Delfi toob noore palluri kohta välja 10 põnevat tõsiasja ning fakti.

Esimese ja teise vutitrenni vahel oli koguni aasta

Kui Tallinnast pärit Käit noore poisina esimest korda jalgpallitrenni läks, ei olnud see väikese põngerja jaoks sugugi positiivne kogemus - koju tagasi jõudes teatas väike Mattias, et treener Mati Pari oli olnud liiga kuri. Uuesti jõudis tulevane koondislane vutiplatsile alles aasta pärast, aga siis juba püsivalt, alustades oma jalgpalliteed viieaastasena Kotkas-Juuniori klubis, mis hiljem ühines FC Levadiaga.

Siirdus Inglismaale 2014. aastal

Käit jäi Inglismaa skautidele silma 2012. aasta lõpus, kui mängis Eesti U-16 koondisega võõrsil kaks mängu Iirimaa vastu. Väravat Käit küll kahe mänguga kirja ei saanud, kuid jättis sellest hoolimata tippklubide inimestele väga hea mulje. See tõi talle kokkuvõttes 2014. aasta suvel lepingu Inglise klubi Fulhamiga - lepingu allkirjastas noormees, olles ise värskelt 16-aastaseks saanud.

Eesti vs Gibraltar

Valis Evertoni asemel Fulhami

Lisaks Fulhamile tundis noore eestlase vastu samal ajal huvi ka Premier League'i hiid Everton, kus Käit käis testimisel koguni kahel korral. Otsuse Fulhami kasuks tegi mees aga pärast seda, kui Evertonis põlve vigastas ning klubi viga saanud liigese ravimise osas erilist initsiatiivi üles ei näidanud.

Fulhami akadeemia kiireim sprinter

Käidi kiiruslikud näitajad on kogu Fulhami akadeemia mängijatest kõige paremad - 30 meetrit jookseb eestlasest välejalg ajaga 3,85 sekundit!

Oli mullu lähedal debüüdile klubi esindusmeeskonnas

Eelmise hooaja alguses oli Käit võrdlemisi lähedal isegi sellele, et teha oma ametlik debüüt Inglismaa esiliigas pallivas Fulhami esindusmeeskonnas - võõrsilmängule Burnley vastu võeti toona 17-aastane poolkaitsja igaks juhuks isegi kaasa, kuid lõpuks jäi ta esimesena "joone alla". Esindusmeeskonnas anti talle esimeseks särginumbriks 47.

Eesti vs Gibraltar

Pole kunagi mänginud Eesti liigades

16-aastaselt Inglismaale siirdumine tähendas Käidi jaoks ühtlasi seda, et Eesti Premium liigas või Esiliigas pole ta väljakule pääsenud. Enne klubivahetust kuulus ta küll ühe korra Esiliigas Levadia duubelmeeskonna pingile, kuid väljakul ta ei käinud.

Meesteklassis kirjas vaid 126 mänguminutit

Eesti meeste liigades mitte mängimine ning ka Fulhamis veel esindusmeeskonna debüüdi ootamine teevad kokku tõsiasja, et täiskasvanute klassis ongi Käidi ainsateks ametlikeks mängudeks jäänud tema kaks kohtumist Eesti A-koondise eest - 45 minutit jaanuaris Rootsi vastu ning 81 minutit reedel Gibraltari vastu. Üks värav 63 minuti kohta - pole paha!

Endine Inglismaa kapten sõidutas koju

Aeg-ajalt ka Fulhami esindusmeeskonnaga treenida saav Käit on seetõttu kohtunud ka mitmete tuntud palluritega. Fulhami ehk kuulsaim mängija, endine Inglismaa koondise kapten Scott Parker on eestlase isegi paaril korral pärast trenni oma autoga koju viinud!

Eesti vs Gibraltar

Eesti koondise noorim väravalööja valikmängus

Gibraltari vastu löödud esimese väravaga sai Käidist ühtlasi Eesti jalgpallikoondise läbi aegade noorim mängija, kes MM- või EM-valikmängus skoori on teinud. Käit oli värava löömise ajal 18 aastat, 3 kuud ja 8 päeva vana, lüües sellega üle Maksim Smirnovi rekordi, kel oli 1998. aastal Šotimaa võrku sahistades vanust 18 aastat, 9 kuud ja 22 päeva.

Oskab laulda Trafficu pala "Sekundiga"

Paljudes jalgpallimeeskondades on tavaks, et meeskonnaga esimest korda kaasa sõitev või debüteeriv mängija esineb ülejäänud tiimile mõne tuntud laulu esitamisega. Erandiks pole ka Käit - Fulhami esindustiimiga koos pidi ta Burnleys laulma OMI lugu "Cheerleader", Eesti koondise eest debüteerimise järel lõõritati koos Hindrek Ojamaaga aga Trafficu hitti "Sekundiga".