Hetkeolukord punktiarvestuses

Kataloonia ralli eel on Ott Tänakul kirjas 240, Sébastien Ogier'l 212 ja Thierry Neuville'il 199 punkti.

Kuna ühel sõitjal on ühelt MM-rallilt võimalik saada kokku 30 punkti, vajab Tänak enne hooaja viimast rallit Austraalias MM-tiitli kindlustamiseks nii Ogier' kui Neuville'i ees vähemalt 30-punktilist edu.

Võrdsete punktide korral loetakse hooajal saadud rallivõite, mida Tänak on saanud kuus, Ogier kolm ja Neuville kaks - seega oleks võrdsete punktide korral Tänak maailmameister, sest Ogier'l on võimalik võita maksimaalselt viis ja Neuville'il neli etappi.

Punktisüsteem

MM-rallil teenivad punkte kümme paremat. Esikoht saab 25, teine koht 18, kolmas 15, neljas 12, viies 10, kuues 8, seitsmes 6, kaheksas 4, üheksas 2 ning kümnes 1 punkti.

Lisaks jagatakse ralli viimase katse ehk punktikatse eest lisapunkte - punktikatse võitja teenib 5, teine koht 4, kolmas 3, neljas 2 ja viies 1 punkti.

Ralli üldseis pärast laupäeva:

Millisest tulemusest Tänakule tiitli kindlustamiseks piisaks?

Kuna Sébastien Ogier'l purunes reedel roolivõim ning ta kaotas seetõttu enam kui kolm ja pool minutit, on ta ilmselt suurest mängust väljas, kuigi praeguse seisuga saaks ta kaheksanda koha eest 4 MM-punkti ning võib lisa hankida ka punktikatselt. Et Ogier oleks tiitlimängust väljas, tuleks Tänakul saada Kataloonia rallil Ogier'ga võrreldes kaks punkti rohkem.

Hetkeseisuga on Tänaku suurem ohustaja aga ralli liidrikohta hoidev Thierry Neuville, kes saaks praeguse seisuga võidu eest 25 punkti ning on kindlasti ka punktikatselt lisa ootamas. Et tiitel kindlustada Kataloonias, ei tohiks Tänak Neuville'ile sel etapil ära anda rohkem kui 11 punkti.

Kui ralli lõppeks praegusel seisul (Neuville võtab võidu, Tänak kolmanda koha ning Ogier kaheksanda koha), oleks punktiseis järgmine: Tänak 255, Neuville 224, Ogier 216. Sel juhul jääks kõik punktikatse teha - isegi kui Neuville punktikatse võidaks (229 punkti), oleks Tänakul võimalik punktikatse teise kohaga (259 punkti) MM-tiitel kindlustada.

Teoreetiliselt oleks Tänakul võimalik tiitel Kataloonias kindlustada ka siis, kui Neuville ralli võidab ja Tänak ise neljanda või isegi viienda koha saab - sel juhul peaks aga Neuville punktikatsel ebaõnnestuma ning Tänak omakorda sealt kõvasti lisa võtma.