Masinaklassis 80 ccm võttis hõbemedali Gert Krestinov (Yamaha) neljanda ja teise kohaga võistlussõitudes. Juunioride Maailmameistri tiitli sai eelmise aasta kolmas ameeriklane Zachary Osborne (KTM), kes asus mõlemas stardis kohe juhtima ja võitis veenvalt mõlemad sõidud. Kolmas oli Yaugeni Tyletski (KTM) valgevenest kolmanda ja neljanda kohaga.

Tänavusel hooajal on Gert häid tulemusi näidanud nii Prantsusmaa meistrivõistlustel kui ka Saksamaal ADAC Juunior Cup osavõistlustel, kus ta on pärast kahte etappi ka juhtimas. Gert sõidab viimast aastat 80 ccm krossitsiklil, kuigi vanuse poolest võiks ta ka järgmisel aastal samal masinal osaleda. Nimelt jääb 80-ne krossikas talle väikeseks kasvu ja kehakaalu poolest. Kehakaal oli ka põhjus, miks eestlane pehmel ja pika mäkketõusuga rajal ajasõidus alles 12-nda tulemuse sai teise eestlase Martin Leoki järel, kes samuti juba liiga suur 80-se ratta jaoks.

Krestinov oli esimeses võistlussõidus esimeselt ringilt tulles 16-s ja marulist tempot tehes suutis pea pooletunnise võistlussõidu lõpetada neljandana. Teises sõidus tegi ta hea stardi ja tõusis sõidu vältel viiendalt kohalt teiseks.

Ebaõnn sai esimese sõidus osaks Leokile, kes oli esimeselt ringilt tulles alles 23-s ning koht kohalt tõustes pidi sõidu seitsmendal ringil katkestama tagarehvi purunemise tõttu. Teises sõidus sõitis ta 13-lt kohalt kuuendaks ja sai kokkuvõttes MM-il 13-nda koha.

Kristjan Rätsep tegi esimeses sõidus väga hea stardi olles kolmas ringi alguses, kuid kaotas eessõitjate taha takerdudes kohti ja langes ringi lõpuks 10-ndaks ning kogu sõidu koha eest võideldes väljus lõpuks üheksandana. Teises sõidus läks start halvasti ja kukkumine neljandal ringil 17-ndalt kohalt röövis võimaluse punktilisa hankida. Kokkuvõttes andsid esimese sõiduga kogutud punktid talle 17-nda koha.

Nooruke Indrek Mägi kukkus esimese stardi esimesel ringil ja alustas teiste tagaajamist viimaselt kohalt tõustes finišilipu langedes 22-le kohale. Teises stardis saatsid teda samuti korduvad kukkumised ja laeks jäi 26. koht ning seekordsel MM-il jäi ta punktideta.

Lauri Lehtlal jäid samuti punktid MM-lt saamata. Jäädes mõlemas stardis viimaste hulka, suutis ta mõlemates sõitudes oma kohta parandada saavutada vastavalt 26. ja 28. koha.

Ajasõidust kolmanda eestlasena finaali pääsenud Priit Rätsep sõideti esimeses stardis pikali ja liiva täis radiaatori tõttu ütles mootorratas töölepingu ülesse. Teises stardis saatsid teda samuti kukkumised ja tema parimaks jäi teise võistlussõidu 32. koht.

Kokkuvõttes olid noored 80 ccm mootorratastel väga tublid. Kaheksast eestlasest kuus pääses finaali. Seekord jäi finaaliuks napilt suletuks Harri Kullasele ja Rannar Uusnale.

80 ccm lõpptulemused:

1 OSBORNE Zachary USA KTM 50 (25;25)
2 KRESTINOV Gert EST Yamaha 40 (18;22)
3 TYLETSKI Yaugeny BLR KTM 38 (20;18)
4 LIVS Davis LAT Suzuki 33 (22;11)
5 SODERSTROM Tom SWE Yamaha 32 (16;16)
6 KARRO Matiss LAT Honda 27 (15;12)
7 WOUTS Kevin BEL Yamaha 24 (14;10)
8 FIORGENTILI Mauro ITA KTM 20 (-;20)
9 LEHTINEN Joonas FIN Yamaha 17 (8;9)
10 MARTINI Gianluca ITA KTM 17 (10;7)
13 LEOK Martin EST Kawasaki 15 (-;15)
17 RÄTSEP Kristjan EST Kawasaki 12 (12;-)

125 ccm masinaklassis olid eestlaste kõige suuremad lootused pandud Taavi Nassarile, kes kogu nädalavahetuse jooksul näitas ka parimaid aegu saavutades oma ajasõidu grupis võidu ja läks stardikohta valima finaalsõitudes teisena. Paraku polnud pühapäeval tema päev. Juba eelstardis ei tahtnud Kawasaki käivituda ja stardipuu taha jõudis ta alles tosina mehe järel. Stardis ei saanud ta kõige paremat positsiooni, kuid esimeselt ringilt tuli ta juba 13-ndana. Kohtade eest võideldes ja sõitjaterivis ettepoole liikudes, tegi ta neljandal ringil sõiduvea sõites eessõitja tagarattasse, millele järgnes kukkumine. Iseseisvalt ei õnnestunud tal mootorratast käivitada ja oli seetõttu sunnitud sõidu katkestama. Teises sõidus kukkus Taavi esimesel ringil ja alustas tagaajamist sõitjaterivi lõpust, tõustes seitsmendaks ringiks 16-le kohale. Paraku ei pidanud tehnika sellisele tempole vastu ja Taavi jäi raja kõrvale pealtvaatajaks.

