Vürtsi võtab pisut põlisrivaalide heitlusest vähemaks tõsiasi, et tegemist pole liigatabeli lähinaabrite duelliga. 13. meistritiitli suunas liikuv FC Flora edestab kolmandat kohta hoidvat FCI Levadiat juba 18 punktiga, kahe meeskonna vahele mahub teisel kohale Paide linnameeskond, kellest Levadia jääb maha 7 silmaga.

Peale oktoobrikuist koondisepausi alates 21. oktoobrist kolme-nelja päevaste vahedega neli mängu pidanud Flora kaotas alles pühapäeval kaks punkti esikolmikust välja jäävale Nõmme Kaljule (0:0 viik). Pärast 4. oktoobril Paidelt 1:0 sugeda saamist on Levadia võitnud kolm mängu järjest, viimati laupäeval alistati teise üleminuti väravast Tartu Tammeka 3:2.

"Flora on praegu kindlamate sammudega edasi läinud. Levadia pole oma kindlat mängu leidnud. Üks mäng õnnestub, siis tuleb jälle mitte kõige kindlam peale. Mängijad on enesekindlust täis, nagu kõik oleks korras, aga mängupilt ei ole kõige veenvam," analüüsis 1999.-2003. aastani Levadias ja 1992.-1994. aastani Floras mänginud ning aastatel 2008-2010 ja 2016-2017 Levadiat juhendanud Igor Prins.
Levadia - Flora tänavused omavahelised mängud
17.06 Flora - Levadia 4:0
(väravad: 3., 87. Vassiljev, 14. Sinjavski, 54. ov Podholjužin)

18.07 Levadia - Flora 1:3
(väravad: 42. Kolomojets - 25. Sappinen, 85., 90.+2. Lepik)

2000.-2010. aastani Flora särki kandnud Teet Allas lisas: "Flora on kogu hooaega sisukamalt mänginud ja meeskondlikult parem olnud. Samas Levadial on palju tõestada. Ma ei usu, et Flora midagi kerget saab või vastupidi. Floral on olnud järjest raskeid mänge, mistõttu ei tasu neile veel võitu kaela riputada."

Veidi pikemalt ühe või teise tugevusi-nõrkusi lahates märkis Allas: "Ühtne meeskondlik arusaam mängust ja meeskondlik toimetamine ning kindel liider [Konstantin] Vassiljevi näol on Flora edu võti olnud, pluss kaitses suurte prohmakate vältimine. Levadia on hooaja algusest saati maadelnud koosseisudega, vahetanud väljakul palju mängijaid ega ole meeskondliklt head rütmi saavutanud. Pallivaldamine on tihtipeale hea, aga nad ei ole ohtlikud ning lasevad aeg-ajalt kaitses sisse lapsikuid prohmakaid. Flora trump on stabiilne meeskondlik esitus koos väga eredate kujude esiletõusuga. [Rauno] Sappinen on teinud väga hea hooaja. Levadial pole sellist üksikut meest, kes kastanid tulest välja tooks."

Allas usub, et kuigi tänavuse Premium liiga hooaja resultatiivseimal ründajal Sappinenil (22 väravat) pole viimases kolmes mängus õnnestunud võrku sahistada, tunneb ta Levadia vastu erilist indu pisike mõõn lõpetada. "Seda ikka juhtub, et kui oled teinud stabiilse hooaja, võiib mingil hetkel mõõn tulla. Me ju ei tea, mis selle taga on - kas väike vigastus või midagi muud. Ise loodab ta kindlasti tagasi ree peale saada. Ta on sellist tüüpi mängija, kellel on vaja, et kaaslased ta üle leiaks, mitte ei võta ta ise neli-viis meest individuaalselt ette."

Tõestamisvajadust on kindlasti ka nii mõnelgi Levadia palluril. Viimases koondiselaagris oli sellest meeskonnast peatreener Karel Voolaidi valikus vaid veteranväravavaht Artur Kotenko, septembris sai võimaluse ka poolkaitsja Mark Oliver Roosnupp.

