Ralli viimasel ehk punktikatsel pidi Tänak rajale tulema ühena esimestest, aga suutis sellest hoolimata teha hea sõidu ning viienda kohaga endale MM-sarjas ühe lisapunkti teenida. Ootamatuaga väga kavala võttega paistis silma aga Sébastien Ogier, kes otsustas strateegiliselt starti sihilikult hilineda ja kümnendast kohast loobuda, aga seevastu kõige viimase WRC autona punktikatsele lähte saada, et võimalikult heades teeoludes lisapunkte püüda. Ogier' jaoks läkski kaval võte hästi - ta sai punktikatsel teise koha ning võttis endale neli MM-sarja lisapunkti.

Punktikatse võidu võttis Tänaku tiimikaaslane Esapekka Lappi, kes tõusis võimsa sõiduga viimase katsega ka ralli kokkuvõttes Hayden Paddoni ees neljandale kohale. Ogier' järel sai punktikatse kolmanda koha Andreas Mikkelsen, kes edestas Neuville'i ja Tänakut.

Ralli lõpptulemused:


PÜHAPÄEV:

Tänak jätkas hoolimata kehvast olukorrast pühapäeva võimsalt, võttes 21-kilomeetrisel katsel kena katsevõidu. Teisel katsel - päeva esimese katse teisel läbimisel - säästis eestlane aga rehve ning lootis võimalikult head tulemust ralli viimaselt kiiruskatselt, mille parematele jagatakse ka MM-sarja üldarvestuses boonuspunkte.

LAUPÄEV:

Tänak alustas päeva kahe järjestikuse katsevõiduga ja jäi enne lõunapausi 11. katsel napilt teiseks. Hoolduspausilt tulles võttis Tänak tagasi veel väärtuslikke sekundeid võrdluses tiimikaaslase Jari-Matti Latvalaga, jäädes seitsmendast kohast maha vaid 0,5 sekundiga, kuid 13. katse rikkus saarlase tuju lõplikult. Tänak kaotas seal parematele üle kahe minuti, sest põrkas 5,1 km pärast starti kokku varem lumevalli põrutanud ja aeglaselt liikunud Kris Meeke'iga (Citroen). Finišis rääkis Tänak, et Meeke rammis ta teelt välja, britt aga süüdistas otsasõidus eestlast.

Päeva lõpetasid kaks lühikest katset, millest esimese Tänak Karlstadi hipodroomil võitis ja teisel sai viienda koha.

Rallit juhib täna neli katset võitnud Thierry Neuville (Hyundai) iirlase Craig Breeni (Citroen) ja norralase Andreas Mikkelseni (Hyundai) ees.

Üldseis laupäeva lõpuks:

REEDE:

Reedene võistluspäev algas Norra pinnal toimunud 21,26-kilomeetrise katsega, mille Tänak läbis võimsalt kõigist teistest kiiremini: lähimad jälitajad, norralased Andreas Mikkelsen ja Mads Östberg jäid eestlasele alla kuue sekundiga, kuus ja pool sekundit kaotas ka Thierry Neuville. Teepuhastaja rollis olnud Sébastien Ogier kaotas aga näiteks 12,5 sekundit.

Päeva teisel katsel Tänak enam katsevõitu kirja ei saanud - nii esimesena alustanud Ogier kui teisena rajale läinud Tänak kurtsid suure koguse lahtise lume üle, mis nende hoogu tublisti pidurdas. Katsevõidu võttis Thierry Neuville, kes läks mõnesekundilise eduga Tänaku ees ka ralli üldliidriks.

Ralli neljanda katse lõpukilomeetrid olid korraldajate poolt jäetud korralikult lumesahaga üle käimata ning see tõi suurt kasu hiljem startinud meestele. Sébastien Ogier ja Ott Tänak kaotasid teistega võrreldes ümmarguselt 20 sekundit, mis saatis Tänaku ka kokkuvõttes teiselt kohalt ühe ropsuga seitsmendaks - kaotust Neuville'ile enne hoolduspausi 19,4 sekundit.

Ka viiendal katsel olid esimesed kolm startijat - Ogier, Tänak ja Latvala - teepuhastajate rollis ning kõrgesse mängu ei sekkunud. Katsevõidu võttis uusmeremaalane Hayden Paddon, ralli liidritest jääb MM-sarja esikolmikuna esimestena startivad Ogier, Tänak ja Latvala üha kaugemale.

Kuuendal katsel nägid fännid ralli esimesi sõiduvigu - väiksed eksimused tegid nii Elfyn Evans kui Esapekka Lappi. Kui Evans oli eelneva rehvipurunemise tõttu niigi kehvas seisus, siis Lappi kukkus väikese väljasõidu ja paarikümnesekundilise ajakaotuse tõttu teiselt kohalt hoobilt viiendaks.

Seitsmendal katsel kaotas tavapärasega võrreldes veel 20 sekundit juurde Ogier, kes aga WRC TV-le oma võimalikku eksimust kommenteerimast keeldus.

Üldseis reede lõpuks:


NELJAPÄEV:

Tänak sõitis publikukatsel paaris Thierry Neuville´iga ja oli belglasest sekundi jagu kiirem. Kohe stardist sai paremini minema ning puhta sõiduga kasvatas edumaad veelgi. Viiekordne maailmameister Sebastien Ogier tegi publikukatsel näpuka ja läheb homsele päevale vastu 9. kohalt. Aga vahed on mõistagi olematud. Ogier jääb Tänakule alla 2,5 sekundiga.

SS1 tulemused: 1. Tänak 1.32,7 ; 2. Latvala 1.33,0 ; 3. Östberg 1.33,3 ; 4.-5. Mikkelsen ja Meeke 1.33,6 ; 6. Neuville 1.33,7.

Delfi kajastab ralli sündmusi otseblogis. Kohapeal on Delfi ja Eesti Päevalehe sporditoimetuse juht Peep Pahv.

Hea lugeja, kes sa oled kohapeal! Nagu ikka, ootame teie pilte ja muljeid raja äärest aadressil sport@delfi.ee!

AJAKAVA

3. päev (18. veebruar)

SS17 Likenäs 1 (21,19 km) 08:50
SS18 Likenãs 2 (21,19 km) 10:51
SS19 Torsby 2 [Power Stage] (9,56 km) 13:18