Peaminister Jüri Ratas teatas täna Riigikogu infotunnis, et esialgu 1. maini kestma pidanud eriolukord pikeneb vähemalt kahe nädala võrra, kuid mida päev edasi, seda enam on räägitud erinevate meetmete leevendamisest. Jalgpalliliit on hoolitsenud selle eest, et meetmete leevendades ja erilubade andmises ka neid silmas peetaks.

"Kõige olulisem on see, et kõik sellised tegevused saavad lähtuda valitsuse otsusest, mis omakorda sõltub sellest, kas tervislik seisund on paranemas või mitte. Iga tegevusala, antud juhul siis jalgpall, peab olema valmis selleks, et jätkata mingisugusel viisil toimetamist kohe, kui see on mõistlikult võimalik," rääkis Delfile jalgpalliliidu avalike ja koostöösuhete osakonna juhataja Mihkel Uiboleht. "Kohe, kui kriis algas, tegi jalgpalliliit mitu plaani ning kui oli näha, et hakatakse arutama, milliste meetodite abil ühiskonda jälle taasavada, siis andsime omapoolse nägemuse, kuidas see jalgpallis võiks toimuda."

Premium liiga klubides treeningute alustamise kõige tähtsam tingimus oleks Uibolehe sõnul kõikide trennist osa võtvate inimeste testimine ja mis tahes haigusnähtudega isikute platsile mitte lubamine. "Punkt üks oleks kõikide osalejate testimine. Teiseks toimuksid treeningud kontaktivabalt - mängijad jälgiksid 2+2 reeglit ja treeniksid väiksemates gruppides, ei kasutaks ühiseid riietusruume, vaid riietuksid kodus ja tuleksid treeningule oma autodega. Oleme oma plaanid kirjeldanud detailselt kuni selleni välja, et treeninguid filmitakse, videod vaadatakse jalgpalliliidu inimeste poolt läbi ja kui on näha, et mingeid reegleid on rikutud, on võimalik see luba võistkonnalt ära võtta," jätkas Uiboleht, kes usub, et muude valdkondade kõrval võetakse valitsuses sel nädalal arutlusele ka jalgpalliliidu ettepanek. "Kuna valitsus on öelnud, et nad arutavad sel nädalal kogu riiki puudutavaid meetmeid alates kaubanduskeskustest plaanilise ravini, siis ju nad ilmselt arutavad ka spordiga seotud põhimõtteid."

Väikestes gruppides treenimiseks loa saamine on Uibolehe sõnul alles esimene samm Premium liiga hooaja jätkumise poole. Teine samm oleks juba suuremad treeningud ning lõppeesmärk mängude taaskäivitamine. Publikut Uibolehe sõnul alustuseks päris kindlasti tribüünidele ei lubata.

"Milline see ajaline raam saab olla, on hetkel täiesti võimatu öelda. See sõltub reaalsest tervisepildist. Me kindlasti ei taha midagi vägisi teha või oma tegevusega tervislikku olukorda ohtu seada. Oleme klubidele kommunikeerinud, milleks me luba taotleme ja kõik on sellega päri. Kõik klubid saavad aru, et nende käitumisest sõltub, kas ühel hetkel on võimalik liikuda esimesest etapist edasi järgmisse faasi. Juhul kui me selle loa saame, peaks klubi treeningtegevuse algusest lõpuni üles filmima ja esitama video jalgpalliliidule, kes vajadusel külastab ka ise treeninguid. Me ei ole riiklik instants, kuid meil on võimalik oma distsiplinaarkorras lähtuvalt klubisid korrale kutsuda," lisas Uiboleht.

Positiivse uudisena jalgpalliliidule tuli kindlasti värske valitsuse koroonakriisist väljumise kava, milles mainitakse esimeste sammudena muu hulgas ka sporditegevuse lubamist vabas õhus.