Politsei korraldas üle Saaremaa mitmeid reide, kus kontrolliti sõidukijuhtide tervislikku seisundit. Põhja prefektuuri liiklusjärelvalvekeskuse liiklustalituse juht Henry Murumaa tõi välja, et kolme päeva jooksul peatati 2210 sõidukit, kellest 22 juhil olid alkoholi tarvitamise tunnused. „Lisaks kõrvaldamise liiklusest viis juhti, kellel puudus vastava kategooria juhtimisõigus ning 21 roolikeerajat ei pidanud kinni kiirusepiirangust.“

Tähelepanuväärsematest juhtumitest väärib mainimist, et 8. oktoobril kella 13.40 ajal märkasid Põhja prefektuuri liikluspolitseinikud Sõrve Sääres kahtlase juhtimisstiiliga ATV-d Yamaha 700. Korrakaitsjad andsid juhile peatumismärguande, mida viimane eiras ning asus seepeale politseinike eest ära sõitma. Juht võttis ATV-ga suuna metsa suunas ning politseinikud järgnesid mehele jalgsi metsa, kust ta peatselt ka kätte saadi kätte. 1987. aastal sündinud mehel tuvastati alkoholi tarvitamise tunnused ning tal puudus ka kehtiv mootorsõiduki juhtimisõigus.

9. oktoobril kella 13.50 ajal olid liikluspolitseinikud liiklust rahustamas Risti-Virtsu-Kuivastu maanteel ning kontrollides sõidukeid tuvastasid korrakaitsjad kolm rallisõidukeid vedanud juhti, kellest kahel olid alkoholi tarvitamise tunnused ning ühel puudus haagise vedamiseks juhtimisõigus.

Murumaad, kes ka ise nädalavahetusel Saaremaal väljas oli, tegi olukord murelikuks. „Autospordiga ei peaks käima käsikäes alkoholi tarbimine, veel enam ei ole sellel kohta liikluses. Paraku istusid kaks juhti, kes võistlejate autosid transportisid, rooli ebakainena,“ sõnas Murumaa. „Tabatud rikkumiste hulk on ala suurust ning asustust arvestades kõnekas,“ lisas ta.

Liiklusrikkumiste kõrval tuli politseinikel korrale tuli kutsuda inimesi, kes oli ennast sättinud rallit jälgima rohkete alkoholipudelite kõrvale. „Peale vestlusi mõisteti, et selline alkoholi tarbimine heidab rallile üldisemalt halba varju, kuid mis veelgi olulisem, annab halba eeskuju rallile kaasa elama tulnud lastele ja noortele. Õnneks oli alkoholiga liialdanud ja teisi häirivaid inimesi sellel aastal siiski üksikuid,“ sõnas Kuressaare politseijaoskonna juht Rainer Antsaar.

Tõsisemaks probleemiks osutus nädalavahetusel alkoholi tarvitanud alaealised. „Politseinikud tuvastasid alkoholi tarvitamise tunnused 11 alaealisel, mis on kurvakstegevalt suur arv. Alkoholi kättesaadavus alaealistele on probleemiks seni, kuni täiskasvanud ei mõista oma tegevuse tagajärgi ja lastele alkoholi kättesaamist võimaldavad,“ lisas Antsaar. Seetõttu ongi politsei jaoks noore karistamisest olulisem välja selgitada, kust ja kuidas nad alkoholi saavad. „Tänaseks on politsei alustanud menetlused kolme täisealise suhtes, kes nädalavahetusel alaealistele alkoholi ostsid,“ täpsustas Antsaar.