Kuigi mänguks valmistuvates meeskondades ühtegi positiivset juhtumit pole avastatud, sunnivad Terviseameti sõnul Eestis kehtivad seadused meeskonnad isolatsiooni jääma seetõttu, et neid mängijaid loetakse koroonapositiivsete isikute lähikontaktseteks. Eile Tallinnasse jõudnud Sloveenia klubi NŠ Mura jättis oma koroonapositiivse mängija koos teise lähikontaktsega koju, Nõmme Kalju pole positiivse proovi andnud pallurit euromängu ettevalmistusse igaks juhuks kaasanudki.

Peaminister Jüri Ratas ütles valitsuse pressikonverentsil, et Kalju euromäng tuleb tal kultuuriminister Tõnis Lukasega arutlusele kell 14.

"Minuni on jõudnud info, et mõlemas meeskonnas on üks haigestunu ilma sümptomiteta. Rääkisime enne pressikonverentsi kultuuriministriga ja ma usun, et ta tahab sellest kell 14 rääkida. See olukord on väga keeruline, kui võistkondades on haigestunud sees. Terviseamet on oma seisukoha öelnud," ütles Ratas.

Sotsiaalminister Tanel Kiik lisas: "Ma tuletaks meelde, mis oli üks suuremaid kriitikaobjekte kevadel, kui toimus võrkpallimäng olukorras, kus ühtegi teadaolevat nakatunut ei olnud. Nüüd, kui meil on see teada, on minu isiklik seisukoht - kui siin ei ilmne mulle teada olematuid asjaolusid või alternatiivseid käsitlusi selle kohta, kus nad on viibinud - siis see mäng on nakkusohutuse seisukohast mõistlik edasi lükata."

Terviseameti kommunikatsioonijuht Simmo Saar saatis ka omapoolse kommentaari:

"Tänane Nõmme Kalju ja Sloveenia jalgpalliklubi NŠ Mura mäng ei saa meie hinnangul toimuda põhjusel, et mõlemas meeskonnas mängivad koroonaviirusesse haigestunute lähikontaktsed, kellel hetkel veel pole lähikontaktist haigestunuga möödunud 14 päeva. Eestis kehtivate reeglite (VV korraldus nr 257) kohaselt on kõikidel isikutel, kes on olnud lähikontaktis isikuga, kellel on diagnoositud COVID-19 haigus, keelatud lahkuda oma elukohast või püsivast viibimiskohast. Elukohast lahkumine on lubatud ainult erijuhtudel (elu ja tervist ohustav hädajuhtum, hädavajaliku toidu ja ravimite hankimine, kui see muidu ei ole võimalik jms). Seejuures peab isik võtma kasutusele kõik võimalikud meetmed võimaliku haiguse leviku tõkestamiseks ning vältima täielikult kontakti teiste inimestega.

Jalgpallimängul osalemine ei lähe VV korralduses toodud erijuhtude alla. Seega kehtib mõlema meeskonna sportlastele Vabariigi Valitsuse poolt kehtestatud karantiin ning nad ei tohi kokku puutuda teiste inimestega (sealhulgas teiste sportlastega oma meeskonnast ja vastastmeeskonnast, kohtunikega, mängu korraldajatega)," teatas Saar.

Nõmme Kalju klubi president Kuno Tehva rõhutas, et kõik Kalju mängijad ja treenerid peale ühe on viimase kaheksa päeva jooksul andnud kaks negatiivset proovi. Kolm proovi - ühe negatiivse, kaks positiivset - on andnud üks mängija, kellele teatati peale Kalju - Viljandi mängu 22. augustil, et ta on viirusekandja lähikontaktne, olles 19. augustil pereringis kokku puutunud inimesega, kellel avastati koroonaviirus. Kõnealune mängija eraldati võistkonna juurest kohe pärast selle fakti teada saamist ning rohkem pole ta euromänguks valmistuva seltskonnaga kokku puutunud.

