Just selline on tuleval aastal kõigi aegade noorima sõitjana F1 debüüti tegeva Max Verstappeni taust, kelle papa Josiga Villeneuve 1996.-2003. aastani maid jagas.

Praegu veel 16-aastane hollandlane lõpetas alles eelmisel talvel sõidud kardiroolis. Sel aastal osaleb ta FIA Euroopa vormel-3 meistrivõistlustel. Augustis korjas Verstappeni üles Red Bulli juunioride tiim.

"Superlitsentsi saamine peaks olema tähendusrikas, mitte lihtsalt 300 km läbimisel antav paber ja ongi kõik. Miski on selles süsteemis mäda," ütles Villeneuve ajakirjale Autosport.

"See on nagu kingituse saamine ilma, et sa selle ära oleksid teeninud. Aga levib mõtteviis "mida noorem, seda parem". Mis siis järgmine samm oleks? Palkame imidži mõttes mõne 15-aastase?"

"Asjad on valepidi. Caesar ja Napoleon olid alguses head, aga imperaatoriks saamine võtab aega. Selleks tuleb vundamenti laduda. Ei loe, et sa oled talendikam või kiirem, vaid sa ehitad, õpid ja saad seeläbi meheks," ilustas Villeneuve oma mõtet.

"Ta on alles poisike, see on väga riskantne. Sa ei võtaks ju 16-aastast, kes pole veel ülikooligi läinud, parimasse haiglasse arstiks, isegi kui ta on väga hea ja väga intelligentne. Sa pead lõivu maksma, sa pead selle välja teenima, sest ainult nii saad sa meheks."

Villeneuve'i arvates pole Verstappeni liitumine F1-ga spordialale hea isegi siis, kui teda kohe edu peaks saatma.

"See on halvim, mis kunagi vormel ühega juhtunud, kuna sellel on kaks võimalikku efekti: see kas hävitab ta enda või kui ta on isegi kohe edukas, muudab F1 mõttetuks. Mis F1 siis oleks? Mitte midagi. See ei teeks kellelegi head," ütles kanadalane.

Villeneuve tõi välja ka turvalisuse aspekti, öeldes, et Verstappeni konkurendid võivad end tema kõrval sõites ebakindlalt tunda.

"Sinu jaoks on see lõbus ja sa ei hinda ohte samamoodi. Ma mäletan, et kui ma 17-aastaselt Formula 3-s sõitsin, ei mõelnud ma nii nagu hiljem, kuna ma polnud veel lõivu maksnud."