Teatavasti oli Zinedine Zidane 90ndatel ja 00ndatel absoluutne staar keskpoolkaitsjana, Mart Poom tegi samal ajal mehetegusid Inglismaa liigas ja tutvustas maailmale Eestit. Huvitava kokkusattumuse on mõlemad mehed sündinud 1972. aastal, kuid palliplatsil nad vastamisi ei sattunud.

Täna pakub aga saatus Poomi ja Zidane’i duelli rohelisel murul. Ei, mitte miskis veteranide heategevusmängus, vaid ametlikus EM-valikkohtumises. Kusjuures rollid on pöördunud kõverpeeglisse: Markus Poom (17) on Eesti U19 koondise keskpoolkaitsja ja liider, Luca Zidane Prantsusmaa väravavaht!

Poom-juunior on tänavu teinud parasjagu jõulise läbimurde. Liikunud Nõmme Unitedist FC Florasse, on ta Eesti meisterklubi esinduskoosseisus Argo Arbeiteri käe all löönud kaasa viies meistriliiga kohtumises. Luca Zidane (18) kuulub aga Real Madridi duubelmeeskonna hingekirja – teadupärast juhendas seda kooslust varem papa-Zidane, kuni tõusis Euroopa esiklubi põhirivistuse peatreeneriks. Samas omandavad jalgpallitarkusi ka Luca vanem vend Enzo Zidane (21) ning nooremad veljed Theo (14) ja Elyz (10). Kuna Zinedine Zidane on abielus hispaanlanna Veronique Fernandeziga, on poegadel nii Prantsusmaa kui Hispaania jalgpallikodakondsus. Kuid vanemad pojad Enzo ja Luca on seni esindanud ikka isale kuulsust toonud Prantsusmaad.

Veel üks huvitav detail: Markuse ja Luca numbrid on täna täpselt samad, mis omal ajal isadel: 1 ja 10.

Sloveenial ajalooline peatreener

Ühe huvitava ajaloolise kokkupuutepunkti pakub toosama U19 valikturniir veel. Nimelt on kõnealuse Sloveenia noortekoondise pealik Igor Benedejčic, mees, kes lõi taasiseseisvunud Eesti võrku kõige esimese palli. MM-valikmäng 3. juunil 1992 Kadiorus lõppes 1:1 viigiga, vahetusmees Benedjčic päästis pärast Aleksandr Puštovi juhtväravat 73. minutil Sloveeniale viigi. Eesti väravas seisis toona mõistagi … Mart Markuse isa Poom.

U19 turniiri esimeses voorus kaotas Eesti 0:5 Tšehhile, Prantsusmaa ja Sloveenia tegid 1:1 viigi.