"Oleme alates 20. augustist olnud isolatsioonis ning see on meie tavapärane rutiin igal aastal enne euromänge. Meie meeskonda on kaks korda testitud. Ühtegi positiivset proovi pole antud. Mina isiklikult olen andnud proovi vabatahtlikult kaks korda, sest ma tahan viibida väljakul tsoonis, mis on meeskondadele lähemal. Leian, et iga kodaniku kohustus on olla veendunud, et nad pole viirusekandjad," rääkis Tehva Eesti Jalgpalli Liidus toimunud erakorralisel pressikonverentsil.

Kuno Tehva ja Mihkel Uiboleht

Nii Tehva kui ka jalgpalliliidu infojuht Mihkel Uiboleht rõhutasid, et taolistes juhtumites on pretsedent Rally Estonia ja Ironmani võistlusele erandite tegemisega juba loodud. Asjaosalised loodavad, et valitsus langetab positiivse otsuse ka nende suhtes ning täna kell 17.30 Kadrioru staadionil toimuma pidav mäng saab peetud.

"See ei ole üks eraldiseisev kohtumine. Meie ja ka paljud teised Euroopa klubid elavadki nende kahe-kolme-nelja mängu nimel. See on meie aasta sündmus, meie Rally Estonia," jätkas Tehva, rõhudes rahalistele boonustele, mis UEFA euromängudega kaasnevad.

Kui Kalju - Mura kohtumine täna ära peaks jääma, on tagumine aeg see matš ära pidada 12. september, sest selleks ajaks peavad kõik UEFA Euroopa liiga 1. eelringi kohtumised olema peetud. Tehva arvates oleks mängu edasilükkamine nii kaugesse tulevikku veel halvem variant.

"Kui see peaks toimuma uuesti 12. septembril, siis lihtne matemaatika paneb küsima, kas selleks ajaks on midagi muutunud paremaks? Vastasvõistkond peab tulema uuesti läbi lennujaamade, võtma hotelli jne. Täna nad on siin, kontrolli all, nii öelda "mullis"."

Tehva juhtis tähelepanu Euroopa jalgpalliliidu välja töötatud "Return to play" protokollile, mille abiga on viirusega kaasnevad riskid viidud miinumumini - staadionid on jaotatud erinevatesse tsoonidesse, meeskondade kokkupuuted tavainimestega on praktiliselt nullilähedased jne.

Uiboleht ja Tehva rõhutasid ka seda, et on viimastel päevadel olnud Terviseametiga väga tihedas kontaktis ning nende suhtlus on olnud konstruktiivne.

Uibolehe sõnul on oluline tänane mäng ära pidada ka selle tõttu, et Eesti ei muutuks UEFA silmis riigiks, kuhu pole võimalik hetkel rahvusvahelisi mänge määrata.

"UEFA on andnud mõista, et kui Eestis pole võimalik rahvusvahelisi mänge pidada, seab see küsimuse alla ka kõik teised koondise- ja klubimängud. Kui meie tervise tippspetsialistid ütlevad lõpuks, et seda mängu pole võimalik kuidagi pidada, siis peame me nõustuma. Antud hetkel tekkis küsimus sellest, et Eesti Vabariigis on teatud seadused, kuid Rally Estoniat ja Ironmani näitena tuues näeme, et neile saab teha erandeid," ütles Uiboleht.

"Kõik saame ju aru, et Covid ei kao kuskile. Peame sellega kohanema ja õppima sellega elama. Võin kinnitada, et UEFA kui organisatsioon on sellest väga selgelt aru saanud, kaasanud spetsialiste, töötanud välja protokolli. UEFA ütleb, et kui sul on 25 mängijat üles antud ja neist minimaalselt 13 on viiruse suhtes negatiivsed, siis mäng võib toimuda. Lihtne on ära keelata, aga võiks ka aru saada, mis on selle kõrvalmõjud. Mängus on väga suured rahasummad," lisas Tehva.