Samas toimub ka quadracerite Euroopa meistrivõistluste etapp ja staaridest kubisev soolotsiklite showkross.

“Ürituse peaeesmärk on pakkuda pealtvaatajatele mõlema päeva jooksul võimalikult mitmekesist programmi. Lisaks spordivõistlustele saab näha erinevaid motosporditeemalisi showsid, mitmeid ansambleid ja muud meelelahutust,” selgitas ürituse ideed üks MM-etapi organisaatoritest ja rajameister Are Kaurit.

Qvalda motofestivali raames toimuv etapp on külgvankritega masinaklassi maailmameistrivõistluste kalendris kümnes ja registreerunud on hetkel MM-edetabeli esimesed 23 meeskonda. Ühtekokku stardib 32 MM-punkte saanud meeskonda 14 riigist.

Kauriti, kes ainsa eestlasena mootorrattal täiskavanute MM-medalini jõudnud (2004 külgvankrite MM-pronks) sõnul on Kiviõlis kõik ekipaazid MM-tabeli esikahekümnest. Kõige nimekamad osalejad on eelmise aasta Kiviõli debüütvõistluse võitnud hollandlane Daniel Willemsen, kes on maailmameistriks tulnud kuuel korral (1999, 2003-2007) ja tuhamäel talle napilt alla jäänud lätlane Kristers Sergis, kellel MM-tiitleid viis (1997-98, 2000-2002). Willemsen on ka sellel aastal hoos ja juhib MM-sarja üpriski kindlalt.

Hollandlast, kes võistleb koos shveitslase Reto Grutteriga, proovivad tema seitsmenda tiitli võitmisel takistada belglased Jan Hendrickx-Tim Smeuninx, belglane Joris Hendrickx koos lätlase Kaspars Liepinsiga ja Sergis, kellel korvis kaasmaalane Kaspars Stupelis. Kõik mainitud võistlejad osalevad ka Kiviõlis toimuval etapil.

Eestlastest on MM-tabelis kõige kõrgemal Margo Sonn-Maarek Miil, kes on tabelis 19. kohal. Lisaks nendele on Kiviõlis võistlemas valitsevad Eesti meistrid Kert Varik-Erkki Kõiv, Gert Gordejev-Keit Kivaste, Urmas Sugasep-Veikko Parksepp, kes samuti MM-il punktiarve avanud. Veel asuvad starti ka Argo Põldsaar-Indrek Aljes, Madis Olt-Tõnu Valdma ja Ülar Karing-Martin Timmi.

Quadracerite masinaklassis on Kiviõlis samuti kohal kõik mehed, kes medalite pärast võistlemas. Nii on oma osalemisest teatanud edetabeli esimesed kolm, Romain Couprie Prantsusmaalt, Stefan Schreiber Saksamaalt ja Jan Vlaeymans Belgiast. Kohal on ka mitmed teised sõitjad esikümnest. Meie meestest on EM-punktidel ja Kiviõlis osalemas eelmisel aastal Euroopa meistrivõistlustel neljanda koha saanud Martin Toovis, Meelis Jürgenson ja Arvi Vaaderpass ning Soome meistrivõistluseid juhtiv Helari Järv, Arlet Martinson, Hendrik Õunapuu ja Jaanus Kertsmann. Viimase info kohaselt on tulemas ka mitmed kiired soomlased, kes sealsetel meistrivõistlustel esimeste hulka kuuluvad.

Et pealtvaatajatele veelgi rohkem tipptasemel meelelahutust pakkuda korraldatakse esimese võistluspäeva õhtul Eesti ja naaberriikide sooloässade osavõtul eraldi showkross. Tänaseks on olemas kokkulepped Tanel Leoki, Juss Laansoo, Edik Kuuse ja teiste kohalike kiirete sõitjatega. Piiri tagant tulevad konkurentsi pakkuma tugev soomlane Matti Seistola, kes MX2 maailmameistrivõistlustel pidevalt punktidel. Lisaks soomlasele on oodata ka tugevaid lätlaseid eesotsas vanameister Agris Litvinovsiga.

Lisainfot Kiviõlis toimuva Qvalda motofestivali kohta leiab ürituse ametlikult koduleheküljelt www.motokross.ee.