Värav sai alguse 82. minutil sekkunud Konstantin Vassiljevi pikast söödust oma väljakupoolelt, mille Joonas Tamm, samuti vahetusmees, peaga karistusala äärele Käidile jättis. Täiesti vabaks jäänud Fulhami poolkaitsja võttis söödu rinnaga omaks ja põrutas vasaku jalaga värava paremasse alumisse nurka.

Eesti tegi mängu jooksul kaheksa pealelööki, millest väravaraamidesse läks vaid kaks. Paljulubavaid rünnakuid võttis Eesti üles hulgim, kuid mitmed neist takerdusid külalismeeskonna kaitsjatesse. Pallivaldamisprotsnt jäi Eesti kasuks 56 % : 44 %.

Tänase mängu aukülaliseks oli president Kersti Kaljulaid, kes kätles hümnide järel mõlema koondise mängijaid ja jäi ka kohtumist jalgpalliliidu presidendi Aivar Pohlaku kõrvale VIP-tribüünile vaatama.

Meie alagrupi teistes mängudes alistas Bosnia ja Hertsegoviina võõrsil 4:0 Gibraltari ja Kreeka kaotas kodus 1:2 Belgiale. H-grupi tabeliseis pärast kaheksat vooru: 1. Belgia 22 punkti, 2. Bosnia 14, 3. Kreeka 13, 4. Küpros 10, 5. Eesti 8, 6. Gibraltar 0.

Järgmise valikmängu peab Eesti koondis 7. oktoobril võõrsil Gibraltari vastu. 10. oktoobril võõrustatakse viimases voorus Lillekülas Bosnia ja Hertsegoviinat.

Protokoll Soccernet.ee lehelt:

Eesti - Küpros 1:0 (0:0)
90+2. Mattias Käit

Hoiatused: 77. Henri Anier - 12. Jason Demetriou
Pealtvaatajaid: 5491
Peakohtunik: Adrien Jaccottet
Abikohtunikud: Vital Jobin, Raffael Zeder
Neljas kohtunik: Alain Bieri (kõik Šveits)

Eesti: Mihkel Aksalu, Taijo Teniste, Nikita Baranov, Enar Jääger, Karol Mets, Artur Pikk, Sergei Zenjov (78. Martin Miller), Mattias Käit, Ilja Antonov, Ats Purje (87. Joonas Tamm), Henri Anier (82. Konstantin Vassiljev).
Varus: Marko Meerits, Matvei Igonen, Joonas Tamm, Karl Mööl, Dmitri Kruglov, Aleksandr Dmitrijev, Martin Miller, Brent Lepistu, Siim Luts, Konstantin Vassiljev, Ken Kallaste, Artjom Dmitrijev.

Küpros: Kostas Panayi, Andreas Avraam (66. Grigoris Kastanos), Fanos Katelaris, Jason Demetriou, Pieros Sotiriou, Dimitris Christofi (87. Costas Charalambides), Vincent Laban, Charalambos Kyriakou, Margaça, Kostakis Artymatas, Kostas Laifis.
Varus: Antonis Giorgallides, Neofytos Michael, Marios Demetriou, Giorgos Merkis, Vasilios Papafotis, Costas Charalambides, Nektarios Alexandrou, Nestor Mytidis, Marios Antoniades, Grigoris Kastanos, Antreas Makris, Marios Nikolaou.

MÄNGU EEL:

"Kas Küprosel mõni jalgpallur elab?" "See on ju mingisugune kääbusriik!" "Selliseid satse peaksime une pealt loputama!" "Kohustuslikud kuus punkti!"

Möga! Küprose koondis on Euroopa tasemel täpselt sama arvestatav jõud kui Eesti. Elo reitingus asuvad nemad 97., meie 87. real. Tänapäeva rahvusvahelises jalgpallis on see sisuliselt võrdne tase.

Tänast vastast kiitis eilsel pressikonverentsil ka Eesti koondise peatreener Martin Reim. "Minu meelest on tegu vaat et kõige aktiivsema ja tehnilisema võistkonnaga meie alagrupis. Nende kvaliteet on väga hea ja tuleb kindlasti väga huvitav mäng. Nad mängivad Kreekale sarnaselt läbi äärte ja tsenderduste ning on palliga väga head."

Sarnasusi Kreekaga saame tõmmata veelgi - ehk kõige märkimisväärsem on see, et mõlema koondisega mängisime võõrsil väravateta viiki. Kevadel Nikosias oli ülimalt kaitsev taktikavalik ehk õige pisut ootamatu, kuid kokkuvõttes tark otsus. Täna õhtul ei oodata Eestilt aga enam mitte viigipunkti, vaid võitu.

"Mõlema vastase vastu suutsime võõrsil taga nulli hoida ja kaitsetöö on olnud korralik, aga ründefaasis on olnud puudujääke. See on kodumängu teema, kus end ka julgemalt avada ja rünnakule minna," rääkis Reim.

