Kuu tagasi oma 34. sünnipäeva tähistanud Högberg on viimased aastad töötanud kahel ametikohal - Eesti koondisele sarnast rolli kannab ta ka Rootsi kõrgliigameeskonnas Örebro SK. Samuti tegutseb ta Rootsi jalgpalliliidus treenerite koolitajana.

"Ta ei ole ainult jõusaali taustaga, vaid ka jalgpalli taustaga. Ja koondises kannabki ta füüsilise ettevalmistamise kõrval ka abitreeneri rolli. Meie mentaliteet ongi, et ta ka siin eelkõige just jalgpallilisele poolele keskendub. Siis vaatame, mida väljakul parandada saaks ning proovime leida viise, kuidas neid külgi jõusaalis arendada saaks," iseloomustas koondise peatreener Magnus Pehrsson enda kaasmaalast.

Peab toituma, taastuma ja sööma õigesti

Eesti koondise juhendaja jätkas: "Oleme koos Jimmyga tulnud Raymond Verheijeni koolist, mis tähendab, et jalgpalli füüsilist poolt arendades peame esialgu keskenduma ikkagi jalgpallile endale. Ei piisa ainult sellest, kui hakkad jõusaalis kükke tegema. Peame nägema, et mõnel jalgpalluril on vaja näiteks kiiremini väljakul pöörata ning seega peame leidma variandi, kuidas seda omadust jõusaalis arendada."

Kui Högberg tegutseb praegu Rootsi jalgpalliliidus treenerite koolitajana, siis sarnast rolli hakkab ta kandma ka Eestis. Lisaks käib Eesti koondise värske treeneripingi täiendus siinsete klubide juures, proovides neile anda juhiseid, kuidas mängijate individuaalses ettevalmistuses ja arengus veelgi samm edasi astuda.

Ragnar Klavanil on ideaalse jalgpalluri omadused

Pehrsson rääkis veel, et Högberg peaks koondises suunama ka mängijate platsivälist tegevust: "Kui sa võtad Ragnar Klavani, siis ta on lähedal ideaalsele jalgpallurile. Kõik mis ta teeb, kannab eesmärki, et areneda päevast-päeva ja aastast-aastasse."

"Ja kuidas seda saavutada? Üks asi on muidugi treening, aga päevas on veel 21,5 tundi - pead vaatama, et sa ka magad, sööd ja toitud õigesti. Oluline osa on ka mentaalsel ettevalmistusel - otsida ja teada, mida teha, et mängida paremini. Leian, et just siin osas on paljudel koondislastel võimalik samm edasi teha," jätkas Pehrsson.

Rootslasest loots lisas veel, et säärast treenerit sooviti vutikoondise juurde juba üle aasta. "Eelmine suvi hakkasin Kaspariga (Eesti koondise arst Kaspar Rõivassepp - toim.) rääkima, et meil oleks vaja kedagi, kes aitab ka vigastatud ja mängupraktikata pallureid. Aga see oli pikk protsess - mõtlesime, mida täpselt vajame ning lõpuks leidsime, et just Jimmyl on vastav taust ning oskustepagas olemas."

"Füüsilise ettevalmistuse treenerit on tänapäeva koondise juures väga vaja. Näiteks kui koondis koguneb esmaspäeval, siis on vaja teada, mida teha nendega, kes mängisid päev-kaks tagasi, või kes pole üldse mänginud. Need treeningud on erinevad ning just seda oskusteavet Jimmy meie tiimi toobki," lõpetas Pehrsson, lisades, et säärane ettevalmistuse treener on tal abiks olnud sisuliselt kogu karjääri jooksul.