FCI Levadia postitas eile oma Facebooki kontole videomeenutuse 2002. aasta 3. novembri derbist. Kadrioru staadionil jälgis mängu 3200 pealtvaatajat. Florale piisas viigist ning 0:0-ga see lahing ka lõppes. Eemaldamise teenis Levadia peatreener Pasi Rautiainen, teravaks läks mitme mängija vahel, skandaalseim vahejuhtum leidis aset Allase ja Vladimir Tšelnukovi vahel, mis kulmineerus suuremaks käsikähmluseks.

"Vaatasin seda videot isegi uuesti," muigas Allas. "Palju kisa-kära oli selle üle, kas me ikka peame survele vastu ja saame vajaliku viigi kätte. Et seal lõpuks naginaks läks, oli loogiline ja normaalne. Levadia jaoks oli olukord frustreeriv, neil oli vaja võitu. Iga olukord tekitas ülekeemist. Eks ma mängisin kaasa, nii nagu peab. Natuke peab fännidele ka midagi pakkuma. Vastaste ärritamine käib asjaga kaasas. Kaitses mängides pead ikka oma ründajat mõne lausega töötlema."
Prins mäletab seda kohtumist samuti eredalt. "Mõlemal oli päris palju võimalusi. Pasi pani mind alles lõpus väljakule. See oli selline mäng, kus midagi oli ikka kaalul ka. Palju neid omavahelisi heitlusi ikka on olnud, kus hooaja viimasest mängust tiitel sõltub," meenutas Prins. "See oli ka kihvt olukord, kui neljal satsil oli viimases voorus võimalus ja meistriks tuli Infonet."

Prins pidas silmas 2016. aastat, kui Infonet alistas 5. novembril lumiste Hiiu mändide vahel Nõmme Kalju 2:1 ja Levadia sama skooriga Lillekülas Flora. Lõppseis: 1. Infonet 80 punkti, 2. Levadia 78, 3. Kalju 75, 4. Flora 73.

"Aastakümneid tagasi oli Flora-Levadia duell eestlaste-venelaste vastasseis. Mõlemad satsid võtavad seda tänaseni kui elupõlist rivaliteeti. Ma ütlen, järeleandmisi ei tehta ühelt ega teiselt poolt. Tabeliseis nõuab Levadialt hetkel rohkem pingutamist, Floral on natuke hingamisruumi. Levadial on selg vastu seina. Kas see annab neile mingi eelise või hakkavad nad üle mõtlema... Siin on nii palju küsimärke. Kindlasti tuleb võrne mäng. Ei usu, et üks või teine meeskond selle 3:0 või 4:0 seisuga võidab," arvas Prins.

Mängust näitab otseülekannet ETV2. Delfi on staadionil kohapeal ning toob peale mängu lugejateni kokkuvõtte "Kogu tõde mängust" ning asjaosaliste kommentaarid.

Tsitaadid Eesti Jalgpalli Liidu kodulehelt
Levadia peatreener Vladimir Vassiljev: "Oleme Tallinna derbiks hästi valmistunud. Tahame mängida oma mängu, luua ja realiseerida väravavõimalusi ning kindlustada kolm punkti."


Dmitri Kruglov: "Kõik mängijad on Tallinna derbi eel alati väga motiveeritud ning ihkavad saavutada hea tulemuse. Nagu alati, on ka seekordne mäng FC Floraga mõlema meeskonna jaoks ülimalt oluline. Meie eesmärgiks on vastane alistada ning Premium Liiga tabelis oma positsiooni parandada."


Flora abitreener Aiko Orgla: "Tähtis mäng mõlemale võistkonnale. Derbi, mida mõlemad võistkonnad soovivad alati võita."


Rauno Alliku: "See on mäng, kus mängijaid pole vaja motiveerida. Tuleb kindlasti kõva lahing."