Aivar Pohlak, läbi aastate on Eesti aasta kodanikuks nimetatud kolm sportlast – 2004. aastal sõudja Jüri Jaanson, 2006. aastal suusataja Andrus Veerpalu ja nüüd sai tiitli lõpuks ka jalgpallur. Mida see Eesti jalgpallile tähendab?

Mis sõudjasse ja suusatajasse puutub, siis ilmselt on otsustajatel spordi jaoks säravatel aastatel oluline seda tähendust rõhutada ning kuna tänavu läks jalgpallil väga hästi ja jalgpallikoondisel oli kõnealustes tähendustes ka sobivalt soliidne liider, siis nagu ma kultuuriministri kõnest aru sain, polnud valiku tegemine keeruline. Mida see tähendab jalgpallile? Julgeksin öelda, et kuigi ära märgiti Konstantin Vassiljev kui kodanik, siis laiendaksin temale omistatud au siiski – nii nagu laureaat isegi on öelnud – kogu jalgpallile. Oleme ju alati rõhutanud püsiväärtuste tähendusi ja seda, et soovime jalgpalli arendada ühiskonna-keskselt ja endast riigile ja rahvale anda. Mõistagi tõi sportlikult edukas aasta ka jalgpalli teised tähendused fookusesse. Kindlasti on Konstantin Vassiljev väga hea valik, sest ta on mitmes tähenduses tark jalgpallur ja kannab läbi päritolu ka mitmeid teisi meie ühiskonna jaoks olulisi tähendusi.

Kas Vassiljevi nimetamisel aasta kodanikuks tuli ka tagatubades pisut lobitööd teha või oli see puhtalt kultuuriministeeriumi enda otsus?

Mitte mingit lobitööd me ei teinud - niipalju kui mulle põgusalt kõrva jäi, oli žürii koosseis märksa laiem kui kultuuriministeerium ja otsustajate seas 7 või 8 organisatsiooni esindajad.