Olgu kohe selgeks tehtud, et tegemist pole jalgpallivõhikutega, vaid mundrimehed on ise ala suured fännid, Viikmaa isegi mänginud Lõvide meeskonnas koos praeguse koondise peatreeneri Martin Reimiga. Nad olid ka Tallinna 49. keskkoolis klassivennad. "Teised Lõvid jõudsid kaugemale, minu tee läks teises suunas. Hiljem olen mänginud Eesti madalamates liigades," rääkis politseimajor Viikmaa.

"Seda tööd ei saa teisiti teha, peab ikka endal ka huvi olema," lisas Põder, kes on alates 2004. aastast Lilleküla staadionil kas töökohustusi täites või pealtvaatajana ära näinud kõik koondisemängud.

Milleks Eesti politseinikke Brüsselisse üldse vaja? Oleks täna õhtul staadionile oodata vaid 20 Eesti fänni, võiksid nad kodus istuda, aga Eesti Jalgpalli Liidu kaudu on pileti soetanud tervelt 350 inimest, kellele võivad lisanduda kohalikud eestlased.

"Selline koostöö on mõlemale poolele hea, nii meie kui ka võõrustava riigi politseile. Meie tunneme Eesti fänne rohkem ja võime vajadusel kasvõi nägusid aidata tuvastada. Või lahendada eestlastel keelebarjäärist tekkivaid probleeme. On olnud näiteks juhtumeid, kus me oleme humalaveega liiale läinud Eesti fänni oma vastutusele võtnud ja palunud kohalikul politseil temasse leebemalt suhtuda. Fänn lubab, et käitub edaspidi korralikult, aga kui uuesti libastub, siis me teda plate peale minekust muidugi päästa ei saa," rääkis Põder.
"Oleme humalaveega Eesti fänni oma vastutusele võtnud ja palunud kohalikul politseil temasse leebemalt suhtuda."
Politseimajor Valdo Põder

Eesti politseinikud võivad abiks olla ka juhul, kui fännid tahavad läbi linna staadionile rongkäiku korraldada. Staadionil ja selle ümber hoiavad nad enne mängu eestlaste lähedusse, kuid matši ajaks liituvad kohalike korrakaitsjatega kontrollruumis.

Ohutase 3 - mida see tähendab?

Siinkohal tahavadki politseinikud üle rõhutada, et Belgias välja kuulutatud ohutaseme 3 (tasemeid on kokku neli - toim) tõttu ei lubata kedagi staadionile kotiga. Isegi naisterahvaid väikse käekotiga mitte. Kas kolmanda ohutaseme tõttu peaksid inimesed ärevust tundma?

"Otsest infot planeeritava terrorirünnaku kohta hetkel pole, aga seda ei saa päriselt välistada. Kui meile selline info laekub, siis me loomulikult kommunikeerime selle vajalikesse kanalitesse," lausus Põder.
NB!
Oluline info fännidele: kottidega staadionile sisse ei lubata. Kott tuleks jätta koju või hotelli.

Eestis on suurte spordiürituste turvamise koolituse saanud Põdra sõnul umbes kaheksa politseinikku. Samasse suurusjärku jääb ka välisreisidel kaasas käivate mundrimeeste arv. Põder on käinud jalgpalliga Põhja-Iirimaal, Iirimaal, Leedus ja Inglismaal, Viikmaa lisaks Hollandis, Lätis ning tänavu suvel Rio de Janeiro olümpiamängudel. Koos viibiti ka mullu sügisel korvpalli EM-finaalturniiril Riias.

Ootavad võitu

Eesti politseinikud tunneb staadioni läheduses ära siniste vestide järgi, rinnal Eesti lipp. Muidu liiguvad nad Brüsselis ringi erariietes. "See on iga võõrustava riigi enda otsustada, kas ta tahab meid näha mundris või mitte. Oleme olnud ka Eesti politsei vormis, aga seekord piirdume vestidega," märkis Viikmaa.

Mida õhtusest mängust oodata? Põder ootab ikka võitu. "Kui võiduvõimalust poleks, ei peaks ju mängimagi. Kirjutaksime tabelisse punktid ära ja igaüks toksiks oma klubi juures edasi. Tahaks näha ilusat mängu. Et niisama asja ära ei antaks ja meestel platsil olles ikka silm säraks!" soovib ta Eesti koondisele.

Mäng Brüsselis algab Eesti aja järgi kell 21.45 (kohalik aeg 20.45). Delfi ja Eesti Päevaleht alustab otseblogiga staadionilt paar tundi varem.