Augusti lõpus Monacos toimunud UEFA klubide komitee kongressil arutati ideed juba väga tõsiselt ning sakslaste Bildi väitel pandi seal raamid enam-vähem paika: Meistrite liiga alagrupiturniirile jääks 32 klubi, Euroopa liiga alagrupiturniirile senise 48 asemel samuti 32 ning uue, seni nimeta klubisarja alagruppidesse pääseksid samuti 32 klubi.

Suure ja märgilise uuenduse põhjustena tuuakse välja eelkõige Euroopa liiga keskmise sportliku taseme ja seeläbi selle turunduspotentsiaali tõstmine, samal ajal on oluline ka see, et rohkem klubisid väiksematest riikidest saaksid oma võimaluse eurosarjas alagrupiturniirile jõuda. Sealjuures kaaluti esialgu hoopis Euroopa liiga alagrupiturniiri suurendamist 48 meeskonnalt 64-le.

Uue sarja turundus toimuks põhiliselt onlain-platvormidel ning selle saaks ellu kutsuda aastal 2021, mil algab UEFA sarjades järgmine kolmeaastane tsükkel. Praegune tsükkel algas tänavuse hooajaga.

Euroopa klubide assotsiatsiooni (ECA) esimees Andrea Agnelli, kes on ühtlasi Torino Juventuse juhatuse esimees, sõnas Horvaatias Splitis toimunud ECA assambleel, et plaanile on UEFA poolt antud roheline tuli. "Praegune mudel vajab uuendamist," sõnas itaallane. Loe tänastest uudistest lähemalt.

Pohlak: Eesti klubidele mõjuks selline sari täiendava motiveerijana

Samasugune mõte on päevakorral olnud varemgi - mõned aastad tagasi räägiti samuti sarnasest mõttest, ent toona jäi see idee mõneks ajaks unarusse. Eesti Jalgpalli Liidu presidendi Aivar Pohlaku sõnul on tegu väärt algatusega.

"Jah, põhimõtteliselt on tegemist sama plaaniga, millest varemgi juttu olnud, aga mis vahepeal toppama jäi. Asja mõte on anda väiksematele klubidele võimalus mängida rahvusvahelistes sarjades pikemalt kui vaid kvalifikatsioonifaas ehk siis vähemalt jõuludeni ja sisuks vajadus tõsta selle osa Euroopa klubijalgpalli taset ja arendada viimast tervikuna," selgitas Pohlak, rõhutades siiski, et detailidest on veel vara rääkida.

"Plaani lähemaks tutvustamiseks on vara – praegu ollakse alternatiivide kaalumise faasis, kust otsustamiseni jupp maad ja sestap ei söanda mingitest tärminitest esialgu kõnelda."

Eesti klubide jaoks, kelle mängud eurosarjades piirduvad tavapäraselt ühe-kahe ringiga, tähendaks selline võimalus mõistagi suurt lisamotivaatorit. On võimalik, et selline võistlussari pakuks iga UEFA liikmesriigi vähemalt ühele klubile võimaluse alagrupiturniiril osaleda.

"Eesti klubijalgpallile mõjuks sellise kava elluviimine nii täiendava motiveerija kui ka klubijalgpalli arengu argumendina," lisab Pohlak. "Samas peame nii meie kui ka teised analoogmaad jälgima, et lõhe kohaliku liiga sees ei kasvaks kõnealuse mõjul liiga suureks. Selles mõttes on hea, et asi langeb meil ajaliselt samasse hetke solidaarsusmehhanismide käivitumisega."