51-aastane Paatelainen on varem neli aastat olnud Soome koondise peatreeneriks ning selle aja jooksul kahel korral soomlastega ka Balti turniiril osalenud. Viimati Eestiga kohtudes tõid Ats Purje väravad aga Turus Eestile ilusa 2:0 võidu. Homne kohtumine on Paatelaineni jaoks aga Läti eesotsas täiesti esimene.

"Loomulikult on see eriline. Esimene mäng on alati selline, palju ootusi-lootusi, aga olen üritanud seekord end maha rahustada ja ootusi mitte liiga kõrgele ajada," rääkis Paatelainen. "Oleme koos olnud vaid paar päeva ja me pole saanud veel kõigest rääkida. Me pole praegu kindlasti isegi lähedal sellele, millisel tasemel me peaksime olema."

Paatelainen võttis ohjad üle Läti koondise läbi aegade parimalt juhendajalt, lätlased 2004. aasta EM-finaalturniirile vedanud Aleksandrs Starkovsilt, kelle kolmas katse koondise eesotsas osutus katastroofiks. Viimased sõprusmängud märtsis lõppesid košmaarselt: Fääri saartega ei suudetud enamat 1:1 viigist, tillukesele Gibraltarile osati 0:1 kaotada.

Sarnases rütmis on Läti koondis liikunud ka viimastel aastatel üldiselt. Mullu käidi FIFA edetabelis ära oma ajaloo kõige madalamal astmel (148.!), tänaseks on küll pisut kerkitud, ent 139. rida on siiski lätlaste endigi sõnul lausa piinlik. Võrdluseks: Eesti madalhetk saabus FIFA edetabelis kümme aastat tagasi, kui langesime põgusalt 137. kohale.

"Viimastel aastatel ei ole tulemused olnud sellised, mida oleksid mängijad, treenerid, siinne jalgpalliliit ja Läti rahvas oodanud. Meie ülesanne ongi nüüd seda parandada, nii lihtne see ongi," on Paatelainen lootusrikas.

Eesti koondis alustas tänavust Balti turniiri edukalt, alistades Rakveres Leedu 2:0. "Eesti on Läti jaoks väga raske ülesanne. Eestil on hea meeskond, nad on tugevad nii füüsiliselt kui vaimselt. Mängijad mängivad heades klubides ning nad on pärast Leedu alistamist ka täies enesekindlust. Kui viimaseid aastaid vaadata, siis on Eesti iga hooajaga sammu edasi teinud. Meid ootab ees väga raske mäng."