Esimesed Eesti meistrivõistlused motokrossis toimusid 1948. aasta 8. novembril Kose-Lükatil. Tänavuste Tridens Eesti motokrossi meistrivõistluste kavas on mitmeid sündmusi, mis seda Eesti motospordile palju kuulsust toonud ala suursündmust tähistavad.

Esimestel Eesti meistrivõistlustel oli osalejaid kolmkümmend, esindatud olid Vabariiklik Auto-Motospordiklubi, Kalevi, Tööjõureservide ja Spartaki klubide sõitjad. Eli Kaldma kirjutab raamatus "Krossirajal" järgmist: "Enamik esikohti läks noorte valdusesse. Krossi üldvõitja V.Tuulas tegi läbi mootorratturi teoreetilise üldkursuse alles mõni kuu varem. Esimeseks Eesti krossimeistriks tulid naistest I.Ratassepp (125 cc) ja T.Trossi (350 cc), meestest K.Õismets (125 cc), V. Tuulas (350 cc), H. Kanniste (750 cc) ning H. Kaska (750 cc kv)."

Mitte palju aega ei möödunud, kui esimene eestlane oli ka Nõukogude Liidu koondislasena motokrossi MM-sarjas. Valdek Gross osales 500 cm3 masinate motokrossi MM-il kahel etapil olles Lvovis 11-s ja Tšehhoslovakkia GP-l 8-s. 1966. aastal osales MM-sarja kolmel etapil Sulev Saar, kes on külalisena kohal ka Tridens Eesti motokrossi meistrisarja avaetapil Karksi-Nuias sellel laupäeval.

Karksi-Nuia rajal püüavad meistrisarja punkte klassid MX1, MX2, külgvankrid, MX2 jun, seeniorid ja Mini MX. Eesti karikasarja etapp on see võistlus klassile Mini MX Hobi. Lisaks neile klassidele peetakse veel arvestust Karksi Cup 85 cc ja Karksi Valla Open klassides. MX1 ja MX2 klassides on kohal pea kõik Eesti tippsõitjad ja nende klasside ühised stardid on kindlasti ka päeva maiuspalad. Kohal on mõlema klassi valitsevad meistrid – Juss Laansoo AKR KTM Racing meeskonnast (MX1) ja Priit Rätsep Estonian Express Racing meeskonnast (MX2).

MX1 klassis teeb oma esimeses võistluse Eestis Sahkar KTM Racing sõitja Lauri Lehtla, kes tänavu osaleb sarnaselt Priit Rätsepaga motokrossi MM-sarjas. Oma osa põnevasse konkurentsi MX1 klassis annavad Jüri Triisa, Andero Lusbo, Heido Havam ja loomulikult motokrossi MM-sarjas MX3 klassis sõitev Ardo Kaurit ja paljud teised.

MX2 klassis on Priit Rätsepale konkurentsi pakkumas Euroopa meistrisarjas osalevad Karel Kutsar ja Andre Park, äsja Soome MV etapi võitnud ja sarja liider Erki Kahro, Kristjan Rätsep, Henri Roosiorg ja paljud teised. Kuna Karksi-Nuia publik on läbi aastate elanud kaasa külgvankrite sõitudele, siis on oodata ka seal põnevaid lahinguid, valitsevad meistrid Kert Varik ja Erkki Kõiv on juba esimese etapi võitnud, kuid konkurendid neile Karksi-Nuia rajal midagi kinkida ei soovi.

Võistluste pidulik avamine on inspireeritud omaaegsetest motokrossi võistlustest, peale treeninguid, kell 11.05 toimub kõigi võistlejate paraad oma klubide koosseisus, koos klubi esindajaga. Peale pidulikku lipu heiskamist on võistlused avatud ja esimene start Tridens Eesti motokrossi meistrivõistlustel antakse kell 11.30.

Pilet 5€, õpilased 3€ ja allameetrimehed tasuta. Parkimine krossiraja ääres olevas parklas 5€ (enne piletimüüki teeääres parkimine tasuta).

Kõigi piletiostjate vahel loositakse Husqvarna muruniiduk ja 200L kütust Olerexilt.

Intervjuu Juss Laansooga: