Kuressaare politseijaoskond esitas seoses Saaremaa ralliga kõigile fännidele meeldetuletuse, kuidas ralli ajal käituda. Delfi avaldab selle pöördumise täies mahus.

"Taas on kätte jõudnud sügis ja paljude saarlaste südamed löövad ralli ootuses kiiremini. Sel aastal on teoks saamas juba 47. Saaremaa Ralli ja nii pikkade traditsioonidega üritus on ka korraldusliku poole pealt kindlasti väga heal tasemel. Olemata ise eriline rallihuviline, tunnetan ma siiski selle ürituse tähtsust Saaremaa ja saarlaste jaoks. Arvatavasti on vähe neid saarlasi, keda ralli üldse ei mõjuta. Negatiivsetest mõjutajatest võib siin välja tuua pikemad järjekorrad kaubanduskeskustes, koormatuma liikluse, teede ja tänavate suletuse. Ralli toob Saaremaale väga palju külalisi nii Eestist kui ka väljapoolt meie vabariiki. See tähendab ka politsei jaoks suurt vastutust ja kõrgendatud valmisolekut avaliku korra tagamisel ning liikluse jälgimisel Saaremaa teedel ja tänavatel. Lisaks Kuressaare politseijaoskonna enda patrullidele, politseiametnikele ja abipolitseinikele on Saaremaal ralli ajal korda tagamas ka kolleegid Pärnu politseijaoskonnast ning Põhja prefektuurist. Nende päevade sisse mahuvad kindlasti mitmed „kõik puhuvad“ politseioperatsioonid ja kindlasti on tähelepanu all lubatud sõidukiirusest kinnipidamine. Suure tõenäosusega kohtab iga liikleja nädalavahetusel Saaremaal politseipatrulli ning üsna suur on võimalus, et enamus juhte saab sooritada indikaatorvahendisse ehk alkomeetrisse puhumise proovi.

Saaremaa Ralli korraldajad teevad liikluskorralduse muudatustest teavitamisel kahtlemata head tööd, kuid siiski tuleks neil päevil varuda kannatust ja lisaaega ühest punktist teise liikumisel. Eriti puudutab see neid, kes liiguvad ralliga kaasa, ehk siis rallipublik. Soovitame eelnevalt läbi mõelda liikumisteekonna katsete piirkonnas, et vältida võimalikust hilinemisest tingitud närvilisust ja tekkida võivaid ummikuid. Hilinemine ja sellest tingitud kiirustamine võib kaasa tuua riskantseid möödasõite ning oht sattuda liiklusõnnetusse kasvab mitmekordselt. Piisav ajavaru ja eelnevalt läbimõeldud teekond aitab neid asjatuid riske vältida.

Katsete piirkonda jõudes tuleb kindlasti pöörata tähelepanu sellele, et sõiduk saaks pargitud ohutult, et see ei takistaks teiste sõidukite liiklust ja ei saaks kahjustatud. Kui ilmastikuolud võimaldavad, siis on ralli korraldaja lubanud parkimisküsimuse osaliselt lahendada sõidukite paigutamisega mõnele teeäärsele heinamaale, kuid kõigile kindlasti kohti ei jagu. Kui sõiduk on sobivasse kohta pargitud ja edasi liigutakse jalakäijana, siis tuleb meeles pidada, et pimedal ajal on helkurvest, tavaline riiete külge kinnitatud helkur või lamp väga vajalik, et ennast nähtavaks teha. Arvestades, et oktoobrikuu õhtutel on juba varakult pime ning esimese rallipäeva teisele ja kolmandale katsele stardib esimene võistlusauto vastavalt kell 19.33 ja kell 20.01, on igati asjakohane ennast pimedas nähtavaks teha. Toimuvad ju need katsed maapiirkondades, kus praktiliselt tänavavalgustus puudub, kui Kõljala katse Kaali asulat läbiv lõik välja arvata.

Eestlased on kindlasti rallist lugupidav rahvas, kuid teada on, et ka selle spordiala publiku hulka satub neid, kes on alkoholilembesed. Enda ja teiste ohutuse huvides peaksid vägijooki tarbivad rallihuvilised arvestama, et alkohol on ikka tarkade inimeste jook ja sellega liialdamine toob kaasa vaid probleeme. Eriti vastutustundetult käituvad aga need inimesed, kes kavatsevad napsitanud olekus sõidukirooli istuda. Lisaks alkoholi tarbinud sõidukijuhtide väljaselgitamisele pöörab politsei ralli ajal tähelepanu ka alaealistele, sest neile on alkoholi tarvitamine keelatud. Kahjuks on selles osas patustanuid rallipubliku hulgast tabatud igal aastal.

Ülaltoodud soovitused on tavalised ja nendes ei ole midagi uut. Samas kuuleme ja loeme iga päev meediast, kuidas lihtsate reeglite eiramine liikluses võib pöördumatult muuta mõne inimese elu. Liikluses üksteist märgates ja austades tagame selle, et jõuaksime päeva lõpuks koju tagasi. Politsei soovib kõigile saarlastele ja nädalavahetusel Saaremaad külastavatele inimestele ohutut liiklemist," teatas Kuressaare politseijaoskonna patrullitalituse juht Matis Sikk.