Vassiljevi Eestisse siirdumise tegi võimalikuks tõsiasi, et eelmisel nädalal sai tema pikale veninud tüli eelmise tööandja, Poola klubi Gliwice Piastiga viimaks läbi. Teatavasti saatis Piast Vassiljevi eelmisel suvel oma tugevuselt kuuendas liigas mängivasse duubelmeeskonda ning survestas Eesti koondislast klubist lahkuma. Vassiljev ei olnud sellega mõistagi nõus - ta nõudis sel juhul välja kogu talle kuuluvat rahasummat, mille klubi talle käesoleva ja järgmise hooaja jooksul palgana võlgneb. Pika patiseisu järel hakkas jää lõpuks liikuma.

"Hakkasime klubiga konkreetselt rääkima, et mis variandid meil on. See olukord ei olnud normaalne, kui klubi pidi maksma palka, aga mängijast suurt kasu ei olnud. Ei saa öelda, et see jutt oli kerge, aga kahe-kolme nädala jooksul kirjutasime, seejärel kohtusime kohapeal ja kahe-kolme päevaga oli kõik lahendatud," rääkis Vassiljev eile pärast esimest trenni Floraga.

Floraga susises 34-aastasel keskväljamaestrol tegelikult isegi juba enne Piastis otsade kokku tõmbamist. „Tegelikult olid meil juba mõnda aega tagasi omavahelised kokkulepped, küsimus oli selles, mis Poola klubiga saab," avaldas Flora president Pelle Pohlak. „Mingil hetkel tuli signaal, et nad võivad olla valmis ta laenule andma, siis natuke aega hiljem tuli aga uudis, et klubi on nõus lepingu üldse lõpetama. Pärast seda käis asi kiirelt."

Ka Vassiljev ise kiitis Flora konkreetsust ning mainis, et juttu oli ka Levadia ja Kalju huvist, aga tõsisemaks nendega ei läinud.

Perekondlikud ja isiklikud kaalutlused

Eesti koondise eest 110 mängus 23 väravat löönud Vassiljev tõdes, et tal oli võimalusi karjääri jätkata ka välismaal, ent nii perekondlikud kui isiklikud kaalutlused langetasid otsuse Eesti kasuks. Nii saavad tema kaks last käia Eesti koolis, ise saab mees aga jätkata kõrgema kategooria treenerilitsentsi omandamist.

"Üks konkreetne variant oli välismaalt, võin arvata, et võinuks olla ka teisi. Pere oli tähtis ja saime aru, et järgmine otsus peab olema loogiline, et kõigil oleks natuke lihtsam," sõnas Vassiljev.

„Koju naasmine on pärast 11-aastast reisimist tore. Olen natuke kolimisega seotud asjadest väsinud, aga nüüd on kõik enam-vähem korras ja võib keskenduda jalgpallile."

Flora on trendi ümber pööranud

Kui Flora on muidu aastaid toetunud oma noortele mängijatele, siis viimasel kahel hooajal on tehtud selles mõttes osalt ootamatuid samme: kui tänavu sõlmiti leping Vassiljeviga, siis eelmisel hooajal pallis Flora ridades Aleksandr Dmitrijev. Klubi presidendi Pelle Pohlaku sõnul on tal hea meel, et vana trend on hakanud vastupidiseks pöörduma.

„Klubi seisukohast on selline käik väga positiivne. Kümmekond aastat tagasi läksid meie endised legendid nagu Indrek Zelinski ja Marek Lemsalu Levadiasse karjääri lõpetama, nüüd on vastupidi."

Samas soovib Pohlak haipi pisut maha tõmmata ning tuletab meelde, et tegu on vaid ühe mängijaga. „Ebarealistlikult suurteks eesmärkideks alust ei ole. Pigem annab ta meeskonnale lihtsalt kogemust juurde."

Kuigi Pohlak seda välja ütlema ei kippunud, on Vassiljevi tulek meeskonna jaoks kui rusikas silmaauku. Eelmistel hooaegadel on tema positsiooni klubis täitnud Zakaria Beglarišvili, kes nüüd teatavasti Ungari kõrgliigasse siirdus ning Flora keskväljale 30 värava ja 22 väravasöödu suurused saapad jättis.

„Iga treener tahaks sellist mängijat, kui võimalus tekib. Seda näitab aeg, kas on natuke vaja mängujoonist kohendada või kellegi rolli muuta. Ega tal endal ei ole ilmselt ka alguses kohe väga lihtne, aga mängijaklass on tal selline, et ta kindlasti kohaneb," arvas Flora peatreener Jürgen Henn, kelle sõnul tuli tal esimeses trennis isegi ülejäänud mängijate elevust pisut rahustada.

„Sellise kaliibriga mängijat Eestis ju ei sünnigi väga tihti, mis siis veel Floraga liitumisest rääkida. Mingil hetkel tuli trennis ka öelda, et rahunege maha ja mängige oma mängu. Ärevust oli tunda!"

Kas Vassiljev näeb aga Florat oma karjääris viimase peatükina? "Raske ette arvata. Üks esimesi ta ju enam kindlasti ei ole! Praegu on aastane leping ja teen kõik endast sõltuva, et olla heas vormis, Floras mängida ja kui peatreener kutsub, siis ka koondises olla. Siis vaatame edasi."