Sõmerpalu motokross toob kohale maailmanimed ja Eesti paremiku kelle kõrval on äärmiselt suurt populaarsust kogunud punnvõrride ehk säärude võidusõit. Tegelikult on see isegi enamat kui lihtsalt võidusõit, säärude sõidus startijate jaoks on see aasta tipphetk.

Läbi aastate on säärude sõitudes kihutanud võistlejaid nii Eestist, Lätist kui ka mujalt. Kaugeim osaleja on Uus-Meremaalt. Säärudega on rajal olnud nii peoperemees Aivar Leok kui tema pojad Aigar ja Martin Leok. Säärude sõitudes pole oluline ainult kiirus, kuigi tehnika ettevalmistuses midagi juhuse hooleks ei jäeta. Väga oluline roll on ka kostüümidel, Sõmerpalus on säärudega sõitmas nähtud nii Vana-Kreeka jumalaid, kauboisid, naftašeike ja palju teisi põnevaid persoone.

Erand ei ole ka aasta 2013, kui säärud on Sõmerpalu motokrossile enam kui oodatud. Peakorraldaja Aivar Leoki sõnul võiks kõik, kellel kuuri all või garaazinurgas punnvõrr jõude seismas, tulla Sõmerpalu motokrossile. On just paras aeg välja selgitada, kas teie punnvõrrid on sõidukorras ja hakata mõtlema ka kostüümi peale, mis pole küll kohustuslik, kuid võib teie majapidamisse tuua pesumasina. Just see on auhind parimale kostüümile, et saaks selle aasta kostüümi puhtaks pesta.

Parima kostüümi osas antakse auhinnad kolmele esimesel. Alati on Sõmerpalus peetud säärudel ka meeskondlikku arvestust, parim meeskond saab endale eriauhinna, milleks on kännupink. Et oleks mille peal järgmise aasta plaane pidada. Loomulikult peetakse meeles kolme parimat säärusõitjat, kes saavad võidukarikad. Eraldi auhinna on välja pannud Addinol, seda siis kõige Addinoli temaatilisemale säärule. Ja isegi kui nende eelpool mainitud arvestuste hulka ei mahu, ei maksa meelt heita, kõigi startinud säärusõitjate vahel läheb loosi kolm auhinda. Ning kõik säärusõitjad, kes saavad üle lõpujoone, saavad Sõmerpalu motokrossi mälestusmedali.

Säärude sõidu pikkus on kuus minutit pluss üks ring ja seda sõidetakse spetsiaalselt lühendatud ringil. Säärude start antakse enne Sõmerpalu motokrossi tipphetke, milleks on superfinaal.