Delfi hindab igakuiselt Premium liiga kümne meeskonna seisu – võtmata seejuures aluseks vaid tabeliseisu, vaid veel mitmeid erinevaid tegureid.

Esimese reitingu avaldasime vahetult hooaja eel, kui üleminekutetrall just läbi oli saanud. Teine reiting on nüüd teie ees.

1. FC Flora

Jah, Nõmme Kalju on tabelis eespool tänu rohkem löödud väravatele (vt tabeliseisu allpool), kuid laias laastus pole vahet, kas sa peksad Tartule või Paidele kolm või kuus väravat. Kui sul ikka seljatagune läbi tilgub - ja Kaljul on tilkunud juba neljal korral - siis on sul väljakul veel nõrki kohti.

Flora võidud seevastu on olnud kindlad, selja taga on suur ümmargune null. Emotsionaalselt tähtis on, et seejuures on veel võidetud meeskondi, kellelt mullusel meistril ja põlisrivaalil FC Levadial on õnnestunud vaid viigipunkt teenida - FC Infoneti ja Narva Transi. Vähemtähtsam pole ka 1:0 võit neilt mullu hõbemedali röövinud Sillamäe Kalevi üle.

2. Nõmme Kalju

Olgu selle seljatagusega, nagu on, aga neljast mängust maksimumpunktid teeninud meeskonda oleks patt madalamale asetada. Hästi on meeskonda sulandunud Ats Purje, kes oma kolme väravasööduga jagab selles arvestudes veel kolme mehega esikohta. Heas hoos on ka prantslane Allan-Axel Kimbaloula, kes on nelja mängu peale kõmmutanud kolm väravat.

Miinuspoolele võib kanda aga suure mure kunstmuruga. Vladimir Voskoboinikovi vigastus Sillamäel oli esimene tõsisem nähvakas, kuid ka Joel Lindpere pole just samal põhjusel kunagi veel algkoosseisus alustanud. Pole ka teine tipuründaja Tarmo Neemelo just enam esimeses nooruses... Ehk tuleks Kaljul mõelda koduselt ja armsalt Hiiu kunstmurustaadionilt tagasi Kadriorgu kolimisele?

3. Narva Trans

Idapiiri klubi on võrreldes mullusega justkui lausa tuhast tõusnud. 2014. aasta hooaja kaheksandana lõpetanud Trans on punkte röövinud juba Levadialt ja Sillamäelt, purustanud liiga uustulnuka Pärnu Linnameeskonna ning püsinud kuni lõpuvileni mängus FC Flora vastu (vaid 0:1 kaotus).

Ei pea pikalt nuputama nägemaks, et kogu selle edu üks suuremaid orkestrante on olnud Levadia poolt hüljatud Ukraina väravavaht Roman Smiško, kes meeskonna mitmel korral halvimast päästnud. Samuti on oma väärtust tõestanud juba ka Transi viimane ründetäiendus Vitalijs Zils Lätimaalt, kelle kontol on kolm väravat.

4. Pärnu Linnameeskond

Marko Lelovi juhendatav suvepealinnaklubi on esimese nelja mänguga tõestanud, et nad tulid esiliigast siia, et jääda. Pärnu edulugu toetub suuresti kaitseväelase Taavi Lauritsi õlgadele, kes ainsana on sel hooajal sepistanud kübaratriki (4:2 võidumängus Tammeka üle) ning juhib nelja väravaga liiga resultatiivsustabelit. Keskväljal juhatab edukalt vägesid mullu kõige ilusaima värava löönud endine Tammeka poolkaitsja Rauno Tutk, väärt täiendusena on end tõestanud ka Kaljust laenatud ja kolm väravasöötu andnud Robert Kirss.

5. FC Levadia

Marko Kristali hoolealused pole alustanud tiitlikaitsja vääriliselt. Viigid Infoneti ja Transiga näitavad, et meeskond ei mängi veel nii hästi kokku kui peaks. Ei saa öelda, et ülejäänud kaks mängu just kindlalt oleks võidetud - Paidest ja Tartust saadi jagu vaid üheväravalise paremusega.

Levadia loots on mitterahuldavaks hinnanud nii kaitseliini tegevust kui ka võimaluste realiseerimist. Sel nädalal lubatakse neil seda Tuleviku vastu veel harjutada, kuid sellele järgnevad kohtumised Sillamäe ja Kaljuga on küll valitsevale meistrile küpsuseksami eest.

6. Sillamäe Kalev

Sillamäe Kalevi tegeliku vormi kohta on raske põhjapanevat hinnangut anda, sest seda meeskonda pole hooaja alguses just lihtsa mängugraafikuga õnnistatud. Paidest ja Viljandist saadi küll kerge vaevaga jagu, kuid siis loosis lototroon neile vastasteks Flora ja Kalju, kellelt mõlemalt tuli vastu võtta üheväravaline kaotus.

Sillamäe ridades teevad ilma ikka samad vanad põhitegijad, kes eelmiselgi aastal - Daniil Ratnikov, Andrei Sidorenkov, Deniss Tjapkin... Selgelt tuntakse aga puudust Indoneesiasse parematele jahimaadele läinud väravamasinast Jevgeni Kabajevist.

7. Viljandi Tulevik

Nelja-aastase vaheaja järel taas meistriliigas mängiv Tulevik on saanud kolm kindlat kaotust, kuid ühe põhimõttelise võidu, kui 5:2 purustati teine uustulnuk Pärnu Linnameeskond.

Kiitust väärivad kahe väravaga hiilanud Indrek Ilves ja Sander Post ning väravasöötude arvestuses kahe sööduga teist kohta hoidev Karl Ivar Maar. Üllatavalt kõrgel asutakse ka kodumängude külastatavuse poolest - keskmine näitaja 391 annab neile seal teise koha.

Kui su meeskonnas on aga kolm ekskoondislasest hiiglast Sander Post, Joonas Tamm ja Jarmo Ahjupera, ei tohiks madalamale langemist enam väga palju lubada. Mängugraafikut vaadates just see saatus neid aga paraku lähivoorude järel tabab.

8. FC Infonet

Hooaega alustati väärtusliku 0:0 viigiga Levadia vastu, kuid viimases kahes voorus on ilmselt endalegi ootamatult raske pähkli otsa satutud. Võinuks arvata, et mullune viies meeskond sõidab eelmise aasta kaheksandast (Trans) ja seitsmendast kohast (Tammeka) kerge vaevaga üle, kuid hooaja esimene võit jäeti siingi veel ootele.

Tunda on Elevandiluuranniku ründaja Manucho kaotust. Hooaja algust jääb varjutama ka Flora mängus juhtunud Nikolai Mašitševi särgiintsident, mis tuleb täies mahus kirjutada Infoneti juhtkonna kraesse, kes kotist mehele vahetussärki ei mõistnud võtta.

9. Tartu Tammeka

Ülikoolilinna meeskond on täpselt nii hea, kui nende hetkekoht tabelis. Eelmise aastaga võrreldes paiknetakse vaid koha võrra madalamal ning taaskord tuleb juba esimeste voorude järel tõdeda, et kõrgseltskonda püsimajäämine saab olema piinarikas ja raske katsumus.

Senisteks ainsateks sähvatusteks on olnud 1:1 viigivärava löömine Levadiale (kuigi kaotati 1:2) ja viimase vooru viik Infonetiga, kuid 11 sisse lastud väravat tõotavad väravavaht Karli Kütile hooaja peale palju kummardamist võrku maandunud pallide järele.

10. Paide Linnameeskond

Mullu hooaja kuuendal kohal lõpetanud Paide kohta on häid sõnu raske leida. Uustulnukalt Pärnult nopiti küll üks viigipunkt, kuid ülejäänud mängudes on tulnud kaotusekibedust maitsta. Vjatšeslav Zahovaiko ja Nigeeria ründaja Jasper on paar helget hetke fännidele pakkunud, kuid kaitseliini mehed peaksid küll nädalas paar lisatrenni kavasse võtma. Äkki annab neid kuidagi Tartu meestega ühildada?

Premium liiga tabeliseis