Daily Telegraph uskus juba enne Brasiilia GP-d, et tuleviku vormelisõit on Lewis Hamiltoni nägu. Hamilton ei pruugi Suurbritannias kõigile meeldida, kuid lihtrahva maitset tabades pandi Lon­donis juba eelmisel nädalal üles hiigelsuur Hamiltoni portree – veel suurem, kui Eesti poliitikud endast üles lasevad panna.

Kui Hamilton tuleb oma teisel vormeliaastal maailmameistriks, saab temast ala superbränd, autospordi Beckham-Federer-Woods ja F1 lähituleviku visiitkaart.

Ent kõik see sõltus eilsest sõidust Interlagoses. Kui Hamiltoni tabanuks taas ebaedu, oleks ta maa sisse tambitud.

Must kass tõi õnne

Neljapäeval peetud PR-kohtumisel heitis Brasiilia koomik lavale pehme mänguasja, mis kujutas musta kassi. Nagu meilgi, tähendab see ebaõnne, ent Hamiltoni suu venis kõrvuti. Briti saartel arvatakse nimelt, et must kass toob õnne.

„Ent oleksin fännidele pahane, kui midagi sellist juhtuks Silver­stone´is,” hindas Hamilton. Ka Massa ei jätnud kaasmaalastele häbi tegemata.

Hamiltoni tee vormelimaailma tippu kulges pisut teisiti kui Massal. Grenadast välja rännanud Hamiltoni vanemad lootsid rohkem, et poisist kasvab kõva kergejõustiklane, pannes talle Carl Lewise järgi eesnime. Kõhna rahakotiga papa Anthony poleks suutnud viie poega vormelimaailma, kuid alamates autospordisarjades saatis Hamiltoni algusest peale edu. 12-aastaselt sai Hamilton midagi paremat kui isa finantstoetus: ta kaasati McLareni vormelitiimi noorteprojekti. See tasandas Hamiltoni tee. Aastal 2000 tuli ta kardisõidus Euroopa meistriks, 2002 debüteeris vormelil Briti Renault-sarjas, kus oli kolmas. Järgmisel aastal võitis. 2004 lõppes Hamiltoni kihutamine F3-klassi Euroseries-sarjas viienda kohaga, aasta hiljem võiduga. Ja 2006 võitis Hamilton GP2-sarja, mis tähendas juba edutamist vormel 1 klassi. Mis järgnes, on fännidel hästi meeles: vaid seletamatu ebaõnn kahel viimasel etapil ei lubanud Hamiltonil aegade noorimana, 22-aastasena võita kuningliku klassi MM-tiitlit.

Asjatundjad vaidlevad tänini, kas Hamilton on üliandekas või oli tal lihtsalt ropult õnne. „Kui Lewis olnuks lihtsalt andekas, oleksime talle esimesel aastal pakkunud testimehe tööd!” annab vastu McLareni juht Ron Dennis.

Tihti äärmiselt kriitiline Jackie Stewart pani mullu imeks: „Kas see poiss vigu ei teegi?”

Renault´ boss ja Fernando Alonso upitaja Flavio Briatore vandus paar nädalat tagasi, et Hamilton sõidab ka tänavu karile. „Hea sõitja peab oskama võidu koju tuua. Kui Hamilton laskis mulle käest 17-punktilise edu, näitas ta, et ta seda ei suuda,“ kommenteeris Briatore, võttes tõeks, et itaallasena ihkab ta Ferrari võitu. „Ma mitte üksnes ei usu, vaid ka loodan Massa võitu.”

Ometi pole keegi asjatundjaist arvanud, et Hamilton ei oska sõita. „Teda võib oodata suur tulevik,” pakub legendaarne Michael Schumacher. Pangem tähele sõna „võib”.

Eakas vormelivürst Bernie Ecclestone näeb Hamiltonis mes­siast, kes peaks päästma viltu kiskuva äri ehk vormel 1 MM-sarja, kus tiime nä­ri­vad hullusti suured kulutused.