Sama nimi hõigati täna välja ka Soccernet.ee podcastis "Pikk ette ja ise järele".

46-aastane pikaaegne Berni Young Boysi ründaja (aastatel 2000-2009 217 mängu, 52 väravat) on Šveitsi koondises pidanud ühe kohtumise 2004. aastal Fääri saarte vastu.

Treenerikarjääri alustas ta 2009. aastal FC Perlen-Buchraini meeskonnast (Transfermarkti andmetel oli ta seal mängiv treener), 2010. aastal sai temast Young Boysi U18 peatreener ning järgmisel aastal oli ta lühikest aega ka Young Boysi esindusmeeskonna peatreeneri asetäitja. Esimest korda sai ta ametlikult mõne klubi esindusmeeskonna enda kontrolli alla 2019. aasta veebruaris, kui ta juhendas Šveitsi kõrgliigaklubi FC Luzerni. Kehva hooaja alguse tõttu tema leping 2019. aasta detsembris lõpetati.

Young Boysi ja Luzerni treenerikarjääri vahel jäid Baseli U21 meeskonna peatreeneri (2013-2015) ja Baseli esindusmeeskonna abitreeneri roll (2018-2019). Baselis on ta töötanud ka skaudina.

Delfi Sport ja Eesti Päevaleht kirjutas novembri keskpaigas, et Eesti jalgpallikoondise järgmine peatreener tuleb Kesk-Euroopast. Juba toona oli mitmeid viiteid, et juhendaja tuuakse Saksamaalt või riigist, kus sakslaste jalgpallikultuuril suur mõju. Nende riikide sekka kuulub kindlasti ka Šveits.

Kesk-Euroopa jalgpalli toimimismehhanismidega on eestlased tutvunud juba mõnda aega. Miks aga just see piirkond? Rahvusvahelist jalgpalli jälgides on ilmselge, et just Saksamaalt tulevad praeguse aja parimad treenerid (Luzernist pärit Häberli emakeeleks on samuti saksa keel). Lisaks on neil üks oluline omadus, millest ka Eesti rahvusesindus võiks kasu lõigata. Kui paljud koondisetreenerid on eelkõige motiveerijad, siis sakslaste puhul hinnatakse nende oskust mängijaid pidevalt arendada. Saksa süsteemsus, töökultuur ja mängustiil sobivad eestlastele samuti hästi.

Thomas Häberli (paremal) koos Frankfurti Eintrachti peatreeneri Adi Hütteriga.

Häberlil on kokkupuuteid ka Eesti jalgpalliga. Ajakirja JALKA tänavuses maikuu numbris rääkis U17 koondise peatreener ja Flora spordidirektor Norbert Hurt, et aasta alguses oli Häberli noortekoondisel Šveitsi laagris "oma know-how'd jagamas". Kui suvel poleks ära jäetud Tallinnas toimuma pidanud U17 EM-finaalturniir, oleks Häberli eestlasi ka selle võistluseni abistanud.

Kell 21.16 väljastas Eesti jalgpalliliit pressiteate, milles alaliidu infojuht Mihkel Uiboleht ütleb:

"Eesti Jalgpalli Liidu juhatus arutas laupäeval peetud koosolekul väga põhjalikult meeste koondise peatreeneri küsimust. Teatavasti lõpeb ametisoleva peatreeneri Karel Voolaiu leping käesoleva aastaga.

Juhatus sai ülevaate kuuest kandidaadist ja tegi otsuse eelistuse osas. Nüüd peetakse sellest lähtuvalt läbirääkimisi. Mõistetavalt on praegu vara üksikasjalikke kommentaare anda. Arvan, et peatreeneri küsimuses saabub selgus kuu lõpus."

Eesti jalgpalliliidu president Aivar Pohlak ütles eelmisel esmaspäeval pärast 2022. aasta MM-i valikgruppide loosimist, et koondise järgmine peatreener tahetakse paika saada jõuludeks. Möödunud laupäeval tutvustati treenerikandidaate alaliidu juhatusele. Ta kinnitas, et kandidaatide kitsamasse ringi kuuluvad kolm nime, kelle seas on veel ametis olev peatreener Karel Voolaid ning kaks välismaalast.

"Lisaks neile on veel kolm kandidaati, kes on saadaval, aga kes selle valdkonna eest vastutajate hinnangul esimesse kandidaatide ringi ei pääsenud. Näitame juhatusele ka neid, keda oleks võimalik veel palgata," ütles ta.

Soccernet.ee foorumis on võimaliku kandidaadina läbi käinud ka taanlase Lars Olseni (59) nimi. Olsen on endine Taani koondise keskkaitsja (1986-1996 koondises 84 mängu, 4 väravat), kes on treenerina töötanud Taani klubides Bröndby, Randers, OB ja Esbjerg. 2011.-2019. aastani juhendas ta Fääri saarte koondist.

Laupäeval ütles Pohlak Soccernet.ee mikrofoni ees pärast FC Florale karika kätte ulatamist, kui alaliidus koosolek veel käis: "Täna me mingitest tulemustest teada ei anna. Teeme omad valikud ja hakkame edasi minema konkreetsete läbirääkimistega."