Julgemalt avas Eesti end kodus ka Kreeka vastu, kuid toona lõppes mäng mäletatavasti õnnetu 0:2 kaotusega. Seda kohtumist pole tänase eel siiski mõtet liialt meelde tuletada: esiteks andsid teisel minutil juhtima läinud kreeklased initsiatiivi selgelt meie kätte, teiseks oli see mäng enne 1:8 koslepit Belgias, mis Reimi ja teiste jaoks nii mõndagi paika pani.

Vaja on väravaid

Lihtne jalgpallitõde ütleb järgmist: kui tahad võita, on vaja lüüa vähemalt üks värav. Kreeka vastu võõrsil ei avanenud meil mitte ühtegi reaalset võimalust. Kevadel Küprose vastu oli olukord hästi natuke parem, kuid kurb tõde on järgmine: selle valiksarja seitsmest mängust oleme kuivale jäänud koguni viies.

Kuidas Eesti rünnak korda saada? Tegu on piltlikult öeldes miljoni dollari küsimusega. Reim andis pressikonverentsil mõista, et omad mõtted-plaanid neil on - aga mis täpsemalt, see selgub alles mängu ajal. On selge, et praegu juurutatud 5-4-1 formatsiooni juures ei ole rünnakutele panustamine just lihtne ülesanne - kuskilt tuleb järgi anda.

Kõigele lisaks on mitmed meie põhilised ründavad mängijad hädas erinevate vigastustega. Siim Luts ja Konstantin Vassiljev jäid mängust Kreekaga kõrvale, kuid võivad tänaseks suuremal või vähemal määral valmis olla. Ken Kallaste, kelle vasakust äärekaitsest tõusmisi me oleme juba nägema harjunud, sai Kreekas korraliku "puuka" ning tema mängueelne treening oli vähemalt esimese 15 minuti jooksul, kui ajakirjanikud platsi äärde lubati, kange ja grimassiderohke.

Koosseisu osas küsimusi palju. Mida teha Vassiljeviga?

Kui enne kohtumist Kreekaga oli Eesti algrivistuse ennustamine küllaltki jõukohane ülesanne (Delfi pani täppi 11 meest 11-st!), siis tänase matši eel on see tunduvalt keerulisem. Muutujaid on palju - alustades eelmainitud kolmiku Vassiljev-Luts-Kallaste tervisest, lõpetades sellega, kui palju keegi ennast kolm päeva tagasi Pireuses "ära kulutas".

Kuna Vassiljevi, Lutsu ja Kallaste värsket terviseinfot meil ei ole, tulebki spekuleerida ning arvestada erinevate variantidega. Raudmees Kallaste oleks ilmselt ise valmis küll platsile jooksma, kuid pakun, et teda siiski algrivistusse ei panda. Ilmselt tähendab see seda, et poolkaitsest liigub kaitsesse 33-aastane Dmitri Kruglov, kes rassis Kreekas 90 rasket minutit. Võimalik haavatav koht - paraku küll.

Mängukeelu all oleva Ragnar Klavani asemele lülitub kaitseliini Karol Mets, kes võtab sisse endale tuntud koha keskmise keskkaitsjana. Enar Jääger liigub parempoolseks, Nikita Baranov vasakpoolseks, Taijo Teniste säilitab oma kindla koha paremal äärel.

Keskväljal naaseb mängukeelu alt Artjom Dmitrijev, kes võib võtta koha Aleksandr Dmitrijevilt, kes Kreekas samuti sisuliselt täismängu kaasa tegi ning 80 minuti järel tõeliselt väsinuna välja vahetati. Dmitrijev annab Eestile pikkust juurde standardolukordades ning on etem valik ka ründemängu arvestades, kuid nagu nägime kohtumises Belgiaga, tuleb tema puhul alati olla valmis mõneks ülekeemiseks. 19-aastane Mattias Käit on Eesti jaoks algkoosseisus juba kindel nimi.

Sergei Zenjov paremal äärel, vasakul... kui Luts ja Kallaste tõesti kõrvale jäävad, tuleb sinna tekitada mõni loov lahendus. Kruglov taas ääre peale ning kaitseliini mängupraktikata Artur Pikk, kes esialgselt koondisenimekirja üldse ei kuulunud? Siim Lutsu alustamine oleks igal muul juhul välistatud, kuid praeguses hõredas seisus võib Reim olla sunnitud kaks kuud vigastuspausi pidanud mängija kohe tulle saatma.

Eeldusel, et Konstantin Vassiljev on valmis mängu alustama, tekib põnev küsimus ka tema koha peal. Küprosel mängis ta nn valeründaja kohta, kus ta sai keskenduda vaid ründamisele ning ei pidanud kaitsesse tagasi töötamisele liialt mõtlema - lõivu pidi Eesti maksma aga selle pealt, et võrreldes harjumuspärasega sai Kostja tunduvalt vähem palliga mängida ning tema kasutegur oli selle võrra väiksem. Võib ennustada, et mängu alustab siiski Henri Anier, kuid Vassiljev sekkub teisel poolajal vahetusest.

Eesti eeldatav algkoosseis:

Eesti koondis - Football tactics and formations

Meie MM-valikgrupi tabeliseis: