2008. aasta lõpp - samal ajal kui Soome kõrgliigas kroonitakse meistriks Ats Purje koduklubi Turu Inter, on oma ajaloo esimese hooajaga maha saanud Seinäjoki JK, kes tugevuselt kolmanda liiga Kakkoneni C-alagrupis kaheksanda koha teenib.

Arvestades, et nii kõrg-kui esiliigas pallis toona 14 meeskonda, tähendas säärane tulemus, et Seinäjoki linnas uut tulemist alustanud jalgpalliklubi oli veel 7 aastat tagasi Soome jalgpalli püramiidis tinglikult öeldes tugevuselt umbes 50. tiim (28 kõrg- ja esiliigatiimile järgneski Kakkonen, kus oli toona kolm 14-liikmelist alagruppi - toim.).

Kakkonenis pusis toonane amatöörmeeskond veel kolm hooaega kuni 2011. aastal enda alagrupp võideti ja seeläbi pääs Soome esiliigasse tagati. Säärane tõus ärgitas klubi juhtkonda veelgi aktiivsemalt klubi arendamast ning hüppeliselt kasvas ka linnaisade huvi Seinäjoki esindustiimi tegemistest.

Eestlaste ja Barcelona akadeemia abil kõrgliigasse

Tulemuseks eelarve, mille pealt annab meeskonna etteotsa kutsuda 32-kordne Soome koondise internatsionaal Simo Valakari. Lisaks saadakse appi mitmeid väärt mängumehi, nagu näiteks Soome koondist esindanud ründaja Toni Lehtinen.

Võiks öelda, et profimeeskonna mõõdu võtab kokku juba küll ja tulemuseks ongi kohe avahooajal tubli 2. koht. Järgmine hooaeg suureneb eelarve ja perspektiiv veelgi - tiimi tuuakse mitmeid välismaalasi, sealjuures kaks eestlast Mihkel Aksalu ja Gert Kamsi näol. Märkimisväärseks abiks on ka Barcelona akadeemiast läbi käinud endine Hispaania noortekoondislane Josu.

Flora fännid Mihkel Aksalule Soomes kaasa elamas
Bravuurikas eelarve pannakse taaskord enda jaoks tööle ja debüüthooajal Veikkausliigas leiab SJK end hooaja lõpus teiselt realt. Tulemuseks pääs juba Euroopa liiga eelringidesse, kus esialgu lend küll lühikeseks jääb.

"Linn hingab jalgpalli rütmis"

Sellega aga klubi juhtkond ja eduka treeneritööga ka Motherwelli huviorbiiti tõusnud Simo Valakari veel ei rahuldu - kohe tänavuse hooaja algusest näidatakse, et sel aastal soovitakse teha veel see üks ja otsustav samm edasi.

Jõuamegi tänasesse päeva, kus erinevate tõusude ja mõõnade läbi SJK tõesti oma unistuse lävele on tõusnud. Enne homset hooaja viimast liigamängu hoiavad nad Soome kõrgliigas esikohta ja kuigi konkurendid hingavad tihedalt kuklasse, piisab sellest, kui ise koduplatsil tabeli viimane FF Jaro alistada ja ajalooline tiitel ongi nende.

"Oleme sel hooajal tiimina üle 300 korra kogunenud ja see kõik on olnud ettevalmistus selleks pühapäevaks. Kuigi me pole kunagi varem sellises seisus olnud, siis peame närveerimise asemel seda hetke nautima. Meie linn on alati jalgpallist huvitunud, aga hulluks selle pärast keegi ei lähe - hetkel hingab aga kogu Seinäjoki jalgpalli rütmis. Mängijaid ja klubi teatakse juba ka piiri taga. Inimesed teavad, mis imeloom see SJK on! Kõik see on täideläinud unistus," võttis SJK peatreener klubi eduloo ilmekalt kokku.

Poomi edu ei üllata

Eesti jalgpallilegend Mart Poom, kellele tuttavad nii klubi president kui peatreener, tõdeb, et säärane tõus pole tema jaoks üllatav: "Tean nii klubi presidenti [Raimo Sarajärvit] kui peatreenerit [Simo Valakarit] väga hästi. Sarajärviga puutusin palju kokku kui Flora spordidirektorina töötasin ja Valakariga mängisime ju pikalt Derby Dountys [aastatel 2000-2003] koos," meenutab legendaarne väravavaht. "Seega nägin juba varem, kuivõrd tõsist tööd nad teevad. Ja eks seal oli ka minu käsi sees, kui 2013. aastal Mihkel Aksalu ja Gert Kams sinna siirdusid."

"Aksalul oli toona just keeruline periood seljavigastusega. Eestisse naastes näitas ta aga Floras häid mänge ja seega oli tunda, et mees on valmis välismaale naasma. Algul ehk mõni vaatas imelikult, et mis sinna Soome esiliigasse minna, aga julgesin SJK-d soovitada, kuna teadsin, et see on korralik ja ambitsioonikas klubi," jätkab Poom.

Eesti koondises tervelt 120 mängu kirja saanud endine väravavaht tunneb rõõmu, et SJK klubi professionaalsus paistab silma igal sammul. "Treeningtöö on seal väga korralik. Tingimused on head - korralik murustaadion, sisehall ja kaasaegsed treenerid. Nüüd ehitavad nad ju isegi veel uut staadionit! Igatahes on igal sammul näha, et inimressurssi ja finantse panustatakse klubi edusse mehiselt."

Inglismaa stiilis staadion keset Soome metsi

Uueks aastaks valmivat staadionit võib tõesti pidada järgmiseks Seinäjoki imeks. Linnas, kus elab pisut üle 60 000 elaniku, ehitatakse hetkel keset metsa 6000 istmega staadion, mis tähendab, et uued tribüünid mahutavad ära tervenisti 10% kogu linnast!

Ülemisel pildil nähtav staadion on juba praegu saanud palju kiitust enda funktsionaalsuse eest. Välja toodakse ka fakt, et staadioni tribüünid katavad kõik neli külge, mis aitab võidelda nii Põhjamaa külmaga kui luua paremat atmosfääri. Kokku läheb antud staadion maksma 10,5 miljonit eurot. 8 miljonit eurot maksab sellest ära SJK klubi ise, kes selle tarbeks ka laenu võttis. Ülejäänud osa finantseerib Seinäjoki linn.

Laenu soovib klubi tagasi maksta 10-15 aasta jooksul ja loodetakse, et selleks ajaks on SJK juba suurema ajalooga Soome superklubi, kes ka Euroopas edukalt esineb.

Esimene võimalus Euroopa tippjalgpalli Seinäjoki uuel staadionil näha tekibki juba tuleval suvel. Kas nendeks mängudeks on Euroopa liiga või Meistrite liiga eelringid, selgub juba homme pärastlõunal kell 13.00, kui SJK liigatabeli viimase Jaro vastu võitu ja meistritiitlit jahtima läheb.