Kõik sai alguse mullu 22. novembril, kui politseipatrull märkas kihutavat Mäkineni. Autoralli neljakordsele maailmameistrile sappa võtnud politsei jälitas Mäkineni ligi kaks kilomeetrit, mille jooksul oli tema keskmiseks kiiruseks 149 km/h. Antud teelõigul oli lubatud kiiruseks 100 km/h.

Mäkinen sõnas, et kihutamine oli tingitud möödasõidust. "Tulin just Jaapanist ja ja tegin ühe lolli vea, mida poleks pidanud juhtuma," rääkis soomlane Iltalehtile. "Tahtsin veoautost mööda saada, et ajas üht minutit säästa."

Politsei määras Mäkinenile kihutamise ees trahvi 28 päevamäära ulatuses ehk tema sissetulekut arvestades tuli see kokku 37,128 eurot. Ühe päeva kohta teeb see 1326 eurot. Teatavasti määratakse Soomes kiiruse ületamise eest trahv sõltuvalt selle järgi, kui suur on süüaluse sissetulek.

Mäkinen ei olnud aga nõus nii suurt trahvi maksma, sest tema sõnul oli ta sissetulek viimasel ajal hoopis vähenenud. Endine ralliäss tunnistas kohtus, et teenib praegu 10 000 eurot kuus. Mäkineni taotlus läkski kohtus läbi ning neljakordne maailmameister pidi lõpuks rahakotti kergendama 2940 euro võrra.

Mäkineni tunnistus tekitas aga Soome meedias palju küsimusi, sest 2017. teenis ta tulu 1,8 miljonit eurot ning veel 2018. aastal 1,3 miljonit. See teeb kuu keskmiseks palgaks üle 100 000 euro. Mäkinenile kuulub 75% firmast Tommi Mäkinen Racing OÜ, mis teatavasti tegeleb ralliautode valmistamisega. Mäkineni poegadele kuulub firmast 25 protsenti. Ettevõte käive oli 2018. aastal 59,9 miljonit eurot ja kasum 3,9 miljonit eurot.

Antud ettevõte on registreeritud nii Soomes kui ka Eestis Rae vallas Peetri alevikus. Kui veel 2016 või 2017. aasta Eesti poole tulemuste kohta võis öelda tagasihoidlikud, siis 2019. aastal lendasid näitajad raketina üles. Käive kasvas aastaga 30 korda, 15,1 miljoni euroni. 2017. aasta veidi väiksema kui 5000 eurose kahjumi kõrvale ilmus 2019. aastal 8,4 miljoni eurone puhaskasum, kirjutas Ärileht mullu augustis.

Iltalehti uuris Mäkinenilt, kuidas täpsemalt on tema kuu sissetulek kahanenud 10 000 euro peale. "Osa minu palgast tuleb Eestist," rääkis maailmameister. Tema jutust tuleb välja, justkui poleks ta Eestis teenitud tulu Soomes deklareerinud. "Ma ei ole sellele niimoodi mõelnud. Prokuratuur vaatas minu tulu Soome kodanikuna ehk mis ma Soomes teeninud olen."

Mäkinen võttis hiljem omakorda Soome väljaandega ühendust ja lisas, et käitus politseinikelt saadud juhiste järgi ehk hankis palgatõendi, mis näitas, et Soomes on tema kasum 2019. aastal vähenenud. "Usun, et olen käitunud vastavalt instruktsioonidele ja ühtlasi saanud nüüdseks väärilise karistuse. Mul on kihutamise pärast väga kahju, see ei ole minu jaoks liikluses harjumus."

Soomes tuleb aga trahvide määramisel arvestada kõikide sissetulekutega - nii seda, mis on teenitud Soomes kui ka väljaspool. Kui prokuratuur tuvastab, et inimene on oma sissetulekute osas esitanud riigile valeinformatsiooni, võib teda ees oodata uus süüdistus pettuses, mis on juba kriminaalkorras karistatav.