Lauri Lokotar oli samuti väga heas hoos, ajasõitude kokkuvõttes kaheksas koht oli märk sellest. Võistluspäeva startide ebaõnnestumised ja kukkumine lisasid ainult hoogu. Lauri tegi marulist sõitu ja saavutas esimeses sõidus üheksanda ja teises kolmeteistkümnenda koha, mis tagasid talle kokkuvõttes elu parima tulemuse — kümnenda koha MM-il. Kripeldama jääb asjaolu, et milline oleks võinud olla koht paremate startide korral?

Ka Georg Allikas läks rajale suurte lootustega. Ajasõidus oli ta neljateistkümnes. Stardikurvis kukkumine esimeses sõidus röövis võimaluse heale tulemusele ja kuuendal ringil jäi ta sõit pooleli. Teises stardis suutis ta esimeselt ringilt 22-ndana tulles sõita kahe ringiga 12-ndaks, kuid langes viimaste ringidega kaks kohta tahapoole. Kokkuvõttes MM-ilt punktid ja 19. koht.

MM-il 125 ccm masinaklassi noorimaid osalejaid Jüri Triisa oli finaalsõitude esimene reserv ja kaasvõistlejate ebaõnn andis talle võimaluse mõlemas sõidus kaasa teha. Esimese sõidu lõpetas ta tubli 23-nda kohaga ja teine sõit sai ta väga tubli sõiduga Lokotari ja Allika järel 15-nda koha ning kokkuvõttes 21. koht MM-ilt.

125 masinaklassis võttis esikoha lätlane Ivo Steinbergs (Yamaha) võites esimese sõidu ja olles teises kolmas. Teine oli belglane Dennis Verbruggen (Yamaha), kes võitis teise stardi ja oli esimeses neljas. Kolmas oli tšehh Filip Neugebauer (Kawasaki) kuuenda ja teise kohaga.

125 ccm lõpptulemused:

1 STEINBERGS Ivo LAT Yamaha 45 (25;20)
2 VERBRUGGEN Dennis BEL Yamaha 43 (18;25)
3 NEUGEBAUER Filip CZE Kawasaki 37 (15;22)
4 VAN DE VEN Rinus NED KTM 37 (22;15)
5 KRAS Mike NED KTM 32 (20;12)
6 KOHUT Martin SVK KTM 31 (13;18)
7 RODRIGUEZ CUSTODIO M. SPA KTM 30 (14;16)
8 KAAPA Sami FIN Suzuki 27 (16;11)
9 BOBRYSHEV Evgueny RUS Yamaha 25 (11;14)
10 LOKOTAR Lauri EST KTM 20 (12;8)
19 ALLIKAS Georg EST Yamaha 7 (-;7)
21 TRIISA Jüri EST Yamaha 6 (-;6)

Tänavusel aastal oli osalemas 31 maa krossisõitjad. 80 masinaklassis oli kohal 66 ja 125 masinaklassis 52 sportlast, kelledest ajasõitude põhjal ja läbi lohutussõitude pääses finaali mõlemas masinaklassis 40 juuniorit.

Reedel 16.juulil oli kavas ka rahvuslike koondiste minijalgpalli võistlus. Eesti esimene meeskond koosseisus Martin Leok, Lauri Lokotar, Jüri Triisa, Taavi Nassar ja Toomas Triisa saavutas kokkuvõttes teise koha Slovakkia järel. Seitsmenda koha saavutas Eesti teine meeskond koosseisus Lauri Lehtla, isa Lehtla, Indrek Mägi, Priit Rätsep ja hulk eestlastest fänne.

Lisainformatsioon võistluste kohta:

Juunioride Motokrossi Maailmameistrivõistlusi peeti esimest korda, eelnevatel aastatel on võistlused kandnud tiitlit FIM Junior Motocross Cup ehk karikavõistlus. Täiskasvanute MM-il hetkel kaheksandat kohta hoidev Tanel Leok on teinud sellel võistlusel ajalugu võites 2000. aastal Saksamaal 80 masinaklassi ja 2001. aastal Hispaanias 125 masinaklassi.

Juunioride MM-il võisteldakse kahes masinaklassis vanusepiiranguga: 80 ccm (12-15 eluaastat) ja 125 ccm (15 — 18 eluaastat). Iga maa omab õigust mõlemas masinaklassis üles anda kolm võistlejat, väljaarvatud korraldajamaa, kes saab vastavalt üles anda viis võistlejat mõlemas masinaklassis. Veel on üks piirang, et osaleja ei tohi omada täiskasvanute MM-etappidelt punkte samal hooajal.

Tänavusel aastal oli Eesti Mootorrattaspordi Föderatsioon leidnud eestlastele lisakohti koostöös sportlaste ja teiste mitteosalevate maade alaliitudega ning Lätis osales kokku kaheksa noort 80 masinaklassis ja neli juuniori 125 masinaklassis.