Nõmme Kaljul on Facebookis 16 000 fänni, Floral 7000. Kui sellest seltskonnast oleks staadionile tulnud iga kümnes, oleks tulemus Eesti mõistes igati ilus – 2300. Reaalsuses jäi osalusprotsent alla ühe, see on vähemalt minu jaoks hämmastav ja ka piinlik. A Le Coq Arena istekohtadest oli täidetud kaks (!) protsenti.

Isegi eilses teises poolfinaalis Paide Linnameeskonna ja Flora duubli vahel oli kohal 285 silmapaari. Isegi mäletan, et nii kümmekond aastat tagasi tuli üht mu toonase klubi Tartu Ülikool Fauna kolmanda liiga kohtumist igasuguse teavitustööta vaatama 80-90 inimest, sestap on 200 inimest sellisel mängul mu jaoks naeruväärne.

Jah, ilm oli vilu ja vihmane, kuid see ei tähenda, et 99 protsenti inimestest, kes on end avalikult määratlenud klubide fännidena, peaksid koju jääma. No kuulge, kas teil oma iidolite ees piinlik pole? Nemad peavad ju igasuguse ilmaga treenima ja mängima. Kas teie olete siis suhkrust tehtud? Mina arvan küll, et näiteks kohtumises vigastada saanud Flora kaitsja Enar Jääger ja Kalju staar Joel Lindpere väärivad veidi rohkem austust ja tähelepanu. Ja mis signaali saadab see teistele välismaal pallivatele Eesti koondislastele – et ärge jumala eest kodumaale tagasi tulge, sest fänniks olemine tähendab vaid üht klikki Facebookis, kuid tegelikult ei huvita teie tegemised kedagi?

Oleks tegemist reamänguga, saaks puudumise andestada, aga kohtusid ju meistriliiga kaks esimest klubi, lisaks on karikasarjas mängus eurosarja koht, mis matšile kõvasti kaalu lisab. Alles sai kõvasti publikuhuvi eest võitlev ja tarmukalt turundusega tegelev Eesti jalgpalliliit raporteerida, et meistriliiga vaatajate hulk on kolmandiku võrra kasvanud, kuid nüüd tuli krae vahele külm dušš.

Tundub, et eestlane on endiselt veel väga korvpalli-usku. Raplas samal ajal toimunud korvpalli pronksimängu vaatas 1100 inimest. Raplas elab 5600 inimest ehk piltlikult öeldes oli kohal 20 protsenti elanikest (jah, muidugi oli saalis palju ka Rakvere Tarva fänne). Tallinnas on 435 000 inimest ehk neist oli täna kohal 0,05 protsenti. Äkki peaksid jalgpalli tippklubid kah pealinnast kaugemale kolima?

*  Täiendus: ametliku statistika kohaselt oli pealtvaatajaid 438. Ma võtan siiski vabaduse mitte ümber teha oma arvutusi, kuna a) staadionil viibinud Delfi reporter kinnitas Soccerneti andmeid b) mõte jääks laias laastus samaks ka 438 silmapaari puhul.