Sellise taotluse saatis 3. mail peaminister Jüri Ratasele ja kultuuriminister Tõnis Lukasele Eesti Jalgpalli Liidu president Aivar Pohlak.

"Treeningprotsessi ja võistlustega alustamine ülalmainitud kuupäevadel on hädavajalik selleks, et mängida Premium liiga hooaeg 2020 lõpuni (lühendatud mahus) mõistliku ajaperioodi jooksul (viimased mängud toimuksid detsembri alguses), et Eesti tippklubid saaksid valmistuda UEFA klubisarjade mängudeks ja Eesti koondise kandidaadid taasalgavateks koondise valikmängudeks," seisab EJLi pöördumises.

"Jalgpalliliidu kriisikomisjon on töötanud välja üksikasjaliku ja vastutustundliku plaani nii kontaktsete treeningute kui ka mängudega alustamiseks, kusjuures 2. mail käivitunud treeningtegevus on Premium liiga võistkondades alanud kõnealuse kava järele ehk siis rangematel eeldustel, kui Vabariigi Valitsuse poolt üldiselt lubatud. Treeningprotsessi lubatakse (järgides 2 + 2 printsiipi ja grupi suuruses maksimaalselt 10 inimest) ainult COVID-19 suhtes testitud mängijaid ja klubitöötajaid, mängijad ei tohi katsuda palli kätega ega lüüa peaga, kõik treeningud filmitakse jne, kusjuures tingimuste täitmist kohapeal jälgib EJL-i kriisikomisjoni poolt määratud inimene. Lisame, et kõnealused tingimused on valminud koostöös Saksamaa Jalgpalliliiduga," teatas EJL.

"Eesti Premium liiga näol on esimest korda ajaloos tegemist täisprofessionaalse võistlussarjaga, kus kõik võistlustel osalevad mängijad on tasustatud – seega palume ühtlasi jalgpallurite jaoks võimalust asuda tegema tööd. Kokku on Premium liiga klubides koos mängijatega tööl 395 inimest palgafondiga 2,95 miljonit eurot, kes maksid 2019. aastal riigile makse ligi 1,5 miljoni euro eest. Viimase kolme aastat jooksu maksid EJL ja jalgpalliklubid tööjõumakse kokku ca 11 miljoni euro eest, millega oleme Eesti spordis suurim maksumaksja," seisab Pohlaku allkirjastatud pöördumises.

Jalgpalliliit rõhutas lõpetuseks, et kuna jalgpall on ainus võistkonnaala, mille tegevus toimub kevadest sügiseni, on tegemist ainsa alaga, mille hooaeg peaks hetkel käima. Hooaja lõpuni mängimine on EJLi teatel oluline, et vältida suuri sportlikke ja majanduslikke kahjusid.

Millistel tingimustel mängud jätkuksid?

Üldised nõuded ja tingimused:

1. Mängud toimuvad ilma publikuta ja suletud staadionitel kuni vabariigi valitsuse või terviseameti vastava korralduseni.

2. Igale mängule lubatakse ainult mängu läbiviimiseks ning teleülekande korraldamiseks hädavajalik personal: 36 mängijat (18 mõlemast võistkonnast), 12 sportliku personali liiget (6 mõlemast võistkonnast), 4 kohtunikku, 1 mängukorraldusjuht, 1 kohtunike vaatleja, 4 klubide delegatsioonide liiget (2 mõlemast võistkonnast), 3 fotograafi, 4 ajakirjanikku, 4 pallipoissi (vähemalt 18-aastased), kuni 19 TV-ülekandega seotud inimest, 5 turvatöötajat, 3 kiirabi töötajat, 2 väljakumeistrit – kokku 98 inimest.

3. Et punktis 2 kirjeldatud isikud puutuks omavahel võimalikult vähe kokku, jagatakse staadion kolmeks tsooniks (Tehniline tsoon, tribüün ja staadioni väline perimeeter), mille vahel liikumist jälgivad turvatöötajad.

4. Kõikidest mängudest toodetakse otseülekanne kas ERR-is või internetipõhistel kanalitel Soccernet.ee ja jalgpall.ee.

5. EJL korraldab kõigi klubi treeneritele, meditsiinilisele personalile, kohtunikele, EJL-i ametiisikutele ja teleülekande tehnilisele personalile videopõhise kohustusliku infotunni, mille käigus tutvustatakse nõudeid ja korda mängude jätkamiseks.

6. Kõik punktis 5 loetletud osapooled kinnitavad kirjalikult, et järgivad terviseameti nõudeid ja soovitusi COVID-19 viirusest hoidumiseks ja EJL-i poolt kehtestatud nõudeid mängude läbiviimiseks. Klubi määrab esindaja, kes vastutab kehtestatud nõuete täitmise eest mängu läbiviimisel.

7. Kõikidele mängijatele on klubi meditsiinipersonali poolt tutvustatud terviseameti juhiseid COVID-19 viiruse kohta (https://www.terviseamet.ee/et/uuskoroonaviirus): - mis on COVID-19 ja selle sümptomid; - viirustest hoidumine; - desinfitseerimisvahendid ja käte pesemine.

8. Mängudele lubatakse ainult need klubi mängijad ja sportliku personali liikmed, kes on eelnevalt testitud COVID-19 viiruse osas ja on esitanud kirjaliku tõendi Eesti Jalgpalli Liidule viirushaiguse puudumise kohta.

9. Kõik mängu teenindavad kohtunikud on eelnevalt testitud COVID-19 viiruse osas ja on esitanud kirjaliku tõendi Eesti Jalgpalli Liidule viirushaiguse puudumise kohta.

10. Kõik mängijad ja personal kinnitavad kirjalikult vahetult enne mängu toimumist, et neil puuduvad järgnevad kaebused: - köha, nohu, palavik, kurguvalu - ja nad ei ole enda teada kokku puutunud COVID-19 haigestunuga, nende leibkondsed on terved ja nad ei ole viimase kahe nädala jooksul viibinud välisriigis.

11. EJL määratud mängu korraldusjuht on kohapealne kõrgeim isik, kes tagab antud korra täitmise, kelle korraldused kuuluvad otsekohesele täitmisele ja kellel on õigus isikud, kes korrale ei allu või seda ei täida, staadionilt eemaldada, kasutades selleks mängul turvateenust pakkuva ettevõtte abi.

12. Mängu korraldav klubi koostöös mängul turvateenust pakkuva ettevõttega vastutab, et staadionile lubatakse ainult mängule kinnitatud akrediteeritud isikud.

13. Staadionile pääseb akrediteeringute nimekirja ja vastava kaelakaardi alusel.

14. Kõik klubid esitavad 24 tundi enne mängu algust kirjalikult Eesti Jalgpalli Liidule mänguga seotud isikute ja mänguks akrediteeritud isikute nimekirja.

15. Mängudel on lubatud osaleda ainult EJL-is klubisse registreeritud mängijatel, kellel on õigus osaleda klubi Premium liiga meeskonna mängudel, ja võistkonna ametiisikutel.

16. Alla 18-aastaste mängijate osalemine mängudel on lubatud ainult lapsevanema kirjalikul nõusolekul.

17. Kõik mängule määratud kohtunikud, ametnikud, teleülekannetega seotud isikud kinnitatakse Eesti Jalgpalli Liidu poolt akrediteeringute nimekirja.

18. Staadioni sissepääsus toimub kõikidel akrediteeritud isikutel kehatemperatuuri mõõtmine ja käte desinfitseerimine, mille viib läbi mängul turvateenust pakkuv ettevõte, kes kannab kaitsevarustust (näomask + ühekordsed kindad).

19. Temperatuuri mõõtmine toimub kontaktivaba infrapuna termomeetri abil ja see dokumenteeritakse akrediteeringute nimekirjas.

20. Samas linnas asuvate klubide mängude puhul on kohustuslik, et kõik mängijad ja sportlik personal saabuvad mängupaika oma transpordiga.

21. Meditsiiniline personal peab mängu eel ja vältel kandma maski ja ühekordseid kindaid.

22. Mängul viibib teenindav personal (turvatöötajad, teleülekande tehniline personal, staadioni esindajad) kannavad mängu eel ja ajal maske ja ühekordseid kindaid.

23. Staadionil asuvad riietusruumid ja muud kasutatavad ruumid/pinnad desinfitseeritakse mängupäeva hommikul ja vahetult pärast kohtumise lõppu koduklubi poolt.

24. Võimalusel kasutatakse staadionil kõiki riietusruume, et vähendada mängijate arvu ühes riietusruumis ja tagada piisav distants mängijate vahel.

25. Mängu eel ja ajal hoitakse staadionil kõigi kasutuses olevate ruumide uksi avatuna.

26. Mängupallid desinfitseeritakse pärast mängueelset koosolekut, vaheajal ja pärast mängu lõppu. Selle täitmist kontrollib mängu korraldusjuht.

27. Mängule määratud pallipoisid/pallitüdrukud on vähemalt 18-aastased.

28. Mängueelne koosolek toimub vabas õhus ning seal osalevad meeskondade esindajad, staadioni esindaja, mängu korraldusjuht ja kohtunike esindaja.

29. Mängijad võivad mängu käigus kasutada ainult individuaalseid joogipudeleid.

30. Mängu eel ja järel ei toimu mängijate ja kohtunike kätlemistseremooniat. Mängijad kogunevad keskringi – mängu eel tervitatakse vastaseid ja pärast kohtumist tänatakse plaksutades vastasteid ja kohtunikke.

31. Mängul ei toimu pressiüritusi, välja arvatud 2 meetri reeglit järgides teostatud intervjuud otseülekande jaoks.