FC Vaduz alustas arvatult teravalt ja läks juba 21. minutil Diego Ciccone väravast 1:0 juhtima. Kui Markus Neumayr 53. minutil karistuslöögist 2:0 lõi, ärkas ka Kalju meeskond rohkem. Tehti aktiivselt survet ning Hidetoshi Wakui lõi 86 minutil seisuks 2:1.

Kahjuks sellise seisu pealt koju sõita ei õnnestu, sest Markus Neumayr lõi Telešist tagasi põrkunud palli 92. minutil sisse ning Kalju sõidab kordusmängule 1:3 kaotusseisust. Kordusmäng toimub järgmisel neljapäeval kell 19.00 Lilleküla staadionil.

Eelvaade:

Ärge laske end aga Vaduzi nime juurde käivast riigilisest kuuluvusest petta. Nad võivad küll olla FIFA edetabeli 147. vutiriigi lipulaev, aga igapäevaselt pallivad eestlaste opponendid hoopis Šveitsi meistrisarjas, mis on UEFA rankingu põhjal Euroopa tugevuselt 12. kõrgliiga.

Tõsi, mullu jäi Liechtensteini jalgpalli au ja uhkus antud liigas eelviimasele kohale ning pääses langemisest vaid ühe punktiga, aga selliste meeskondade nagu Baseli, Zürichi ja Young Boysiga regulaarselt mängimine on kahtlemata juba karastus omaette ning nende kõrval hooajaga 31 silma kogumine ei ole kindlasti tulemus, mille tõttu pead üleliia liiva alla peita tuleks. Olgu lisatud, et tänavune liigahooaeg algab Vaduzi jaoks just kahe Kalju mängu vahel, kui pühapäeval ei kellelegi muule kui Baselile endale külla sõidetakse.

Kalju eurovastaste kvaliteeti tõestab ka nende mängijate eelnev karjäär. Meeskonnas, kus 25-nimelisest listist on vaid 4 kohalikud Liechtensteini mehed, leidub näiteks ka sääraseid pallureid, kelle mängijaõigused kuuluvad sellistele gigantidele nagu Juventus (juba 17-aastaselt valitseva Itaalia meistri esindusmeeskonnaga treeninud paremkaitsja Joel Untersee), Porto (värskelt meeskonda registreeritud ründaja Mauro Caballero) ja Basel (äsja Albaania koondises debüteerinud vasakkaitsja Naser Aliji).

Euroopas mängitud nii PSG, Besiktase kui Baseliga

Samuti on 43-kordsel Liechtensteini karikavõitjal väärt tulemusi ja kogemusi ette näidata eurosarjast. Näiteks alistati tänavu esimeses eelringis San Marino meeskond La Fiorita koondskooriga 10:1 (mäletatavasti jäi seesama La Fiorita eelmisel aastal suurelt 0:8 alla ka FC Levadiale - R.R.). Mullu langeti aga 14-kordse Poola meistri Chorzowi Ruchi vastu minimaalselt 2:3.

Lisaks on Kalju tänane vastane just koduplatsil selja prügiseks teinud Tel Avivi Maccabil ning Šveitsi jalgpalli valitsejal Baselil (2006. aastal jäädi viimastele alla vaid võõrsilvärava reegliga - R.R.). Olgu ka öeldud, et kuna Liechtensteinis ei leidu koduste meistrivõistluste pidamise jaoks piisavalt vutitiime, on Austria ja Šveitsi vahel asuv väikeriik ainus UEFA liige, kes ei saa enda esindust välja panna Meistrite liigas ja seega ongi Vaduzi euroseiklused läbi aegade piirdunud just kraadi võrra lahjemas klubisarjas.

Sellest hoolimata on Vaduz vastamisi saanud minna tõeliste suurtiimidega nagu Paris Saint-Germain, Besiktas ja Dnipro Dnipropetrovsk, kellest kahele viimasele kääbusriigi tiim möödunud kümnendil koduväljakul minimaalselt 0:1 alla jäi.

Staadion, mis mahutab ligi 20% Liechtensteini elanikkonnast

Kuigi eelnev loetelu võis Vaduzi ümber kergelt hirmuäratava ja müstifitseeriva loori luua, on täiesti mängitavad vastased nemadki ning seda tõestab kasvõi asjaolu, et ühelgi eurosarja suvel pole Liechtensteini meeskond järjepanu kahte meeskonda alistada suutnud. Kuna sama kehtib ka Kalju puhul, on fakt see, et järgmiseks neljapäevaks jõuab üks meeskond enda ajaloos uue tähiseni, tuues seeläbi eelarvesse kaasa ka 210 000-eurose rahasüsti.

Vaadates kihlveokontorite koefitsiente, saab öelda, et laiemas plaanis peetakse antud paaris ikkagi suureks favoriidiks Vaduzi, kelle võidu tõenäosust kodumängu eel enama kui 75 protsendiga hinnatakse. Kahtlemata ei lähe aga midagi niisama andma ka avaringis Kasahstani hetke parima tiimi FK Aktobe alistanud Nõmme Kalju, kelle isu suure võidu järel ainult kasvanud on. Võib eeldada, et Sergei Terehhovi lähenemine täna on ligilähedane sellele, mida nägime kasahhide vastu - see tähendab, et eelkõige saame jälgida, kuidas Eesti meeskond esmajoones enda seljataguse puhtana proovib hoida, et seejärel juba ise väärtuslikku võõrsilväravat jahtida.

Kas ja kuidas see kõik õnnestuma hakkab, saamegi näha juba kell 20.45, mil pall seisukohtadega enamat kui 7000 inimest mahutaval Rheinpark Stadionil mängu pannakse. Muide, Muhu saarest väiksema pindalaga Liechtensteini rahvaarv jääb pisut alla 40 000, mis tähendab, et teoreetiliselt võib täna platsi ääres näha ligi 20 protsenti väikeriigi populatsioonist.