„UEFA CORE programmi kutsutakse erinevatest Euroopa riikidest triod, kuhu kuuluvad kohtunik ning kaks abikohtunikku. Seal läbivad nad hoolikalt välja töötatud ja kindla rutiiniga kava. Kümme päeva on nad kohapeal Šveitsis ja veedavad seejärel pool aastat kodumaal, kus jätkatakse tööd kaugteel suheldes nii oma juhendajaga kui ka andes ise tagasisidet oma arengu kohta,“ tutvustas Eesti Jalgpalli Liidu peakohtunik Uno Tutk.

Projektis ise juhendajana osalenud Tutk hindab ettevõtmise väärtust kohtuniku arengus ning toob eraldi välja võimaluse teenindada mänge välismaal: „Programmi viimaseks osaks kutsutakse kohtunikud taas kokku ning lisaks kõigele muule saavad nad end proovile panna Šveitsis ja Prantsusmaal.“

CORE annab kohtunikele võimaluse end arendada, mängida läbi erinevaid situatsioone ja oma arengut analüüsida. „Kursuse juurde kuulub intensiivne töö, kus lisaks praktikale nähakse igapäevaselt vaeva teooriaga. Praktilised situatsioonid mängitakse läbi spetsiaalselt ette valmistatud n-ö võistkondadega, kes oskavad simuleerida, sooritada tavapäratuid käike ja teha kõike, et noort kohtunikku heas mõttes segadusse ajada,“ ütles Tutk.

Eestist võtavad tänavu kursusest osa kohtunik Siim Rinken ning abikohtunikud Sander Saga ja Silver Sepp. Varasemalt on kohtunikena CORE’i läbinud Jaan Roos, Roomer Tarajev, Kristo Külljastinen, Juri Frischer ja abikohtunikena Silver Kõiv, Neeme Neemlaid, Maikel Mikson, Martin Lember, Aron Härsing, Veiko Mõtsnik, Rando Kesküla ja Riivo Stolts. Juhendajana on progammist osa võtnud ka Eesti kohtunike kehalise ettevalmistuse eest vastutav Ain Karutoom.

Tutk lisab, et programm võib avada uksi: „Minu juhendatav CORE'is oli näiteks tunnustatud serblase Miroslav Mažici üks abilistest ning samast kursusest võttis ka osa Jesus Gil Manzano Hispaaniast, kes on nüüdseks teenindanud kurikuulsat El Clasicot.“