Kahe mehe omavahelisi jahedaid suhteid arvestades tõotab tulla verine võitlus viimaste ringideni välja. Rosbergile piisab MM-tiitli kindlustamiseks igasugusest poodiumikohast, Hamilton peab lootma tiimikaaslase ebaõnnestumisele ja ise võimalikult kõrgel kohal lõpetama.

Kas pühapäevane etapp läheb ajalukku kui üks dramaatilisemaid lõpplahendusi läbi aegade? Raske ennustada, eriti kui ees on valik selliseid pööraseid sõite!

James Hunt vs Niki Lauda, Jaapani GP 1976

See vastasseis jõudis isegi Hollywoodi kinolinale. Põnevus kippus tiitliheitlusest kaduma hooaja keskel, kui Lauda sai Saksamaa GP avarii järel tõsise põletuse ja vajus haiglavoodisse. Imekombel oli austerlane juba kolme etapi pärast rajal tagasi ega plaaninud oma suurimale rivaalile midagi nii kergelt kinkida.

Pühapäevase põhisõidu eel oli Lauda üks neist, kes ohtlikult vihmamärjal rajal sõitmise vastu protestis. Lauda astuski teisel ringil autost välja, kuid Hunti tiitlivõit rippus ruudulipu langemiseni juuksekarva otsas - britt pidi rehvi purunemise tõttu tegema boksipeatuse, mis kukutas ta neljandaks. Lõpu eel möödus ta kahest konkurendist ja tõusis poodiumile, võites MM-tiitli Lauda ees vaid ühe punktiga!

Alain Prost vs Nigel Mansell vs Nelson Piquet, Austraalia GP 1986

Williamsi piloot Mansell läks viimasele etapile kuuepunktilise eduga, kuid lootus tiitlivõidule säilis ka McLareni meestel Prostil ja Piquet'l. Esikohalt alustanud Mansell langes esimesel ringil neljandaks, kuid tõusis 18 ringi enne lõppu tiitlivõiduks vajalikule kolmandale kohale tagasi. Ringiga mahajäänutest möödudes purunes britil rehv ning ta katkestas.

Piquet kihutas MM-tiitli poole, aga tiim kutsus ta liidrikohalt boksi. Lihtsalt ettevaatusest rehve vahetama. Brasiillane väljus boksist teisele kohale Prosti selja taha. Prost võitis sõidu ja pälvis tiitli kahe punktiga Manselli ees.

Alain Prost vs Ayrton Senna, Jaapani GP 1989

See polnud küll viimane etapp, kuid just seal otsustati selle hooaja tiitli saatus.

Terve hooaeg tehniliste probleemidega maadelnud Senna vajas tiitlivõiduks viimasest kahest etapist kahte võitu. Senna võitis kvalifikatsiooni kindlalt, kuid Prost möödus temast juba Suzuka stardis. Riskialdis brasiillane püsis prantslasel kogu sõidu tihedalt kannul, möödudes McLaren-Honda tiimikaaslasest 46. ringil, viimasel šikaanil enne stardisirget.

Prost võttis omakorda sappa ning üritas mööduda, kuid Senna pani "ukse kinni" ja põhjustas kokkupõrke. Prost oli sunnitud katkestama, Senna lükati rajale tagasi. Viimane võitis ka sõidu ja arvas, et viimasel etapil läheb veel andmiseks. Paraku mees diskvalifitseeriti. Abi polnud ka McLareni hilisemast protestist. Prost võitis tiitli.

Ayrton Senna vs Alain Prost, Jaapani GP 1990

Deja vu. Siin me jälle oleme, kuid mitte enam tiimikaaslastena. Senna jätkas McLarenis, Prost sai istumise alla Ferrari. Rivaliteet aga jäi.

Senna läks Jaapanisse üheksapunktilise edumaaga ning vajanuks kahest viimasest etapist lihtsalt paremat tulemust. Ta hõivas ka esimese stardikoha, kuid kaebas, et peab startima mustemalt rajapoolelt. Ometi lubas ta esikoha tagasi võidelda, kui puhtamalt teelt alustav Prost peaks mööda minema. Mees sõnast... Prost läks esimesse kurvi liidrina ning hoidis oma sõidujoont, Senna kiirendas ja pressis end kõige väiksemasse pilusse sisekurvi. Kontakt oli vältimatu. Mõlemad tegid pirueti ja maandusid kruusa peal. Katkestamine.

Sennale jäi üheksapunktine edumaa. Üheksa punkti jagati toona ka võidu eest. Kui Prost oleks ka viimase etapi võitnud, oleks ta pidanud oma Kanada GP viiendast kohast loobuma, sest sealt korjas ta oma hooaja kasinamad punktid.

Damon Hill vs Michael Schumacher, Austraalia GP 1994

Hooaja viimasele 81 ringile vastu minnes oli Schumacheril 92 ja Hillil 91 punkti. Schumacher kvalifitseerus teisena, Hill kolmandana. Mõlemad möödusid esimeses kurvis liidrist Nigel Mansellist. Sellisena püsis järjestus, kuni Schunacher 36. kurvis eksis ja Hillile kuuendas kurvis möödumisvõimaluse kinkis.

Kas Schumacher jättis tavaliselt asja sinnapaika, kui nägi, et keegi temast möödub? Mõistagi mitte. Sakslane pööras järsult Hillile ette ja mehed põrkasid kokku. Schumacher lõpetas rajapiirdes, Hill veeres boksi. Mõlemad katkestasid ja Schumacher tuli esimest korda maailmameistriks.

