Sildaru loobumise põhjuseks oli hüppemäe liiga lauge hoo võtmise nõlv, mille tõttu on sportlastel keeruline saada piisavat kiirust hüpete jaoks. Lisaks Sildarule loobusid eelvõistlusest ameeriklanna Eileen Gu ning šveitslanna Giulia Tanno, kes vigastas kukkudes kätt.

„On kahju, kuid elu on selline. Pean rohkem sööma hakkama,“ ei lasknud Kelly enda tujul langeda ning asus seejärel naiste võistluse kvalifikatsiooni vaatama.

Vaatamata kehvale hoole üritas Kelly endast siiski maksimumi välja pigistada. Nimelt avati laskumisnõlva tipust veel väravad ja eestlanna sai veelgi kõrgemalt hoogu võtta. Enne hüppesse minekut on aga mäel liialt pikk lauge osa, mis kustutab kergema kehakaaluga sportlastel eelnevalt kogutud kiiruse.

„Tulengi teistest palju kõrgemalt. Teen switch 540 ja hüppan lihtsalt nukki. Kui võistlusalasse sisse sõidad, siis kaob hoog ära. Alguses on hoog, kuid seejärel kaob lihtsalt ära,“ selgitas Kelly ise enne Big Airi kalifikatsiooni ning tunnistas, et keerulisemate trikkide korral maanduks ta juba enne nukki ja niimoodi on oht end vigastada ja lisaks saaks sellise soorituse eest juba 0 punkti (enne nukki maandutud hüpe arvesse ei lähe).

„Ei saagi väga trikke teha. Sellise hüppe eest ei saaks mingeid punkte. Kui enne nukki maanduda, siis ei saagi üldse punkte,“ lisas Kelly. „Nüüd vaatame võistlust ja puhkame järgmisteks päevadeks.“

Seejuures on seekordne hooprobleem tulenev ainult hüppenõlva eripärast. Kui teinekord pidurdab kiirust lumesadu, siis kvalifikatsiooni ajal paistis Park City's päike ning hüppenõlval oli isegi taganttuul. Seega klimaatiliselt olid tingimusd ideaalsed, kuid hüppenõlv ei lubanud lihtsalt koguda vajalikku kiirust.

MM-il on naistele järgmine start teisipäeval, kui kavas on pargisõidu kvalifikatsioon.

ENNE VÕISTLUST:

Reedel oli Aspenis esmalt Big Airi hüpete ametlik treening. Laupäeval on kavas veel tunnine harjutuskord ning seejärel tehakse algust naiste võistluse kvalifikatsiooniga. Eelvõistlus algab Eesti aja järgi kell 18.40. Finaal toimub Eesti aja järgi laupäeva öösel vastu pühapäeva kell 4.00.

Jaanuari lõpus Aspenis toimunud X-Mängudel sai viimati näha, et kohtunikud hindavad Big Airis eelkõige kahekordset saltot, mida Sildaru repertuaaris veel ei ole. Pronksmedalini küündis ta paljuski tänu X-Mängude uuele reeglile, mille järgi tuli hüppeid sooritada vasakule ja paremale poole ehk maksvusele pääses tema mitmekülgsus. MM-il sellele aga loota ei saa. Eriti pingeline saab olema kvalifikatsioon. Seal on kõigil kaks katset, millest arvesse läheb parem. Rahvusvahelise suusaliidu FIS kodulehe teatel saab finaali kaheksa paremat. „Kui paljud konkurendid saavad edukalt duublid kirja, siis võib tõesti keeruliseks minna,” tunnistas Kelly treenerist isa Tõnis Sildaru.

Finaalis oleks juba lihtsam. Seal on kolm katset, millest arvesse läheb kaks. Trikid ei pea olema tehtud erinevatesse suundadesse, piisab erinevatest hüpetest.

Suurimad soosikud on šveitslannad Mathilde Gremaud ja Sarah Höfflin, norralanna Johanne Killi, ameeriklanna Maggie Voisin ning prantslanna Tess Ledeux.

Gremaud võitis hiljuti Aspeni X-Mängudel Big Airis kuldmedali. Big Airis triumfeeris ta ka 2017. aasta Norra X-Mängudel. Mullustel Pyeongchangi olümpiamängudel sai ta pargisõidus kaela hõbemedali.

Höfflin võitis Aspeni X-Mängudel Big Airis kuldmedali aasta aega tagasi ning seejärel triumfeeris ta ka Pyeongchangi olümpial pargisõidus.

Killi näitas Big Airis kõrget taset alles hiljuti, kui ta võitis Aspeni X-Mängudel Gremaud’i järel ja Sildaru ees hõbemedali. Eestlanna järel pidi napilt neljanda kohaga leppima Ledeux.

Kokku on kvalifikatsiooni stardinimekirjas 19 naist. Sildaru on järjekorras 10. Esimesena tuleb mäest alla Ledeux ning viimasena Voisin.

Hiljutiste Aspeni X-Mängude Big Airi võistluse lõpptulemused:

1. Mathilde Gremaud (Šveits) 83,00 punkti (vasakule 47,00; paremale 36,00)
2. Johanne Killi (Norra) 80,00 (vasakule 32,00; paremale 48,00)
3. Kelly Sildaru (Eesti) 79,00 (vasakule 38,00; paremale 41,00)
4. Tess Ledeux (Prantsusmaa) 78,00 (vasakule 46,00; paremale 32,00)
5. Sarah Höfflin (Šveits) 72,00 (vasakule 27,00; paremale 45,00)
6. Giulia Tanno (Šveits) 71,00 (vasakule 38,00; paremale 32,00)
7. Elena Gaskell (Kanada) 63,00 (vasakule 30,00; paremale 33,00)
8. Maggie Voisini (USA) 44,00 (vasakule 44,00; paremale 0,00)

Delfi Sport toob MM-i Big Airi hüpete sündmuste käigu lugejateni otseblogi vahendusel.

Kelly Sildaru võistlusprogramm MM-il, võistluste ajad Eesti kellaaegade järgi

2. veebruar kell 18.40 Big Airi kvalifikatsioon
3. veebruar kell 4.00 Big Airi finaal
5. veebruar kell 18.50 pargisõidu kvalifikatsioon
6. veebruar kell 20.00 pargisõidu finaal
7. veebruar kell 18.10 rennisõidu kvalifikatsioon
9. veebruar kell 20.00 rennisõidu finaal