Tuletan meelde, et neljandas liigas on vaid väljakukohtunik, kes peab kahe meeskonna armaadaga üksi hakkama saama. Kahtlemata keeruline ja eriti veel siis, kui sa oled algaja vilemees. Kuskilt tuleb ju alustada. Absoluutselt mõistetav, et üksi kõiki olukordi märgata pole võimalik, eriti mis puudutab suluseise, kus otsuste tegemisel on tavapäraselt abikätt ulatamas abikohtunikud. Vaid imemehed suudaks üksi kõikjale jõuda ja tekkivaid küsimusi eksimatult lahendada.

Samas on siililegi selge, et vaieldavaid olukordi tekib nii või naa. Ja kohtunik peaks minu arust nendes olukordades sobitama end selgelt rahustava elemendi rolli, mitte sütitama oma väljaütlemistega veelgi ägedamat "tulevahetust". Nad peaks tajuma, et vile hambus ja kaardid taskus ei muuda kedagi kaheks tunniks Pierluigi Collina´ks. Isegi kui unenägudes on seda juhtunud, siis kahjuks või õnneks päise päeva ajal kipub kõik jääma reaalsuse piiridesse. Olen sel hooajal 4. liigas väljakul käinud viies mängus ja kolmes neist on Collina ise kohal olnud! Isegi gramm kangemad mehed. Kohe üldse ei eksi ja kui miskit julged paotada, siis peedistatakse mõnuga.

Ausalt öeldes võivad sellised vilemehed harrastusjalgpalluri pidupäeva täiega pekki keerata. Mitte, et ma ise oleks mingi lillelaps aasal, kes viisakalt kummardab ette ja taha ning kes roppusi pole kuulnudki, rääkimata nende õhku paiskamisest, aga kui ikka mees vilistada ei mõista või ei taha ning hakkab veel võimu demonstreerima, siis teeb hinge täis küll. Möödunud nädalavahetusel saingi punase, enda teada esimest korda. Kohtunik otsustas mängu, kuna jättis vilistamata olukorra, kus vastane pidanuks reeglite kohaselt saama automaatse kollase kaardi. Pall jäi mängu, vastane lõi värava, "katus" sõitis. Lühidalt.

Tegelikult oleks väga huvitav kuulda või lugeda Eesti Jalgpalliliidu peakohtuniku Uno Tutki vastust antud arvamusloole. Mina tahaks küll, et kohtunik võtaks mind mänguväljakul võrdse partnerina, mitte ei näitaks igal võimalikul moel oma kõrkust ja ülbust. "Kes sina siin selline oled? Julgesid mind eksimuses süüdistada? Hakka astuma, mida sa seletad?" on tüüpilised kaitsepoosid kui ise on pandud täiega korstnasse.