Jalgpalliliit korraldas möödunud aastal arvukalt testmänge, kus analüüsiti põhjalikult erinevate suurustega väljakute ning mängijate arvu mõju pallurite tegutsemisele. Varajasem kogemus on näidanud, et väikselt platsilt suurele üleminek oli väga paljude klubide jaoks suur väljakutse ning tihtipeale ületamatu probleem.

„Soovime, et üleminek ühest vanusest teise oleks proportsionaalne. See puudutab nii mängijate arvu kui ka väljaku suurust. Vana süsteem, kus väljak muutus noore mängija jaoks U14 (C2 – toim.) vanuseklassis äkitselt liiga suureks ja mängijate arv väljakul hüppeliselt kasvas, näitas, et just sellel perioodil jätsid paljud noored jalgpalliga hüvasti. Uusi väljakutseid oli korraga liiga palju ning tegu polnud järk-järgulise mängijate arendamisega,“ selgitas Eesti Jalgpalli Liidu tehniline direktor Janno Kivisild.

Uuest hooajast on näiteks U13 ja U12 (vastavalt D1 ja D2) vanuseklassis ühest võistkonnast väljakul kaheksa asemel üheksa mängijat. Ja kui seni on U14 vanuses pallitud täismõõtmetega väljakul (11 vs 11), siis edaspidi toimuvad mängud väiksemal platsil (varasema maksimaalse pikkusega väljaku asemel on edaspidi maksimaalseks pikkuseks 85 meetrit).

Eesti noorteliigad lähevad uuest aastast kaasa ülemaailmse trendiga, kus vanuseklassi märgib täht U kombineerituna numbriga. U, mis tähendab inglise keeles under ehk alla, märgib seda, et vanuseklassis pallivad mängijad on sellest vanusest nooremad. Varasemalt on taoline märgistus lisaks noortekoondistele kasutusel olnud U17 Eliitliiga ning U19 puhul, kuid edaspidi liigitatakse ka nooremaid vanuseklasse selle tähistuse abil.

„Tihtipeale vajas kõrvalseisja lisaselgitust või täpsustust, millist vanust üks või teine tähistus täpselt kajastas,“ lisas Kivisild.

Uuest hooajast debüteerib ka noorte rahvaliiga, mida iseloomustab lihtne asjaajamine. Noorte rahvaliigas saavad kaasa teha huvilised sünniaastaga 2001-2003, kes meistrivõistlustel ei osale. Registreerimine, mis toimub jalgpalliliidu kodulehekülje jalgpall.ee kaudu, algab veebruaris ning lõpeb 28. märtsil.