja nende pered ei pea jääma isolatsiooni. Ja selle tõttu tekivad järeltegevused, mille peale alaliit võttis kohustuse. Täna ma pean kahetsusväärselt ütlema, et nendest lubadustest ei peetud kinni," külas Lanno süüdistus.

Tänase pressikonverentsi ajal saatis Delfi Terviseametile täpsustava küsimuse, milliseid kokkuleppeid jalgpalliliit täpsemalt rikkus. Õhtupoolikul saabus ameti pressiesindaja Simmo Saare vastus:

"Mängu toimumise eeldused olid need, et Armeenia koondislased liiguvad tagasi tšarterlennuga ja Eesti jalgpallurid jäävad peale mängu mõneks ajaks isolatsiooni ja teevad täiendavad testid. Meile teadaolevalt lahkusid osad armeenlased (olles lähikontaktsed) riigist liinilendudega, Eesti jalgpallurite isolatsioonikohustuse ja testimise osas on meile edastatud teave aga lünklik.
Terviseamet soovib igati toetada erinevate ürituste toimumist, kuid selleks peavad oma panuse andma kõik osapooled ning lubadused on selleks, et neid täita. COVID-19 põhjustav koroonaviirus SARS-CoV2 levib kergesti ka enne sümptomite tekkimist, mistõttu on lähikontaktsete isolatsioonikohustuse järgimine äärmiselt oluline."

Eesti Jalgpalli Liidu avalike ja koostöösuhete osakonna juht Mihkel Uiboleht vastas kriitikale väitega, et Eesti - Armeenia mänguga seoses ei toimunud ühtegi uut viirusesse nakatumist ning alaliidu usaldusväärsuses ei pea kahtlema.

"Tuletan meelde, et Armeenia delegatsiooni üks liige andis Eestisse saabudes positiivse koroonaviiruse proovi. Terviseamet ei kuulutanud Armeenia koondise mängijaid lähikontakseteks. Seejärel juhtis terviseamet 14. oktoobri pärastlõunal jalgpalliliidu tähelepanu sellele, et vastavalt seadustele ja terviseameti juhistele peab positiivse proovi andnud isik olema eraldatud – nii ka oli –, ta tuleb toimetada eraldatult lennujaama – nii ka oli – ning Armeenia koondislased peavad igal pool (välja arvatud väljakul) kandma näomaski ja hoidma distantsi – see toimis alates 14. oktoobri pärastlõunast. Teame, et Armeenia koondis rikkus enne seda UEFA juhendit ja seetõttu algatas UEFA nende suhtes uurimise. Peale selle andis terviseamet meile 14. oktoobri pärastlõunal viis soovitust, mille põhjal korraldasime oma tegevused," selgitas Uiboleht sündmuste käiku.

"Eesti koondise mängijad, kes mängus osalesid, andsid vastavalt terviseameti soovitusele koroonaviiruse proovi nädal pärast mängu. Tulemused olid negatiivsed. Saime ka välismaal mängivate koondislaste testide sertifikaadid. Eesti - Armeenia mänguga seoses ei toimunud ühtegi nakatumist."

Uiboleht lisas, et Eesti jalgpalliga seoses on tehtud umbes 2000 koroonaviiruse testi. Tema isiklikult on andnud 10 proovi.

"Eesti jalgpalliga seoses on tehtud ca 2000 koroonaviiruse testi. Suure osa neist on tellinud jalgpalliliit omal initsiatiivil, meile on see maksma läinud üle 60 000 euro. Oleme korraldanud kohalikus liigas mitu laustestimist, testinud korduvalt kõiki koondislasi, aga ka ametnikke. Toon isikliku näite – olen andnud 10 koroonaviiruse proovi, kuigi pole olnud kordagi lähikontaktne mõne nakatunuga ja kõik proovid on olnud negatiivsed. Tean, et koondise mängijad on andnud üle 20 proovi. Jätkame iga koondise mängu eel mängijate testimist. Arvan, et jalgpalliliit on olnud Eesti riigiasutustele hea ja proaktiivne partner. Seda kinnitab nii tehtud testide hulk kui ka see, et jalgpalliliit rakendas oma mängudel oluliselt karmimad viiruse tõkestamise reeglid, kui need, mida riik nõuab. Samuti kinnitab meie usaldusväärsust see, et oleme omal initsiatiivil mitmeid mänge edasi lükanud ja suuri üritusi ära jätnud," sõnas Uiboleht.

Terviseameti selgituse peadirektori kriitilise sõnavõtu kohta toome lugejateni esimesel võimalusel.