Gatebili hiiglaslikku festivali peetakse kesksuviti Norras, kus erinevatel mootorispordi aladel osaleb ligi 600 võistlejat, neist umbes 250 driftimises. Pealtvaatajaid on sel üritusel rohkelt – umbes 50 000 inimest. See on viis korda sama palju, kui näiteks Keila linna elanikke. Rootsi piiri läheduses asuv 4,6 kilomeetrine rada sai äsja uue katte, mis on saanud heakskiidu ka vormelisarja F1 testimisteks. Ülipikk rada on kurviline ning rohkete tõusude ja langustega.

Kuna Norra tuntuim ja maailmas hästi tuntud driftija Fredric Aasbo, kes üliedukalt sõidab Ameerikas toimuval Formula Drift sarjas, oli huvitatud Eestis toodetavatest Wisefab esisilla lahendustest BMW-dele, kutsuski ta Wisefabi esindajad oma toodangut Norrasse demonstreerima. Tulenevalt Aasbo äärmiselt tihedast võistluskavast teisel mandril leiti, et demonstreerimiseks kõigile sobilikum on kohtuda just sel grandioossel driftiüritusel. Teadagi kasutab Taavi Toomara oma 1973. aastal toodetud BMW 2002 Wisefabi esisillalahendust, mis võimaldab driftida pöörase nurgaga. Nii saigi Toomara kaasa lüüa sel võimsal üritusel.

Toomara, kes hoiab hetkel Eesti drifti karikasarjas esimest positsiooni, ei seadnud endale selleks võistluseks ühtegi suurejoonelist eesmärki. „Kohast poodiumil ma ei osanud unistadagi. Soovisin lihtsalt sõita sel suurepärasel rajal ning tohutult populaarsel üritusel koos maailmanimedega. Minu unistus oli täitunud juba siis, kui ma sain teada, et ma olen jõudnud pärast esimest vooru esimese 20 parima hulka. Esimese kolme sekka jõudmine on äärmiselt rõõmustav,“ rääkis Toomara. Fredric Aasbo võitis sel võistlusel esikoha.

Kuna tegemist oli šõurohke festivaliga, siis olid võistluse hindamiskriteeriumid tavapärasest erinevad. Kohtunikud otsustasid parimaid vastavalt sellele, kuidas elasid need kümned tuhanded pealtvaatajad võistlejatele kaasa. Võistlejad aga tahtsid näha rohkelt rehvisuitsu, võimast kurvi sisenemise nurka (mida rohkem külg ees, seda parem!) ning muud kaasnevat šõud.

Toomara tiimikaaslaste sõnul on Skandinaavia publik väga konkreetne – kui talle ei pakuta midagi vägevat, siis publik istub vaikides. Nii näiteks võis publikust mööduda mitukümmend autot ilma, et publik oleks rõkanud. Toomara aga pakkus publikule kõike seda, mida nad olid vaatama tulnud ning tema sõidud tekitasid alati suuri emotsioone.

Siiski ei möödunud võistlus takistusteta, esimesel võistluspäeval lakkasid töötamast nookurid. „Õnneks sealsed sõitjad ja muud asjaosalised on kõik nii lahked ja aitasid leida vajalikke varuosi. Paraku ei õnnestunud mootorit täielikult töökorda saada ning nii pidigi sõitma kuue silindri asemel viiega. Sellegipoolest andsin endast parima ning nagu näha – hindas seda ka sealne 50 000 pealine publik!“ ütles Toomara.

Viimase võistluspäeva õhtul sai ka Aasbo võimaluse sõita Toomara BMW-ga ning ta jäi proovituga väga rahule. Lisaks huvile unikaalsete sillalahenduste vastu seob Aasbot selle autoga ka üks personaalne nostalgiahõnguline mälestus– tema esimene auto oli just selline.