Treenerid tutvusid Lierse'i klubiga kaks päeva. Osalenute hulgas oli ka Targo Kaldoja, kes ütles, et kõik vajalik oli klubis olemas ning millegi liiga luksuslikuga liialdatud poldud. Meeskonna spordidirektori Tomasz Radzinski (Kanada) sõnul on tal ka jätkuvalt meeles 2008. aasta märtsis lumisel A. Le Coq Arenal peetud matš Eesti – Kanada.

Akadeemias on kõige pisemad mängijad viieaastased ning vanim U-19 vanuseklass. „Alates U-11 vanuseklassist hakatakse mängijaid juba tõsisemalt valima. Sealt edasi on ka iga võistkonna juures peatreener ja abitreener," sõnas Kaldoja ja lisas, et akadeemias on vaid üks täiskohaga töötaja, spordidirektor. Treenerid teenivad leiva lauale muu ametiga. Lierse'is ei saa ka akadeemia mängija profilepingut enne, kui koolis on hinded korras ja diplom käes.

„Kasvueas toimub iga kuu ka kaalumine ja mõõtmine. Kui laps on kuu ajaga üle kolme sentimeetriga kasvanud, viiakse ta tervislikel põhjustel kergema treeningkoormuse peale,“ tõi Kaldoja huvitava näite. „Treenerid saadavad seal järgmise kuu treeningplaani noortetöö juhile, kes teeb vajadusel korrektuure. Lisaks kannavad nad treeningud sisse ühisesse andmebassi, kuhu igal treeneril on ligipääs – nii jälgitakse noormängijate tegemisi paremini.“

Lierse'il on akadeemiad ka Egiptuses ja Ghanas, kus sarnaselt ühe treeninggrupiga Belgias on tegu n-ö paljasjalgsetega – mängijad ei võistle ega saa ka jalgpallisaapaid enne, kui nad on 16-aastased. Süsteemi edu näitab kaks teenitud profilepingut. Kokku on akadeemias 300 pallurit, lisaks kolme riigi peale 12-16-aastaseid „paljasjalgseid“ noormängijaid umbes 100.

Väljakute tasemelt jäävad Eesti Jalgpalli Liidus infrastruktuuri juhina töötava Kaldoja sõnul belglased alla. „Meie uued kunstmurud on palju parema kattega kui seal. Ka muruväljakute tase on Eestis kõrgem, kui vaadata meil näiteks A. Le Coq Arenat, aga ka lähedal asuvat TNTK väljakut. Treeningväljakute juures kasutavad nemad sarnaselt meile ka soojakuid,“ rääkis Kaldoja.

Meie treenerid kohtusid ka koondislase Enar Jäägeriga. Paremkaitsja aga esindusmeeskonna 1:2 kaotusmängus põhikoosseisu ei kuulunud, sest Lierse'il enne play-off mänge positsiooni parandada polnud võimalik ning võimalus anti noortele mängijatele.

Eesti delegatsiooni juht oli Urmas Kirs, lisaks käisid Lierse'i klubi juures Kristen Viikmäe, Urmo Viickberg, Risto Sarapik, Urmas Hepner, Targo Kaldoja, Sander Lember, Dmitri Krasilnikov, Dmitri Ustritski, Kristjan Tiirik, Erkki Viisma ja Mihhail Artjuhhov.