Kas Tallinn-Tartu vastasseis jalgpallis muudaks Premium liiga atraktiivsemaks ja looks sarnaselt korvpallile intriigi?
Kindlasti, jalgpall peegeldab ju paljuski elu ning kuniks Tallinn ja Tartu on eri tasandil Eestis konkurendid, seniks on ka jalgpallis potentsiaali linnadevahelise rivaliteediga rahvast tõmmata.

Arvestades Tartu suurust ja potentsiaali peaks vähemalt üks meeskond Eesti tippu ikkagi kuuluma. Mis on peamine põhjus, et Tartu meeskond ei mängi jalgpalli meistrivõistluste medalitele?
Põhjuseid on mitmeid. Esiteks vajab hea süsteem arenemiseks stabiilsust. Teiseks tagab arengu hea infrastruktuur. Samas on Tartu klubid olnud kärsitud edu saavutamisel ja energiat on panustatud tihti pigem esindusmeeskonna edusse, samas kui tervet püramiidi ja sidemeid ümbritseva linnaga peab ehitama suuremaks ja tugevamaks. Oma negatiivne roll on olnud ka majanduskriisidel.

Praegu tegutsevad meeste kõrgemates liigades Tammeka, Santos ja SK 10. Jõud on killustunud. Kas oleks ühise eesmärgi nimel võimalik liita kõik paremad mängumehed?
Mina pigem seda ei näe, sest jalgpallis on oluline identiteet. Olemasolevatel klubidel eesotsas Tammekaga on oma identiteet ja klubide liitmisel kaoks kindlasti palju identiteeti, samas kui uue identiteedi tekkimine on küsitav. Jalgpall vajab eri sorti klubisid, rivaliteete ja konkurentsi ka ühe linna sees. Ka mäletame Tartu lähiajaloost ühte sellist katset, mis lõppes katastroofi ja ühe kõrgliiga tasemel klubi kadumisega.

Kui palju on selliseid mängijaid, kes potentsiaalselt võiksid kuuluda Tammekasse, aga mängivad praegu mujal?
Neid mängijad ikka on, eks kõikidel klubidel on mängijad, keda nad tahaksid näha oma ridades, kuid mingitel põhjustel neid selle klubi värve esindamas ei näe. Arvuliselt keeruline öelda.

Patriotism võiks ju kohustada kodulinna esindama?
See sõltub muuhulgas ka sellest, kuidas suhtuvad mängijad jalgpalli ja klubisse. Ent tippjalgpallis mängib oma osa alati ka raha. Kui klubi tahab vallutada tippe spordis, peab sellega kaasnema ka konkurentsivõimeline palk.

Kas korralikud tingimused ja kõigile kaasaja nõuetele vastav Tammeka oleks teie oma mängijatele atraktiivne mängupaik ja nad tuleks meeskonda tagasi?
Praegugi mängivad meie kasvandikud meie klubis ja Tammeka ongi paljuski kaasaja nõuetele vastav klubi, alustades treenerite haritusest ja lõpetades kogukonnatööga. Küll aga on Tartus palju arenguruumi treeningtingimuste osas. Toon näite - korralik, talvistes tingimustes kasutatav kunstmuruväljak aitaks kindlasti kaasa Tartu jalgpalli sportlikule arengule ning hoiaks mängijaid kauem tippjalgpalli teel.

Kõigi oma parematega oleksite medalikursil?
Võimalik. Spordis pole siiski garantiisid ja 2+2 ei võrdu alati 4, kuid lähemale medalile tõuseks me kindlasti!

Kui suur lahendus oleks võimalus palgata heal tasemel välismängijad?
Huvitav küsimus, Tammekas on heal tasemel välimängijad.

Korralik välistreener...
Selle sammu on Tammeka juba astunud. Uwe Erkenbrecher on Saksamaa kõrgeimate liigade kogemusega, töökas ja tark treener.

Kui palju võiks Tartu meeskonnas olla leegionäre, et meeskond säilitaks oma näo?
Pigem on Tammeka nägu olnud alati oma kasvandikest esindusmeeskond. See on olnud klubi olemus. Me ei välista küll kunagi leegionäride olemasolu, sest neilgi on meie jalgpallile mõndagi õpetada. Samas muudaks ülemäärane leegionäride arv klubi nägu. Seega võiks leegionäre olla maksimaalselt ehk 4 mängijat 25st.

Paraku on Tammeka Premium liigas taas võitlemas liigasse püsimajäämise nimel. Kui palju see kulutab mängijaid ja kogu organisatsiooni?
Muidugi on see pingeline kogu meeskonnale ja klubile ning loob liigseid pingeid. Samas me püüame, kuidas saame, ja oleme positiivsed.

Kui palju mõjutab sportlik tulemus publiku huvi?
Hea küsimus! Selle üle on palju mõtiskletud, et mis oleks Tammeka publiku suurus, kui meeskond mängiks näiteks esikolmiku kohtadele. Kõrgliiga debüüthooaja lõpetasime me näiteks 6. kohaga ja meie keskmine publikuarv oli 444 inimest. Tartus on huvi jalgpalli vastu ja võib kindlasti öelda, et mida rohkem me võidame, seda rohkem rahvast ka tee staadionile leiab.

Ideaalis võiks Tammeka mängudel käia vist paar tuhat pealtvaatajat?
Paar tuhat on ehk liialdatud aga 800-1000 keskmisena ei tundu võimatu. Ent lisaks sportlikule edule peab sellega käsikäes käima põhjalik turundus- ja kogukonnatöö.

Kui palju mõjutab publikuhuvi võimalikke sponsoreid?
Nagu igal spordiajal tahab ka jalgpallis sponsor olla seal, kus on palju inimesi. Selleks, et tekitada üldisemalt suurem huvi peab publikuarv ületama kriitilise massi. Tammeka on liikumas sinna suunas ja loodame samm-sammult publikuhuvi kasvatada, ning seeläbi ka toetajatele atraktiivsemad partnerid olla.

Kas Tammeka ja jalgpall on üldse sponsoritele atraktiivsed?
Teeme kõik selleks, et oleksime atraktiivsed oma toetajatele. Me oleme sel hooajal palju panustanud klubi, toetajate ja ühiskonna sidumisele ning me oleme tehtu eest saanud ka palju positiivset vastukaja.

Mis saab, kui Tammeka langeb Premium liigast välja?
Loodame, et seda ei juhtu, kuid kui peaksime jõudma sellesse olukorda, siis kukume. Maailm sellepärast otsa ei saa ja klubi ei tähenda ainult Premium liigas mängimist. Muidugi oleks see meile suur tagasilöök. See on täiesti normaalne, et klubid langevad välja ja võivad ka tagasi tõusta. Tallinna Kalev, FC Kuressaare, näiteid on kodumaaltki tuua.

Kui palju mõjutab see kogu Tartu jalgpalli?
See mõjutab kindlasti kogu Tartu jalgpalli ja ilmselt mitte positiivses suunas.

Kui Tammeka ja Premium liiga korraks kõrvale jätta, siis millises seisus on üldse praegu Tartu jalgpall?
Kahe aastakümnega on Tartu jalgpall tegelikult väga palju arenenud ja siit linnast on sirgunud ja siin töötab hulk hingestatud treenereid ja vutiedendajaid. Kuid olukorras, kus meil on väga palju eri tasemel harrastajaid, oleme kitsikuses treening- ja mängutingimuste osas. Eri tasemel tegutsevad klubid otsivad aastaid lahendusi talvistele ja varakevad/sügisestele treeningprobleemidele, mis takistavad ala arengut.

Mis on Tartu jalgpalli tugevus?
Tugev noortetöö ehk korralik aluspõhi, millelt edasi minna. Tartus on hulk erinäolisi tublisid klubisid ja see on meie rikkus. Ning jalgpall kõige laiemas mõttes on Tartus väga populaarne.

Mis on Tartu jalgpalli nõrkus?
Suurimaks nõrkuseks on treening- ja mängutingimused ehk väljakute puudus. Eriti on puudu just talviseks kasutamiseks sobilikud kunstmuruväljakud ja altsoojendusega kunstmuru või jalgpallihall.

Kui tihe on Tartus klubidevaheline konkurents – lapsed, noored, saalid, väljakud ja raha. On mida jagada?
Eks konkurentsi on, kuid mulle on jäänud mulje, et mitte nii palju, kui Tallinnas. Väljakutega ja saalidega on kitsas ning seal on ehk konkurents ka tihedaim.

Aga Tartu puhul räägitakse Eestis palju korvpallist ja seda tänu Rockile, kes on viimastel aastatel püüdnud Tallinnale vastu seista. Kuidas korvpallil on võimalik tippmeeskonna tegemine?
Tartu Ülikool/Rock sai oma energiasüsti kui tuldi Eesti meistriks ja seda tartlastest koosneva meeskonnaga. See oli veel Delta nime all ning meeskond koosnes tartlastest. See oli suur saavutus ning see läks inimestele korda, see tõi toetajate huvi ning ka suurema eelarve ja stabiilsuse. Ehk väikene sportlik edu võib käivitada suure protsessi. Sarnane näide on tuua ka jalgpallist, eelmise aasta Iirimaa meister Sligo Rovers oli aastakümneid eduta, kuni jõuti karikafinaali 2010. aastal, mis penaltidega võideti, ning mille läbi tuldi ka 2012. aastal riigi meistriks ja nauditakse suurt edu.

Publikuhuvi naudib ka siiski Rock.
Tartu Ülikool/Rock naudib kindlasti publikuhuvi. Nende mänge käib vaatamas Eesti mõistes korralik hulk inimesi, ehkki nagu jalgpallis, sõltub nendegi istekohtade täituvus vastase atraktiivsusest.

Kui suur on üldse korvpall jalgpallile konkurent?
Me ei ole korvpallile tegelikult otsesed konkurendid publiku osas. Korvpall pakub tartlastele võimalust toetada oma linna talvepakase ajal, meie omakorda ootame kõiki tartlasi staadionile kevadel, suvel ja sügisel.

Kas teil on ka mingeid koostöövorme?
Me teeme korvpalliga heal meelel koostööd. Paaril korral oleme Tartu Ülikool/Rockiga tegevusi koordineerinud ja edaspidi soovime võimalusel seda koostööd jätkata.

Mis on tähtsaim, mida Tartu jalgpallile praegu vaja on?
Tartu jalgpallile tähtsaim on väljakud, väljakud ja veelkord väljakud. Tartus on eri arvutuste kohaselt hetkel puudu viis korralikku kunstmuruväljakut. Vähemalt üks neist võiks olla altsoojendusega kunstmuru ja arengus Tallinnaga võrdsete tingimuste saavutamiseks tuleks Tartusse ka jalgpallihall rajada. Hetkel on olukord veel nukker - väljakuid on vähe, ehkki eri tasemel jalgpalli harrastavaid inimesi palju.