Jacques Villeneuve vs Michael Schumacher, Euroopa GP 1997

Schumacher edestas viimase etapi eel Villeneuve'i ühe punktiga. Kanadalasel piisanuks vaid sakslasest rohkem punkte teenida. Võrdsete punktide kohal lugenuks esikohtade arv, mis Villeneuve'il oli suurem.

Kvalifikatsioonis said kolm meest - Villeneuve, Schumaher ja Heinz-Harold Frenzten kirja identse aja 1.21,072. Villeneuve sõitis oma parima ringi esimesena ja sai parima stardikoha. Schumacher möödus temast stardis. Uuesti saadi kokku 48. ringil, kui Villeneuve Ferrari piloodist mööduda üritas. Schumacher keeras Williamsile sisse, kõrvaldades ennast sõidust ja vigastades Villeneuve'i autot vaid õrnalt.

Ajalukku on läinud kommentaator Martin Brundle'i kuldsed sõnad: "See ei aidanud, Michael! Sa tabasid teda valelt poolt."

Villeneuve ei suutnud aeglasema autoga McLarenite rünnakut tagasi hoida ning finišeeris kolmandana, millest aga tiitlivõiduks piisas. Schumacheril võeti hiljem karistuseks ära kõik hooajal kogutud punktid.

Kimi Räikkönen vs Lewis Hamilton vs Fernando Alonso, Brasiilia GP 2007

Hamiltonil oli enne sõitu 107, Alonsol 103 ja Räikkönenil 100 punkti. Võit andis 10 punkti. Esikohalt alustas kodupubliku ees Felipe Massa, Hamilton oli teine, Räikkönen kolmas ja Alonso neljas. Soomlane tõusis stardis teiseks ning võis eeldada, et Ferrari tiimikorralduste ajalugu teades on tal käes virtuaalne esikoht.

Hamilton langes avaringiga kaheksandaks ning leidis end mehaaniliste porbleemide tõttu peagi suisa 18. kohalt. Tiitel oli minemas Alonsole, kui Räikkönen just Massast mööda ei lähe. Viimaste boksipeatustega ta seda suutiski. Massa tuli teiseks ja Alonso kolmandaks.

Mida tegi Hamilton? Uskumatu sõidu, mis lõppes seitsmenda kohaga. Napilt jäi puudu. Räikkönen krooniti ühe punktiga maailmameistriks.

Lewis Hamilton vs Felipe Massa, Brasiilia GP 2008

Hamiltoni ülesanne näis lihtsam kui eelmisel aastal. Esiteks pidi ta nüüd tiitli nimel jagelema vaid ühe mehega. Teiseks mõjus rahustavalt teadmine, et britt tuleb meistriks ka siis, kui finišeerib viiendana ja Massa võidab.

Päris nii libedalt kõik siiski ei läinud. Hamilton alustas sõitu neljandalt, Massa esikohalt. Vahelduvates oludes polnud Hamiltonil kõrgemale tõusu loota. Selle asemel oli tal tükk tegemist, et Sebastian Vetteli (Toro Rosso) ees neljandat kohta hoida. Lotovõitu näis võtvat Timo Glock, kes vihmarehvide alla panekuga viivitas ja Hamiltonist-Vettelist möödus.

Britt leidis end järsku viiendalt kohalt ning pärast 69. ringi eksimust lausa kuuendalt. Tiitli päästmiseks jäi vaid kaks ringi.

Glockil tekkis kuiva ilma rehvidega raskusi ning Hamilton möödus temast viimases kurvis. Ferrari boksis Massa võidu järel juba välja otsitud šampused pandi mossis nägudega kastidesse tagasi. Tiitel kuulus Hamiltonile.

Vettel vs Alonso vs Webber vs Hamilton, Abu Dhabi GP 2010

F1-ajaloo ainus finaaletapp, kus tiitlivõimalused on alles veel neljal piloodil. Seis enne etappi: Alonsol 246 punkti, Webberil 239, Vettelil 231 ja Hamiltonil 222. Laual on maksimaalselt 25 punkti.

Esimest hooaega Ferraris sõitnud Alonso vajanuks vaid viiendat kohta, võitku kes tahes. Vetteli võidu korral piisanuks ka neljandast kohast.

Ferrari strateegikud panid aga Alonso teistest varem boksi kutsumisega täiega puusse. Boksist väljudes jäi Alonso 39 ringiks kinni Renault piloodi Vitali Petrovi taha. Vettel võttis kindla esikoha, võites oma esimese MM-tiitli neljapunktilise eduga. Pettunud Alonso tuli üle finišijoone alles seitsmendana ja viibutas Petrovile rusikat.

Vettel vs Alonso, Brasiilia GP 2012

Hooaja teise poolega oli Vettel tasa teinud 44-punktilise kaotusseisu Alonsole ning läks viimasele etapile vastu 13-punktilises edus. See tähendab, et neljandast kohast oleks tiitlivõiduks piisanud.

Esimene ring. Vettel põrkab kokku Bruno Sennaga, nina neljandas kurvis tagant tulijate poole suunatud, auto jumala katki. Aerodünaamiliste puudujääkide poolest invaliidiks tehtud Vettel võitles end vihmamärjal rajal kuuendaks, Alonso lõpetas teisena. Vettel tuli kolmandat korda maailmameistriks, Alonso jäi kolme punktiga teiseks.