Eelmise hooaja eel üheks peafavoriidiks peetud Flora jäi Tarmo Rüütli käe all isegi medalikolmikust välja.

Kuigi Reim ei olnud siis meeskonna juures ega taha spekuleerida, mis valesti läks, pakkus ta ühe võimalusena välja ühtse hingamise puudust.

"Sportmängude puhul on väga tähtis, et meeskond oleks emotsionaalselt ja vaimselt ühtne. Teinekord ei olenegi asi nii palju mängijate kvaliteedist kui just meeskonnavaimust," ütles Flora legend Soccernet.ee-le.

Kuidas sellega praegu on? "Suhteliselt okei. Loomulikult on alati võimalik paremini, aga kui ilmad lähevad ilusamaks ja inimeste emotsioonid tõusevad, siis läheb ka mängupilt paremaks," lootis ta.

Treeneritöö õpetab röökima

Detsembri alguses mõneti ootamatult Flora peatreeneriks määratud Reim võib kinnitada, et juhendaja töö on tunduvalt aeganõudvam kui mängijatel.

Skeptikud on pidanud teda selle töö jaoks liiga "pehmeks" tüübiks, aga treeningutel pani ta meeskonnale kõva mahvi peale.

"Mis on pehme tüüp? Kui ma ei sõima, röögi või ei karju? Saab ka teistmoodi asju nõuda. Eks vahel tuleb kõvemat häält ka teha, aga sellist tüüpi ma küll pole, kes julmalt sõimaks," arvas Eesti rekordinternatsionaal kolm päeva enne oma debüüthooaja algust peatreenerina.

"Aga näis - kui hooaeg algab, siis lähevad võib-olla närvid ka rohkem pingule. Treeneriamet arendab ka röökimise poolt," muigas ta.

Flora alustas treeningutega juba 14. detsembril ning pakasest hoolimata ei ole vahele jäetud ainsatki harjutuskorda, kuigi mõned kontrollmängud jäid siiski pidamata.

"Mõningate treeningute kvaliteet loomulikult kannatas selle all, aga üldjoontes sai kõik tehtud," lausus meeskonnaga nii Lätis, Taanis kui ka Rootsis käinud treener.

Neli süsteemivälist täiendust

Nagu tavaks saanud, kaotas Flora talvel mitmeid meeskonnas põhiraskust kandnud mängijaid ning sai omakorda juurde ohtralt täiendusi oma süsteemi teistest klubidest.

Lisaks sõlmiti lepingud kahe grusiiniga, ründava keskpoolkaitsja Zakaria Beglarišvili ja ründaja Alekxandre Abašidzega, samuti Soome noortekoondise keskpoolkaitsja Valeri Minkeneniga. Praeguse seisuga liitub ka endine Tallinna TVMK ja Vilniuse Vetra äärepoolkaitsja Nikolai Mašitšev.

Eelmisel suvel klubisse toodud grusiinist keskkaitsja Ernest Akhalbedašvili maandus kiiresti duublis. Uutelt meestelt ootab Reim rohkemat eelkõige hooaja edenedes, kui kliima neile harjumuspärasemaks muutub. Eriti huvitavaks peab ta Beglarišvili eelduseid.

19-aastane grusiin võib saada hea võimaluse end Meistriliigas näidata, sest vigastustetont kummitab triibulisi just keskpoolkaitses. Andre Frolov käis mandlioperatsioonil ja naaseb treeningutele paari nädala pärast, Aivar Annistet vaevavad aegajalt välja löövad probleemid jalgadega.

"Momendil on kõik teised, ptui-ptui-ptui, terved. Ma ei arvesta siin seda, et Sander Rõivassepp sai Aastalõputurniiril vigastada ja on kindlasti veel neli-viis kuud vigastatud," kommenteeris Reim.

Tugevuseks pikk pink

16 aastat Floras mänginud Reim ei tahtnud praegust koosseisu ühegi varasema aasta omaga võrrelda ("sest mängijatüübid on alati niivõrd erinevad"), kuid näeb meeskonnas rohkelt potentsiaali. "Iseasi, kas seda suudetakse sel aastal realiseerida, aga perspektiivi peaks olema ja materjali jagub," uskus ta.

Meeskonna tugevuseks peab treener pikka pinki, kuna mitmetest lahkujatest hoolimata leidub konkurentsi igale positsioonile. Tema hinnangul pole probleemi ka väravavahtidega, kuigi Mihkel Aksalut asendab peamiselt Esiliigas mänginud Stanislav Pedõk ning teiseks numbriks on vaid 17-aastane Marko Meerits.

"Pedõk on selles mõtes ideaalne variant, et Aksalu sai välismaale ja väravavaht areneb ainult palju mängides, mitte pingil istudes. Eeldusi tal on ja kuigi ta pole muidugi veel nii kogenud ja valmis väravavaht kui Aksalu, on tal kõik võimalused selleks olemas."

Reimi kinnitusel peab Flora sihtima koosseisust hoolimata alati ainult kõige kõrgemaid eesmärke. Tiitliheitluse konkurentidena nimetab ta esmajoones Levadiat, Sillamäed ja Narvat, aga: "Miks mitte ka Kalju, kes on teinud läbi palju muutusi ja võib teha täitsa korraliku hooaja. Eks needsamad suured on need, kust medalikolmik välja koorub, aga võib juhtuda, et sel aastal suudab ka Kalju oma sõna sekka öelda."